Seminar

Henk van Luijklezing 2021- Polarisatie in Duurzaamheid

27 mei 2021, 16:00
27 mei 2021, 17:30
Er is altijd plek voor jou
Online

 

Henk van Luijklezing 2021: Polarisatie in Duurzaamheid - van discussies naar daden

Het ene bericht over de opwarming van de aarde volgt na het andere. Burgers zijn bereid duurzame acties te ondernemen, maar daar is óók een overheid met lef voor nodig. De actualiteit laat zien dat duurzame maatregelen alle lagen van de bevolking raken. Echter levert dat tot nog toe vooral discussie, ophef en verdeling op. De grote uitdaging? Het bij elkaar brengen van verschillende agenda’s en belangen. Hoe vertalen we deze naar concrete, gezamenlijke actiepunten?

In de transitie naar de nieuwe economie hebben overheid, bedrijfsleven en consument elk hun aandeel. In actie komen is essentieel als we die nieuwe economie willen bereiken – een economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is, ook in de keten. Op dit moment is slechts 14,1 procent van de Nederlandse economie duurzaam. En dat terwijl er volop voorbeelden te vinden zijn van bedrijven die laten zien dat een duurzame economiemogelijk is. In de Henk van Luijklezing 2021, georganiseerd in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit VNO-NCW en MVO Nederland, kijken we vanuit verschillende perspectieven naar de rolverdeling in de samenleving en naar hoe te sturen op collectieve actie: van discussies naar daden.

Waarom je dit niet mag missen

  • Krijg inzicht in een actueel onderwerp vanuit de bedrijfsethiek en hoe duurzaamheid reflecteert op onze samenleving
  • Wissel ideeën en ervaringen uit met andere deelnemers
  • Ontdek welke concrete duurzame acties je kunt inzetten in jouw bedrijf

Sprekers

  • Prof. dr. ir. André Nijhof – voorzitter van deze lezing, Nyenrode Business Universiteit
  • Prof. dr. Naomi Ellemers – Hoogleraar sociale en organisatiepsychologie Universiteit Utrecht
  • Maria van der Heijden – Directeur-voorzitter MVO Nederland
  • Ingrid Thijssen - Voorzitter VNO-NCW
Deze lezing wordt mede mogelijk gemaakt door MVO Nederland en VNO-NCW.

10 jaar Henk van Luijklezing 

Dit jaar is de tiende editie van de Henk van Luijklezing, georganiseerd door Nyenrode Business Universiteit, VNO-NCW en MVO Nederland. De lezing is vernoemd naar prof. dr. Henk van Luijk (1929-2010). Hij is met name bekend geworden als pionier van de Europese bedrijfsethiek. Zo was hij de eerste hoogleraar Bedrijfsethiek aan Nyenrode Business Universiteit, richtte hij het European Institute for Business Ethics op en leverde hij een belangrijke bijdrage aan de oprichting van MVO Nederland. Vanaf 2010 – het jaar dat Henk van Luijk overleed – belichten we jaarlijks tijdens de Henk van Luijklezing een actueel onderwerp vanuit de bedrijfsethiek. Zo houden we zijn gedachtegoed in stand.

Agenda

16:00 uur
Start en welkom door prof. dr. ir. André Nijhof

16:05 uur
Introductie door Maria van der Heijden, directeur-bestuurder MVO Nederland

16:15 uur
Sociaal-psycholoog prof. dr. Naomi Ellemers vertelt je meer vanuit het gedragsveranderingsperspectief. Ze doet onder meer onderzoek naar ethische normen en moreel gedrag in groepen. Hoe komt het dat duurzaamheid zoveel verdeling zaait in onze samenleving? Hoe ga je hier als bedrijf mee om?  

16:35 uur
Discussie

16:50 uur
Mr. Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, laat je de praktische uitdagingen zien op het gebied van duurzame transities. Hoe ga je om met grote vraagstukken als kostenverdeling en wetgeving, die om maatregelen vragen van zowel overheid, bedrijven als consumenten? Hoe zoek je naar individuele drijfveren om tegenstellingen te overbruggen?

17:10 uur
Discussie

17:25 uur
Afsluiting van de lezing door prof. dr. ir. André Nijhof

Terugblik