Alumni-evenement

Alumni-dag Behavioral and Cultural Governance | 29 september 2023

29 september 2023, 13:00
29 september 2023, 18:00
Er is altijd plek voor jou
Nyenrode Business Universiteit Breukelen
Straatweg 25
3621 BG Breukelen

Alumni-dag Behavioral and Cultural Governance | 29 september 2023

Thema

Op de Alumni-dag staat het thema “Als we geen eigenaarschap nemen, dan kan de trend richting verduurzaming bureaucratische trekken vertonen centraal. Of je nu in de profit of non-profit sector werkt; de komende jaren krijg je in toenemende mate te maken met verduurzaming van je eigen organisatie. Het klimaat zal een groot thema zijn, daarna komen er ook andere thema’s, zoals bijvoorbeeld bio-diversiteit, water etc. Het thema verduurzaming zal in eerste instantie via wet-en regelgeving op jou als leidinggevende afkomen.

Meld je aan

Meld je hier aan voor de alumni-dag door middel van de aanmeldbutton. We nodigen je uit om een gast mee te nemen. Als we je aanmelding hebben ontvangen krijg je van ons een bevestigingsmail.

Toelichting programma

Het thema verduurzaming zal in eerste instantie via wet-en regelgeving op jou als leidinggevende afkomen. Hierdoor ontwikkelen we redelijk snel een bureaucratie. Met allerlei nadelige neveneffecten als gevolg. Een ding is zeker dan verdwijnt alle aanpassingsvermogen uit onze organisaties. En, zoals we weten, nemen in over gereguleerde organisaties de risico’s op het verlies van waarden en normen snel toe met allerlei nadelige bij-effecten als gevolg. 

Dus ook bij de visie rondom verduurzaming van de organisatie is het voor leiders belangrijk om consistent te zijn in dat ze zowel willen sturen op beheersing enerzijds en ruimte en vertrouwen willen geven aan hun organisatie om te blijven ontwikkelen naar de toekomst toe. 

Sustainability staat in sommige sectoren aan het begin van een grote trend. De uitkomst van grote trends op de veranderingen van businessmodellen is altijd ongewis. Met name dit aspect maakt het lastig om je medewerkers mee te nemen. Dat vraagt om leiderschap. Hoe stuur je nu op gedragsverandering als de uitkomst voor je eigen organisatie nu nog volstrekt onduidelijk is? Hoe krijg je in zo’n situatie mensen mee? Hoe creëer je nut en noodzaak? Hoe zorg je ervoor dat de toename van wetgeving rondom sustainability niet leidt tot een interne bureaucratie? 

Dat leiderschap gaat over: Anders kijken, anders denken, anders doen. Dat kun je als leider niet alleen; daarvoor is verbinding nodig met interne plus externe stakeholders.  En met name dat laatste aspect is momenteel soms nog lastig voor leiders.  

We zullen jullie in de alumni dag meenemen in hoe aandacht voor de gedrags- en culturele kant van governance je kan helpen met dit vraagstuk. We behandelen dat langs de drie assen van verandermanagement: Anders kijken, verbinden en vervolgens creëren van handelingsperspectief. 

Dr. Peter Robertson zal de wetenschappelijke aspecten voor zijn rekening nemen, Ronald heijn RBA EPP zal laten zien hoe je je strategie bouwt en Dr. Jessica van Wingerden zal de implementatie aspecten voor haar rekening nemen.  

Vanuit dit handelingsperspectief kan je als leider je organisatie meenemen naar een toekomst waarin het businessmodel van je organisatie wederom duurzaam kan overleven. 

Agenda

Programma

13.00 uur:

Ontvangst in het Koetshuis

14.00 uur:
Opening
Peter Robertson M.D. en Ronald Heijn RBA EPP

14.10 uur:
De wetenschappelijke relatie tussen behavioral & Cultural Governance en verduurzaming van je organisatie
Peter Robertson M.D.

14.40 uur:
Hoe maak je met behulp van Behavioral & Cultural governance een implementatieplan?
Dr. Jessica van Wingerden

15.10 uur:
Pauze

15.40 uur:
Lessons learned  in strategie ontwikkeling en implementatie in de praktijk.
Ronald Heijn RBA EPP

Afsluiting  
Ronald Heijn RBA EPP

17.00 - 18.00 uur:
Borrel