Historisch Hek

Het imposante toegangshek van landgoed Nijenrode stamt in oorsprong uit omstreeks 1680. Het kasteel met landgoed was sinds 1675 eigendom van Johan Ortt I, een lakenhandelaar uit Amsterdam. De familie Ortt bleef tot het midden van de negentiende eeuw eigenaar van Nijenrode.

Wapens

Omstreeks 1750 zijn op de zandstenen vazen de wapens van de families Ortt en Huydecoper aangebracht. Het wapen met de rode leeuw is van de familie Ortt. Johan Ortt III trouwde in 1749 met Adriana Huydecoper. Haar wapen heeft links een zilveren adelaar, rechtsboven een zilveren ster, daaronder drie zwarte ossenschedels en daar weer onder een springende hond.

Monogrammen

Na het overlijden van Adriana Huydecoper hertrouwde Johan Ortt III in 1763 met Dorothea Wijnanda Eyck. Op de smeedijzeren zijvleugels van het hek zijn de monogrammen van Ortt (O) en Eyck (E) te zien.

Restauratie

Het monumentale hek stond tussen +/-1860 en 1916 op de plaats van het huidige Poortgebouw. Het uitrijhek en de fundamenten zijn in 2017 gerestaureerd. Nyenrode ontving daarvoor de Bronzen Troffel voor het beste restauratieproject van de gemeente Stichtse Vecht.

Omdat Nyenrode Business Universiteit een optimale, ongestoorde leeromgeving voor haar studenten en gasten wil waarborgen, is het niet mogelijk om het landgoed voor iedereen op ieder moment open te stellen. Er zijn gedurende het jaar een paar uitzonderingen zoals Open Monumentendag in september.


Contact

Servicedesk

Nyenrode Business Universiteit

Servicedesk