Prof. dr. Olof Bik RA

Hoogleraar
Olof Bik
  • Gedragsonderzoek bij Auditing
  • Organisatiecultuur

"De mens schept cultuur en cultuur schept de mens
- Pettigrew, 1979 -

Op Nyenrode vormen we mensen en organisaties zodanig dat ze hun ambities voor gezonde en duurzame prestaties kunnen realiseren. Olof draagt bij aan deze ambitie in zijn functie als hoogleraar Gedragsonderzoek bij Auditing en Academisch Directeur van de Accountancy Opleidingen. Verder is hij Academisch bestuurslid en een van de directeuren van de Stichting Auditing Research.

De expertise van Olof ligt op het gebied van Gedragsonderzoek bij Auditing, de studie van het professionele gedrag van auditors en de determinanten daarvan, met een focus op persoonlijke, institutionele en culturele drijfveren met betrekking tot het waarborgen van auditkwaliteit in de toeleveringsketen van bedrijfsrapportage en assurance. Omdat auditing in grote mate gaat over het professionele gedrag van de auditors die de audits daadwerkelijk uitvoeren en over de factoren die dat gedrag aansturen, is het juist dit auditorsgedrag dat de auditkwaliteit drijft - en uiteindelijk de kwaliteit van de bedrijfsinformatie waar kapitaalmarkten, belanghebbenden en de samenleving als geheel hun zakelijke beslissing op baseren.

Als Academisch Directeur Accountancy is Olof samen met zijn mededirecteur verantwoordelijk voor de Bachelor, Master, Post-Master en Beroepspraktijk Opleidingen Accountancy. In zijn rol als zodanig is hij erg trots op de nauwe werkrelaties met hun studenten en de accountantskantoren waar ze werken. De kern van hun programma's is de onderwijsfilosofie van de “Robust Auditor”: organisaties helpen een betrouwbare zakenpartner te worden voor hun stakeholders. Uiteindelijk moet de “Robust Auditor” op momenten dat het er op aan komt het verschil kunnen maken voor organisaties en de samenleving.

Olof is een alumnus van de accountancyschool van Nyenrode (2003). Hij werkte 18 jaar in de auditpraktijk van PwC en is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (2010). Hij is vooral trots op zijn team bij Nyenrode. Ze werken samen met professionals en organisaties als zakenpartners om manieren te vinden om hun academische kennis op te bouwen en zo de dagelijkse praktijk te verbeteren.

Nevenactiviteiten

  • Directeur en Academisch lid van het bestuur van de Stichting Auditing Onderzoek.
  • Gastdocent Verandermanagement & Organisatiegedrag aan de Universiteit Twente.

Internationale activiteiten

Onderzoek wordt het best gedaan in multidisciplinaire teams. Binnen zijn onderzoeksprojecten werkt hij nauw samen met zowel nationale (bijv. Universiteit van Amsterdam, Universiteit Maastricht, Rijksuniversiteit Groningen) als internationale wetenschappers (bijv. University of Missouri, Bentley University in Boston, University of Florida, Texas A&M University en Judge Business School of Cambridge).

Interesses

Chantal en Olof hebben samen twee dochters (geboren in 2008 en 2010). Daarnaast houdt Olof er van naar muziek te luisteren, Italiaans te koken en te genieten van het buitenleven.

Meest Relevante Publicaties

  • Alberti, C., Bédard, J.C., Bik, O.P.G., and Vanstraelen, A. (2020) Audit Firm Culture – Recent development and trends in the literature. European Accounting Review, forthcoming.
  • Bik, O.P.G., Bouwens, J.F.M.G., Knechel, W.R., and Zou, Y. Performance management and compensation for audit partners. Working paper.
  • Bik, O.P.G., and Hooghiemstra, R.B.H. (2018). Cultural differences in auditors’ compliance with audit firm policy on fraud risk assessments procedures. Auditing: A Journal of Practice & Theory, 37 (4), pp. 25-48.
  • Bik, O.P.G., and Hooghiemstra, R.B.H. (2017). The effect of national culture on auditor-in-charge involvement. Auditing: A Journal of Practice & Theory, 36 (1), pp. 1-19.
  • Bik, O. P. G. (2015). Culture in the audit file: an empirical reflection on the cross-national cultural ‘native categories’ used by auditors in a ‘Big 4’ professional services firm. In The Routledge companion to cross-cultural management edited by N. Holden, S. Michailova, and S. Tietze

Publicaties