Instituut

Nyenrode Lean Institute

Nyenrode Lean Institute

In het huidige, uitdagende economische klimaat kunnen organisaties alleen overleven door de kwaliteit van producten en diensten die zij aanbieden voortdurend te verbeteren. Hoe kan je verbetering van kwaliteit combineren met de ‘drive’ om kosten te verlagen? Dit kan door de Lean Management filosofie te integreren in het DNA van de organisatie: streef naar verhoging van de productiviteit en kwaliteit door variabiliteit en het vermijden van verspilling. Hierdoor verbetert de tevredenheid van de klant én de werknemer met een concurrentievoordeel voor de organisatie als gevolg .

Om de Lean Management filosofie te ervaren is het Nyenrode Lean Institute opgericht. Binnen het instituut zijn verschillende simulatie omgevingen gecreëerd, onder andere een fabriek en een kantooromgeving. ‘Experiental Learning’ loopt als rode draad door de training. In beide simulatie omgevingen leren deelnemers lean methodes toe te passen en zie je direct wat de verbeteringen zijn. Hierdoor leer je werken op een andere manier. 

Nyenrode Business Universiteit biedt als enige in Nederland een praktijkomgeving en programma’s waarin je op academisch niveau, hands on en in meerdere typen werkomgevingen met lean aan de slag kan.

Het doel is om lean praktisch te implementeren, waarin het thema leiderschap de rode draad is. In het Nyenrode Lean Institute toets je de theorie direct aan de hand van praktijksimulaties. De kennis en ervaring die je hebt opgedaan kan je vervolgens direct toepassen in je organisatie.

Onderwijs

Het Nyenrode Lean Institute biedt meerdere programma’s en events aan:

Masterclass Lean Management

Tijdens de masterclass Lean Management gaan we in op het gedachtegoed van Lean Management met de bijbehorende theoretische modellen. Het doel van de masterclass is om verschillende organisaties die zich in de eerste fase van implementatie bevinden samen te brengen. Samen met de mede-deelnemers verken je wat Lean Management concreet kan betekenen voor jouw organisatie. In twee dagen doe je in de simulatie omgevingen van het Nyenrode Lean Institute praktische ervaring op met Lean Management.

Thema’s die daarbij aan bod komen zijn onder andere het belang van een lange termijn visie, dienend leiderschap, employee engagement, de inzet van talent en continu verbeteren.

Lean Leadership Program

Tijdens het tweedaagse Lean Leadership Program ga je onder intensieve begeleiding en coaching individueel of met je team in op de gezamelijke en individuele verantwoordelijkheid in gedrag en omgang. Je reflecteert op de huidige status van lean in jouw organisatie en je krijgt nieuwe denkkaders en aanknopingspunten aangereikt voor het realiseren van de beoogde resultaten.

Thema’s waarmee je aan de slag gaat zijn onder andere: strategy deployment, strategic problem solving en lean coaching (Kata coaching, A3 methodiek etc.)

Inspiratie bijeenkomst

Om inspiratie op te doen en kennis te maken met de Lean managementfilosofie organiseert het Nyenrode Lean Institute een aantal keer per jaar inspiratie bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met lean leiders die bewezen hebben dat de implementatie van Lean Management binnen hun organisatie significant betere resultaten hebben opgeleverd. Leiders die in staat zijn om 'Lean for a life-time' waar te maken.

Maatwerk

Heb je behoefte aan een programma op maat? Ook dan ben je bij het Nyenrode Lean Institute aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.

Onderzoek

Het Nyenrode Lean Institute heeft een onderzoekscentrum waar zowel nationale en internationale organisaties en academische instellingen hun ervaring en kennis kunnen delen en ontwikkelen op het gebied van lean transformatie, management, innovatie en productiviteit. De afdelingen 'Lean Transformation with/in IT' en 'Lean for SMEs' (MKB) vallen hieronder.

Het onderzoekscluster 'Lean Transformation with/in IT' voert onderzoeksprojecten uit over hoe IT ingezet kan worden als middel om lean te implementeren binnen processen en hoe de Lean Management instrumenten en technieken toegepast kunnen worden binnen IT processen en de IT-sector.

Het onderzoekscluster 'Lean & SMEs' heeft de ambitie om bij te dragen aan het concurrentievermogen van het MKB door de ontwikkeling van instrumenten, methoden, en technieken op basis van de fundamentele ideeën van de Lean managementfilosofie.

Chris Oerlemans Afstand bewaren om je team Lean te houden

Afstand bewaren om je team Lean te houden

Onderwijs |  13 juli 2020
“Lean gaat niet vanzelf. Het enthousiasme van medewerkers kan wegebben wanneer het niet de verwachte vruchten afwerpt,” zegt Chris Oerlemans, oud-deelnemer aan van het Lean Leadership Program.
Feringa_Marjolein3.2_2 Lange termijn richten, korte termijn sturen

Lange termijn richten, korte termijn sturen

Opinie |  2 juni 2020
Dat veranderingen steeds sneller gaan wisten we allemaal wel. Maar op dit moment lijkt alles tegelijk te veranderen.
Feringa_Marjolein.portret Agile focus in besturing

Agile focus in besturing

Opinie |  28 mei 2020
Agile werken is een effectieve methode om een organisatie wendbaarder te maken, meer klantwaarde te creëren en efficiënter te werken. Agile werken start vaak op de werkvloer, maar leent zich ook prima voor directieniveau. Toch zie je dat in de boardroom nog minder Agile wordt gewerkt.
image Mike klein Agile aanpak maakt werken leuker

Agile aanpak maakt werken leuker

Onderzoek |  5 maart 2020
Agile werken in multidisciplinaire teams maakt werken leuker en zorgt dat je klant beter bediend wordt.
Rene-aernoudts Elke organisatie kan profiteren van Lean management

Elke organisatie kan profiteren van Lean management

Onderwijs |  22 december 2019
Met Lean kan je onder meer je organisatie en je klantwaarde verbeteren. Ook kan je er doorlooptijden mee verkorten, waardoor je jouw klanten sneller kan helpen.
Laan bomen “Groene kansen: duurzaamheid als bron van innovatie”

“Groene kansen: duurzaamheid als bron van innovatie”

Opinie |  13 maart 2019
Ontegenzeggelijk worden de verschillende aspecten van duurzaamheid steeds belangrijker; klanten vragen erom, grondstoffen worden schaarser en de regelgeving wordt steeds strenger.
Meer nieuws

Partners

Het Nyenrode Lean Institute is in 2012 door Nyenrode opgericht in partnership met ABN AMRO, Achmea en McKinsey & Company om exclusieve programma’s voor deze organisaties te ontwikkelen. Het Lean Management Instituut is sinds 2016 strategisch partner.

Met het Nyenrode Lean Institute bouwt Nyenrode voort op de grondbeginselen van haar founding fathers.