‘Door Lean kan ik nu nog beter prioriteren’

2 februari 2023
Onderwijs

Hoe kan ik betere keuzes maken? Hoe zorg ik voor de juiste focus? En hoe voorkom ik dat er tijdens een proces energie weglekt? Een greep uit de vragen waarmee Duco Hoep, beleidsadviseur bij de branchevereniging van professionele kappers (ANKO), startte aan de masterclass Lean Management bij Nyenrode Business Universiteit.

“Binnen mijn organisatie ben ik verantwoordelijk voor vakmanschap en beroepsonderwijs”, legt Hoep uit. “Dat betekent dat ik de 'linking pin' ben tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Namens de kappers geef ik aan het beroepsonderwijs door welk kwaliteitsniveau als standaard moet gelden. Ook vertegenwoordig ik onze branchevereniging in overleggen met de kappersopleidingen. Daarnaast heb ik een stuk algemene belangenbehartiging in mijn portefeuille. We zijn een kleine organisatie met iets meer dan twintig medewerkers, maar ondersteunen een groot aantal leden op het gebied van ondernemerschap en werkgeverschap. Je kan je voorstellen dat wij het tijdens de coronapandemie extra druk hadden. De telefoon stond de hele dag roodgloeiend met vragen van onze leden en uiteraard hebben wij alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat kapperszaken weer snel hun deuren mochten openen. Een neveneffect hiervan was dat heel duidelijk werd hoe belangrijk Nederlanders hun haar en hun bezoek aan de kapper vonden. Nu de situatie weer redelijk genormaliseerd is, hebben we weer veel verschillende projecten naast elkaar lopen. Dat maakt het werk natuurlijk afwisselend en uitdagend, maar tegelijkertijd voelde ik ook de behoefte aan nog meer focus en structuur, zowel op de korte- als de lange termijn. Voor mij was dat aanleiding om mij op te geven voor de masterclass Lean Management.” 

Eyeopener

“De grootste eyeopener was voor mij het herkennen van de energy gap”, vervolgt Hoep. “Je kan ergens veel energie in steken, maar dat betekent niet automatisch dat dit ook direct het gewenste resultaat oplevert. In mijn geval wilde ik bijvoorbeeld graag het aantal praktijkuren in het beroepsonderwijs verhogen en daar heb ik op ingezet richting de opleidingen. Maar tijdens de masterclass besefte ik dat ik iets probeerde te veranderen waar ik onvoldoende invloed op heb. Het onderwijs is immers gebonden aan allerlei wet- en regelgeving en dat gaan wij als branche niet veranderen. Ik ben mij toen gaan focussen op zaken waarop ik wèl invloed kan uitoefenen. Door dit inzicht is het voor mij makkelijker geworden om mijn werkzaamheden te prioriteren en resultaatgericht te werk te gaan. Ik zet mijn energie nu alleen in op trajecten waar ik invloed op heb.”  

Meerwaarde

Aan de masterclass doen deelnemers van verschillende organisaties en met verschillende achtergronden mee. Dat is een meerwaarde, vindt Hoep. Hoewel onze organisaties van elkaar verschillen, waren er ook overeenkomsten. Een voorbeeld is de gelaagdheid van besluitvorming en de invloed die dit heeft op processen in de organisatie. Ik vond het interessant om te horen hoe anderen hiermee omgaan. Wat Hoep opviel is dat de meeste deelnemers afkomstig waren uit productiegerichte bedrijven. “Ik was de enige die in een dienstverlenende organisatie werkt en sta daarom ook voor ander soort uitdagingen. Gelukkig begreep de trainer dat heel goed en kon hij een juiste vertaalslag maken naar mijn specifieke situatie. Daardoor is deze masterclass ook voor mensen uit de dienstverlenende sector heel geschikt.” 

Lean Management is een manier van werken waarbij de het creëren van meerwaarde voor de klant centraal staat en waarbij activiteiten die nauwelijks of geen waarde toevoegen, worden geëlimineerd. In de masterclass Lean Management gaan we in op het besparen van kosten, het efficiënter laten verlopen van processen en het beter inspelen op de behoefte van klanten. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.