Masterclass Duurzaamheid voor financials

Breukelen
21 maart 2023
15:00 - 19:00 uur
Nederlands
€95,-
Master (WO)
2 uren

Het bouwen aan een duurzame organisatie vraagt om veel meer dan het kunnen verantwoorden van financiële resultaten. Het gaat over het creëren van waarde door een goede balans tussen mensen, onze planeet en financieel rendement. Aandacht voor duurzaamheid zorgt voor een grote omslag in de manier waarop organisaties naar hun resultaten (gaan) kijken. Controllers, accountants, auditors en financieel professionals spelen hier een cruciale rol in. Samen gaan we kijken naar de invulling van deze rol.

 • Bewustwording en kennis van de impact van ESG richtlijnen
 • Leren bouwen aan een duurzame organisatie
 • Strategische doelen vertalen naar KPI's

ESG en de Corporate Sustainabiliy Reporting Directive

Tijdens de Masterclass nemen wij je mee in de belangrijkste uitdagingen van de wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid en ESG (‘Environmental, Social, Governance’, oftewel milieu, sociale onderwerpen en het bestuur van organisaties). Denk aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die voor veel organisaties betekent dat zij al in het jaarverslag van 2024 moeten rapporteren over de duurzaamheid van hun strategie en performance.

Het is niet alleen belangrijk om voldoende kennis te hebben over de nieuwe verslaglegging, maar het gaat hierbij ook over gedragsverandering: het maken van andere keuzes. Maar hoe doe je dat op een effectieve manier? Wat betekent deze ontwikkeling voor jouw organisatie, voor de rol van financials en voor het jaarverslag?

Een goede start maken

Tijdens deze interactieve Masterclass bespreken we een aantal belangrijke thema’s die gepaard gaan met de duurzaamheidsverslaglegging. Zo kan jij als financial een goede start maken met het succesvol implementeren van de ESG-verslaggeving. We gaan in op vragen als:

 • Wat zijn de belangrijkste veranderingen, hoe bepaal je de grootste uitdagingen en hoe werk je daar zelf en met je team op een duurzame manier naartoe?
 • Hoe bouw je aan een duurzame organisatie? Welke keuzes maak je, hoe ga je om met verschillende stakeholders en hoe kun je waarde creëren?
 • Hoe vertaal je de ESG-doelen naar heldere KPI’s, hoe je maak je kwalitatieve informatie meetbaar? En hoe kun jij in jouw rol potentiële ESG-fraude herkennen?

Herken je deze uitdagingen en wil jij van jouw rol in de ESG-verslaggeving een succes maken? Meld je dan aan voor de Masterclass Duurzaamheid voor Financials.


Ook interessant voor jou

Master Fiscaal Recht LR 19-06-2017-7 Introductie ESG Reporting en Assurance

Introductie ESG Reporting en Assurance

< 10 dagen | Nederlands | 19 juni 2023
Vanaf 2024 moeten grote bedrijven verplicht rapporteren over duurzaamheid. ESG reporting vraagt om expertise op het vlak van de verslaggeving van ESG-informatie en in het bijzonder de interne beheersing hiervan.
Accountancy 2018 25-05-2018-25 ESG: impact op business, control en audit

ESG: impact op business, control en audit

< 10 dagen | Nederlands | 18 september 2023
Blended Class over de impact van ESG op organisaties ter voorbereiding op de adviserende en controlerende rol van Controllers en Accountants.
4 Executive ESG topic modules

Executive ESG topic modules

< 10 dagen | Engels | Diverse startdata in 2023
Samen staan we voor een complexe opgave: komen tot een duurzame samenleving. Ook als bedrijf of instelling kan je er niet langer omheen: je activiteiten hebben invloed op mens, milieu en maatschappij. En de transitie naar duurzaamheid betekent dat je hier als organisatie verantwoordelijkheid voor neemt.

Van wie krijg je college?

Tijdens deze Masterclass geven inspirerende sprekers hun visie en vertellen zij vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.

De experts

Leer de experts voor deze Masterclass kennen.

 • Daniël van Veen – Partner ESG services - assurance bij PWC
 • Cora Schop - de Korte – ESG Director bij Green by Blue

 

  PhD student
  Diane heeft een bedrijfskundige achtergrond en is registercontroller. In het bedrijfsleven heeft zij diverse executive posities bekleed. Vooral bij maatschappelijk georiënteerde bedrijven.

  Het programma

  De interactieve Masterclass geeft jou inzicht in de belangrijkste veranderingen op het gebied van duurzaamheid, ESG (Environmental, Social, Governance) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

  Inspirerende presentaties door experts uit het veld 

  • Na een introductie waar Diane Zandee kort ingaat op de impact die duurzaamheid/ESG heeft op de bestaande business modellen, zal een CFO de visie op duurzaamheid binnen zijn organisatie toelichten en ingaan op de uitdagingen die hierbij komen kijken.  
  • Daniël van Veen, partner ESG services and assurance bij PwC, illustreert ESG assurance met voorbeelden uit de praktijk: de controle van duurzaamheidsverslaggeving bij organisaties die hier reeds aan dienen te voldoen.  
  • Tot slot van het eerste gedeelte belicht Cora Schop-de Korte de uitdagingen binnen het MKB en familiebedrijven rondom duurzaamheid. 

  Interactieve paneldiscussie 

  Na de presentaties worden stellingen voorgelegd aan sprekers en publiek. Uiteraard bestaat er dan ook gelegenheid om jouw vragen te stellen aan de experts.  

  Walking dinner  

  Aan het einde van de Masterclass wordt er onder het genot van een lichte maaltijd de mogelijkheid geboden om na te praten en ervaringen met elkaar uit te wisselen.