De nieuwe Nederlandse Modeltekst Investeringsakkoorden

Behandeling in de Tweede Kamer Algemene Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, 28 januari 2019

28 februari 2019
Onderzoek

Het afgelopen jaar heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuw model ontworpen voor haar bilaterale investeringsverdragen. Een concepttekst is vorig jaar zomer ter consultatie voorgelegd, waarop veel reacties zijn ontvangen. Daarna is de tekst aangepast en eind november 2018 in definitieve vorm gepubliceerd.

Een belangrijke nieuwe toevoeging is de bepaling die een expliciete plicht op investeerders legt om een due diligence onderzoek uit te voeren als zij in andere landen investeren. Voorts heeft het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen ook een plaats gekregen in de tekst. Op 29 januari 2019 is het Modelverdrag behandeld door de Algemene Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van de Tweede Kamer. De Kamerleden hadden vertegenwoordigers van een aantal belangenorganisaties uitgenodigd zoals van VNO-NCW en MKB-Nederland, een aantal op dit thema gespecialiseerde NGO's, waaronder Both ENDS, SOMO en CNV International, alsook een aantal hoogleraren. Voor die laatste categorie was prof. Tineke Lambooy van het NCGI uitgenodigd.


Lees het position paper van prof. Tineke Lambooy: 2019D03141 Position paper T. Lambooy en Y. Levashova t.b.v. hoorzitting/rondetafelgesprek Modeltekst investeringsakkoorden d.d. 28 januari 2019.


Het officiële verslag van het rondetafelgesprek vindt u onderstaand. 


Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, februari 2019.



Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI, maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Reageren kan via ncgi@nyenrode.nl.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.