Leading Legal Business Program

Breukelen
14 november 2022
7 maanden
3 modules van 2 dagen en 1 terugkomdag
Nederlands
€10.995,- (excl. BTW)

 

In het Leading Legal Business Program neem je als leider in de juridische of fiscale sector je eigen leiderschap en business  onder de loep. Dit programma, in co-creatie met executive search bureau AMROP , is voor en door mensen uit de juridische praktijk opgezet. Het is speciaal ontwikkeld voor partners/directeuren van advocaten-, notaris- en fiscale advieskantoren, en voor directeuren/managers van afdelingen legal en compliance. 

Je kijkt naar je persoonlijke leiderschapsstijl en waarden, én naar de bedrijfskundige kant van je leiderschap, om het beste uit jezelf, je team en je organisatie te halen. Tijdens het programma haken we in op:

Zelfbewust leiderschap 

Hoe geef je leiding aan verandering en hoe ontwikkel je talent en winning teams? Hoe zet je de mensen in hun kracht en hoe krijg je ze mee vanuit een waardegedreven organisatie? Welke keuzes moeten worden gemaakt in de snelle, complexe omgeving waarin je organisatie zich bevindt? Overzie je het gehele speelveld? Hoe geef je vorm aan integer leiderschap en reputatie?

 

  • Ontwikkeling op het gebied van strategisch en zelfbewust leiderschap
  • Verdieping in actuele bedrijfskundige thema’s, business modellen en partnerships
  • Hoe ga je om met actuele maatschappelijke en technologische ontwikkelingen binnen jouw werkveld?

Maatschappelijke vraagstukken

De advocatuur en fiscaliteit liggen in toenemende mate onder het vergrootglas. Er is steeds meer media aandacht voor de rol van spelers die maatschappelijk voor onrust hebben gezorgd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld PelsRijcken en de Panama Papers. De juridische/fiscale sector staat steeds meer onder druk: meer regelgeving, toenemende controles en een minder geprivilegieerde positie zijn kenmerkend. Er wordt steeds vaker gekeken hoe organisaties omgaan met Environment, Social & Governance (ESG). Wat betekenen deze ontwikkelingen voor jouw business? En hoe ga je hier in jouw rol als business leader mee om?

Duurzame impact

Hoe draagt jouw team of business bij aan duurzaamheid? En hoe blijf je als kantoor ook in de toekomst relevant? Je gaat hiermee aan de slag door bedrijfskundig te kijken naar je eigen business model en bijbehorende uitdagingen. Hoe kunnen bedrijven waarde creëren voor klanten en elkaar versterken door samen te werken in ecosystemen?

De impact van technologische ontwikkelingen

Technologische ontwikkelingen hebben impact op je organisatie, businessmodellen, strategie en vooral: de mensen binnen je organisatie. Het vraagt om nieuwe en wendbare manieren van organiseren, leidinggeven en veranderen. Wat betekent bijvoorbeeld de opkomst van Legal Tech voor jou en jouw business? En hoe kan jij, gelet op innovatieve ontwikkelingen binnen de sector, vanuit jouw ondernemerschap, hier strategisch richting aan geven? 

PO punten

Door middel van het deelnemen aan deze opleiding onderhoudt je jouw kennis en kunde in de Legal en Compliance sector. Omdat deze opleiding niet op een specifiek rechtsgebied gericht is, kun je na deelname 10 PO punten toekennen en opvoeren in jaarlijkse controle (CCV). Je ontvangt een schriftelijk bewijs van deelname, bevestiging van de aanwezigheid en een duidelijke omschrijving van de doelgroep en het cursusprogramma. Het volgen van deze opleiding levert je dus de helft van uw mimimaal te behalen PO punten op!

Wie zijn de sprekers?

Dit programma is ontwikkeld voor en door leiders uit de juridische sector en je wordt begeleid door deskundigen uit het werkveld en de wetenschap. Het is gericht op zowel persoonlijke als bedrijfskundige ontwikkeling. 

Tijdens het programma nemen onze vakdocenten en (externe) sprekers je mee in de nieuwste wetenschappelijke concepten en invalshoeken om de geleerde theorie direct toe te passen in je eigen praktijk. De relatie met de dagelijkse praktijk is een belangrijk onderdeel van het programma. 

Gastsprekers:

  • Drs. Yousri Mandour, Lobster Company
  • Iman Stratenus
  • Philippe Creijghton
  • Frank Peters, Virtus Communications
  • Ad Bastiaanse

Vakdocenten:

Andre Wierdsma portret
Hoogleraar
Prof. dr. André Wierdsma is Emeritus hoogleraar ‘Organiseren en Co-creëren’ bij Nyenrode Business Universiteit.
Hoogleraar
Wat Désiréé drijft, is een combinatie van onderwijs, onderzoek, het werken met bedrijven en de interactie met studenten. Haar missie: een bijdrage leveren aan de vorming van verantwoordelijke leiders.
PhD student
Diane heeft een bedrijfskundige achtergrond en is registercontroller. In het bedrijfsleven heeft zij diverse executive posities bekleed. Vooral bij maatschappelijk georiënteerde bedrijven.
Dennis Vink
Hoogleraar
Dennis is hoogleraar Finance & Investment. Hij helpt deelnemers inzicht te krijgen in de relevantie van financiën bij het managen van organisaties. En hij leert hen om te gaan met complexe financiële businesscases.
Hoogleraar
Edgar is een visionair leider op het gebied van beroepsethiek en integriteit. Hij bespreekt thema's als morele moed, omgaan met dilemma's, vertrouwen, fiscale ethiek en de ethiek van data.
Hoogleraar
Lidewey is hoogleraar Organisatorisch Leiderschap en Strategisch Talent Management. Als denker en adviseur slaat ze een brug tussen theorie en praktijk. Daarbij staat de toekomst van werk centraal.

Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Inhoud van het programma

Centraal tijdens dit programma staan de laatste inzichten uit de wetenschap en praktijk, reflectie en met / van elkaar leren en ontwikkelen. Je neemt deel aan interactieve colleges waarin je de nieuwe kennis opdoet en vertaalt naar je eigen situatie; je bent onderdeel van een intervisiegroep; en je gaat aan de slag met simulaties en er is veel ruimte voor persoonlijke reflectie.


Het Leading Legal Business Program bestaat uit de volgende modules: 

1. Leiderschap in een wereld van disruptie

In deze module kijken we naar de huidige en toekomstige maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en eisen op het gebied van duurzaamheid (ESG). Wat gebeurt er in de wereld en wat is de impact hiervan op jouw kantoor? Wat betekenen deze ontwikkelingen voor jouw business? Waar liggen kansen en bedreigingen en hoe ga je hier in jouw rol als business leader mee om?

2. Business, strategie en samenwerking

In de tweede module staat jouw organisatie en business centraal: wat moet je doen om jouw afdeling of kantoor naar een volgend niveau te brengen? We nemen je mee in business modellen en gaan aan de slag met financieel management voor professionele dienstverleners.  Wat moet je doen om relevant te blijven als organisatie? En waar moet je direct mee stoppen? Je gaat aan de slag met het creëren van duurzame klantwaarde. 

Daarnaast staat samenwerken centraal: hoe werk je effectief samen om je doelen te bereiken en welke rol speelt ethiek hierin?

3. Zelfbewust leiderschap

Tot slot sta jij als leider centraal: wat is jouw impact en bijdrage aan de ontwikkeling van jouw mensen en jouw organisatie en jouw bijdrage aan de maatschappij? Welke leiderschapstaak neem je op je en wat wil je neerzetten en achterlaten? Hoe kun je je executive presence verbeteren? We kijken hierbij naar waardegedreven en integer leiderschap en gaan dieper in op het optimaal benutten van talent. Belangrijk in deze module is het ontwikkelen van je reflecterend vermogen: hoe verhoudt mijn leiderschap zich tot wat ik in de samenwerking met anderen wil bereiken? 

4. Reflectie en ontwikkeling

De laatste dag staat in het teken van personal challenge. We presenteren dit en reflecteren er gezamenlijk op.

 

De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 

Voor wie?

Dit programma is speciaal ontwikkeld voor partners van advocaten-, notaris- en fiscale advieskantoren, en voor directeuren/managers van afdelingen legal en compliance.

Data en tijden

Module 1: Digitalisering en duurzaamheid

maandag 14 november en dinsdag 15 november 2022

Start op dag 1 om 9:30 uur, einde dag 2 om 17:00 uur

 

Module 2: Bedrijfskunde en samenwerken

Donderdag 9 februari en vrijdag 10 februari 2023

Start op dag 1 om 9:30 uur, einde dag 2 om 17:00 uur

 

Module 3: Zelfbewust leiderschap en reflectie

Maandag 3 april en dinsdag 4 april 2023

Start op dag 1 om 9:30 uur, einde dag 2 om 17:00 uur

 

Terugkomdag: Reflectie en ontwikkeling

Dinsdag 16 mei 2023

Start om 9:30 uur, einde dag om 21:00 uur

 

Intakegesprek

Voordat je start heb je een persoonlijke intake met de Programma-manager van Nyenrode en/of Nikie Welschen (Partner bij AMROP). Zij bespreken tijdens deze intake je leerdoelen en je personal challenge: ‘Leading Change’. Deze challenge fungeert als rode draad door het programma en komt in iedere module terug. Je stelt hierbij een verandervisie en aanpak op waarbij je de voor jou meest relevante onderdelen uit het programma verwerkt. Uiteindelijk presenteer je je inzichten op jouw personal challenge op de slotdag van het programma.

Interesse?

Neem contact op met programma-coördinator Christy Molhoek om aan te geven dat je interesse hebt. Zij neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Ook voor overige vragen kun je bij haar terecht.

Wat is de investering?

De investering voor het Leading Legal Business Program bedraagt €10.995,- (exclusief btw) en is inclusief lesmateriaal, hotelovernachtingen en culinaire verzorging.

Nyenrode Business Universiteit is niet aangesloten bij het STAP-register. Voor deze opleiding is geen STAP-budget mogelijk.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.