Nieuws

Andre Nijhof nieuwsbericht_LOWRES Duurzame Impact Strategie Infra: barrières wegnemen voor versnelling transitie

Duurzame Impact Strategie Infra: barrières wegnemen voor versnelling transitie

Onderzoek |  11 augustus 2023
Het rapport Duurzame Impact Strategie Infra biedt een kader voor de transitie van de Nederlandse infrasector naar een duurzame sector. Vanuit gedeelde urgentie en verantwoordelijkheid voor de duurzame toekomst van Nederland zijn 18 professionals uit de infrasector bij elkaar gekomen om te werken aan een duurzame impactstrategie.
Nyenrode Business Universiteit Waardegedreven zorg wordt te weinig ondersteund door prestatiemeetsystemen

Waardegedreven zorg wordt te weinig ondersteund door prestatiemeetsystemen

Onderzoek |  11 juli 2023
Ivo De Loo, Frans Schaepkens en Hilco van Elten van Nyenrode Business Universiteit en Steven Howard van de University of Alabama at Birmingham (Birmingham, AL, USA) zien een belangrijke potentiële bijdrage van management accounting & control aan de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg. In hun recent gepubliceerde literatuuronderzoek over de integratie van waardegedreven zorg (Value-Based Healthcare - VBHC) in het management van zorgorganisaties, blijkt echter dat er veel ruimte is voor verbetering.
Michael Erkens nieuwsbericht 'Duurzaamheidsrapportage is niet duurzaam'

'Duurzaamheidsrapportage is niet duurzaam'

Onderzoek |  23 juni 2023
De manier waarop bedrijven rapporteren over duurzaamheid is niet duurzaam, zo stelt hoogleraar Corporate Reporting Michael Erkens in zijn oratie. “We moeten wereldwijd toewerken naar een uniform kader voor duurzaamheidsverslaggeving, zodat we de prestaties en pogingen op het gebied van duurzaamheid van bedrijven beter kunnen vergelijken.”
René P. Orij portret 2019 laag Machtige CEO’s eerder geneigd tot ESG green- en brownwashing

Machtige CEO’s eerder geneigd tot ESG green- en brownwashing

Onderzoek |  15 juni 2023
Het onderzoekterrein van duurzaamheids- of ESG-verslaggeving gaat steeds meer de diepte in om prikkels en consequenties van die verslaggeving te ontrafelen. Begin dit jaar heeft René Orij, hoogleraar Duurzaamheidsverslaggeving aan Nyenrode Business Universiteit, twee onderzoeken gepubliceerd waarbij de rol van bestuurders onder de loep is genomen, in samenhang met mogelijke opportunistische sturing van duurzaamheidsverslaggeving. Bij die sturing gaat het om het beter of juist minder goed rapporteren op duurzaamheidsterrein, in vergelijking met de bijbehorende onderliggende prestaties op dat terrein.
Henriette Bout Leren over morele vraagstukken in organisaties: ‘Een continu proces van bevraging en discussie’

Leren over morele vraagstukken in organisaties: ‘Een continu proces van bevraging en discussie’

Onderzoek |  9 juni 2023
Onderzoekster Henriëtte Bout onderzocht hoe organisaties omgaan met morele vraagstukken en hoe kennisoverdracht daaraan bijdraagt. ‘Steeds meer organisaties willen hierover leren, maar hoe kan dit op een bestendige manier zodat de gehele organisatie er iets aan heeft?’ Vandaag promoveert Bout aan Nyenrode Business Universiteit. In haar onderzoek focuste Bout zich voornamelijk op de factoren die de het leren over morele vraagstukken ondersteunen of juist verhinderen in organisaties. Het onderzoek biedt inzichten voor organisaties die morele inzichten willen institutionaliseren en geeft handvatten bij het creëren van een werkomgeving waarin morele vraagstukken bespreekbaar zijn.
Henk Kievit Grote vraagstukken vragen om een nieuwe, ondernemende mindset, zegt hoogleraar Henk Kievit

Grote vraagstukken vragen om een nieuwe, ondernemende mindset, zegt hoogleraar Henk Kievit

Onderzoek |  2 juni 2023
Bij het aanpakken van grote maatschappelijke vraagstukken is ondernemendheid essentieel. Dit is de overtuiging van Henk Kievit, hoogleraar Entrepreneurship & Ecosystems in zijn oratie. De bevindingen van zijn onderzoek bieden inzicht in de benodigde mentaliteit om innovatieve en duurzame oplossingen te realiseren. ‘Door te focussen op samenwerking met meerdere partijen dragen organisaties bij aan een veerkrachtige en toekomstbestendige samenleving.’
vivian en dennis Een bedreiging voor financiële stabiliteit: risico’s in de kapitaalmarkt

Een bedreiging voor financiële stabiliteit: risico’s in de kapitaalmarkt

Onderzoek |  31 mei 2023
De wereld is gebaat bij financiële stabiliteit. Vivian van Breemen, PhD student aan Nyenrode Business Universiteit en Supervisor bij de Europese Centrale Bank en Dennis Vink, Professor of Finance & Investment aan Nyenrode Business Universiteit, stelden een internationaal onderzoeksteam van experts samen dat zich richt op het analyseren van systeemrisico’s in de kapitaalmarkt. En met succes: het onderzoek werpt licht op tal van nieuwe risico’s die een bedreiging kunnen vormen voor de financiële stabiliteit.

Contact

Lidy Nebbeling

Communicatieadviseur

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.