Een holistische kijk op leiderschap

18 augustus 2021
Onderwijs

De wereld om ons heen verandert. En ook het bedrijfsleven is in beweging. De samenstelling van organisaties en teams wijzigt. Werknemers zijn zelfbewuster dan een aantal jaren geleden. Ze willen als persoon kunnen bijdragen aan de organisatie waarvoor ze werken én aan de wereld. Dat vraagt om een nieuwe manier van leidinggeven, waarin harde competenties meer plaatsmaken voor zachtere vaardigheden.

Yuri van Geest, schrijver van het managementboek ‘Exponentiële organisaties’ en medeoprichter van Conscious Learning Tribe, speelde sinds oktober 2019 met het idee om een vernieuwend leiderschapsprogramma te lanceren: “Een programma dat veel verder gaat dan technologie en organisatorische vernieuwing. Op psychologisch en spiritueel vlak zijn er nog de nodige stappen te zetten. Want leidinggeven gaat veel verder dan alleen omzet draaien. Het gaat erom dat je de kwaliteiten van je team optimaal benut. Een goede leider zorgt ervoor dat zijn team staat als een huis, dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat en dat mensen de ruimte krijgen om te groeien.” 

Verbinding

Van Geest is van mening dat we ook niet meer om de ecologische en sociale crisis heen kunnen. “De coronacrisis heeft ons doen inzien hoe kwetsbaar de wereld is in een wereldwijde pandemie. Gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid zijn groter dan ooit. We hebben als mens behoefte aan verbinding, aan het samen oppakken van ingewikkelde vraagstukken, aan het opereren als team. Breath in Leadership, waarin we een holistische kijk op leiderschap geven, speelt daarop in, door vanuit zoveel mogelijk perspectieven naar deze vraagstukken te kijken. Vervolgens vragen we ons niet af welk perspectief beter is, maar wat voor houvast we vinden in elk van die perspectieven.”

Persoonlijke groei, bewustzijn en jezelf durven blootgeven

Tijdens de ontwikkeling van het programma vergeleek Van Geest honderd bestaande leiderschapsprogramma’s uit binnen- en buitenland met elkaar. “Wat opviel was dat de opleidingen vaak óf een rationele insteek hadden óf een spirituele. Deze opleiding verenigt die twee werelden door deelnemers inzicht te geven in bijvoorbeeld oude wijsheden, persoonlijke groei en kunst, maar ook in technologie en organisatiemodellen. De rode draad van het programma is dat je technologie niet kan ontwikkelen als je als mens en als leider niet verandert. Persoonlijke groei, bewustzijn en jezelf durven blootgeven zijn dan ook belangrijke elementen van het programma die nodig zijn voor het verbeteren van jezelf, van instanties en de wereld om je heen.”

Eerst het fundament in jezelf versterken

Voor deelnemers is het belangrijk helder te hebben waarin zij als mens en als leider het verschil willen gaan maken. “En dat vereist zelfreflectie,” weet ook André Nijhof, hoogleraar Sustainable Business en Stewardship aan Nyenrode. “Je moet eerst het fundament in jezelf versterken door na te gaan voor welke maatschappelijke vraagstukken jij wilt gaan staan. Alles staat of valt met commitment. We hebben als maatschappij behoefte aan leiders die het verschil maken, die de moed en het lef hebben om op te staan voor bepaalde thema’s en die daarin beweging creëren.”

Zachtere competenties

Van Geest vult aan dat mannelijke competenties volgens hem in veel programma’s  worden overgewaardeerd. “Gelukkig begint hier verandering in te komen. Tijdens Breath in Leadership bieden we veel ruimte voor zachtere kwaliteiten als compassie, intuïtie, verbeelding, nieuwsgierigheid en veerkracht. Deze integreren we met hardere competenties als commercieel inzicht, fanatisme en resultaatgerichtheid. Leiders van over de hele wereld - waaronder Douglas Rushkoff, Azeem Azhar, Daan Roosegaarde en Spring Cheng - delen hun kennis over en visie op leidinggeven. Al deze leiders hebben een manier gevonden om de zachte en harde competenties te combineren. Door dat te ervaren, te merken wat dat met jou als deelnemer doet en daarover het gesprek aan te gaan met de andere deelnemers, raakt aan de kern van Breath in Leadership.”

Co-creatie

Vervolgens gaan verschillende hoogleraren, waaronder Nijhof samen met de deelnemers de diepte in. “De experts spelen tijdens de opleiding maar tot op een bepaalde hoogte een rol. We willen vooral dieper ingaan op vragen, cases en uitdagingen waar de deelnemers in hun dagelijkse werk mee te maken krijgen. Dat maakt het een organisch proces, waarvan de agenda veel minder leidend is dan bij andere opleidingen. Ook ik weet dus nooit precies hoe een college gaat lopen. Best spannend, maar ik kijk er vooral heel erg naar uit.”

Het Breath in Leadership programma bestaat uit 7 modules (16 dagen in totaal, 13 offline en 3 online) en start op 25 november 2021. De opening is op Nyenrode Business Universiteit en het programma wordt afgesloten op Ibiza.  
Het programma is zowel on- als offline te volgen. Meer informatie over het complete Breath in Leadership programma vind je hier.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws of de L.E.S. Nieuwsbrief voor nieuws over onze kernwaarden Leadership Entrepreneurship Stewardship.