Professor Jan Bots maakt studiebeurzen mogelijk voor vluchtelingen

12 juli 2019
Community

“Eigenlijk ben ik nu alleen nog Hoogleraar Controlling op weg naar de uitgang,” vertelt professor Jan Bots die bezig is met de laatste etappe van een lange carrière bij Nyenrode. Hij bekleedde diverse functies binnen Nyenrode en speelde een belangrijke rol bij de opzet van de Executive Master in Finance and Control in 1997 en de MSc Controlling in 1998. Bijna 30 jaar later maakte hij een laatste impact op Nyenrode door zijn opgespaarde ADV-dagen te doneren aan Stichting Nyenrode Fonds.

Studiebeurzen voor vluchtelingen

Revolving Scholarships Stichting Nyenrode Fonds - Professor Jan Bots - interview“Nyenrode had indertijd de mogelijkheid om ADV-dagen te sparen. Dat heb ik zo lang mogelijk gedaan, want ik maakte mijn vakantiedagen nooit op. Destijds hadden we ook meer vakantiedagen dan nu. Toen mijn AOW-gerechtigde leeftijd kwam, had ik een klein halfjaar aan dagen. Het leek me goed om die uren om te zetten in geld om via Stichting Nyenrode Fonds studiebeurzen mogelijk te maken. Bij voorkeur voor vluchtelingen als middel om de integratie in Nederland te bevorderen. Ik denk dat integratie van vluchtelingen in Nederland heel belangrijk is en dat onderwijs daar een grote rol in kan spelen.”

Muhannad ontvluchtte Syrië vanwege regime Assad

“Ik denk dat de werking van een beurs het grootst is bij deeltijdstudenten, zoals Muhannad Hawasli uit Syrië. Hij ontvluchtte het regime van president Assad omdat hij in dienst moest. In Syrië had hij zijn opleiding Accounting niet afgerond. In Nederland kon hij een stage lopen bij een middelgroot accountantskantoor. Doordat Muhannad destijds stage liep kon hij geen gebruik maken van de studieregeling van dit kantoor. Ik heb hem toen gesponsord om het eenjarig Schakeltraject Accountancy & Controlling te kunnen volgen. Met een kleine eigen bijdrage van Muhannad en een kleine bijdrage van de werkgever was dat voldoende.”

Win-winsituatie

“Nu, aan het einde van dat jaar, gaat het zo goed met Muhannad dat hij inmiddels in-dienst is getreden bij dit kantoor en het Muhannadsstudie Accountancy & Controlling aan Nyenrode voor zijn rekening wil nemen. Muhannad heeft mijn steun nu niet meer nodig en dat is waarvoor ik het doe. En daarnaast is dit ook voor Nyenrode aantrekkelijk, want nu blijft hij vijf tot zes jaar studeren aan Nyenrode. Het is dus een win-win-situatie. Zo creëert deze beurs echt maximaal effect. En er is nu nog geld over om andere studenten deze kans te bieden.”

Studiebeurs houdt zichzelf in stand

De studiebeurzen van Stichting Nyenrode Fonds kennen een ‘revolving’ karakter. Dit betekent dat het de bedoeling is dat de ontvanger na het afstuderen zelf weer een studiebeurs mogelijk maakt voor een nieuwe student. Met zijn beurs creëerde Jan Bots dus niet alleen een kans voor Muhannad, maar voor alle studenten die de beurs daarna weer mogen ontvangen.
Gun jij gemotiveerde studenten als Muhannad ook een vliegende carrièrestart? Lever dan een bijdrage aan een scholarship voor talenten die niet over voldoende financiële middelen beschikken om een studie aan Nyenrode te bekostigen. Word donateur en steun de toekomst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws of de L.E.S. Nieuwsbrief voor nieuws over onze kernwaarden Leadership Entrepreneurship Stewardship.