Masterclass Governance en organisatie van het beleggingsproces | Pensioensector

Breukelen
8 december 2023
1 dag
Nederlands
€ 1.760,- (vrij van btw)

Van een pensioenfonds wordt meer dan ooit ‘good governance’ verwacht. Als manager of bestuurder is het essentieel dat je goed en integer vermogensbeheer en risicomanagement aanstuurt, op basis van transparante regels met goed toezicht en adequate verantwoording. In reactie hierop is de workload sterk toegenomen, maar zijn ook organen als beleggingscommissie en bestuursbureau gegroeid. Tijd voor een frisse blik.

 • College van hoogleraren én experts uit het bedrijfsleven en pensioensector
 • Theorie gekoppeld aan de praktijk
 • Je ontwikkelt je strategisch en financieel inzicht

De Masterclass is onderdeel van het Masterprogramma Vermogensbeheer maar is desgewenst ook los te volgen. Wij zien echter een sterke meerwaarde in de integrale benadering van het totale programma, omdat daarin het hele beleggingsproces wordt doorlopen. Meer informatie over het Masterprogramma Vermogensbeheer vind je hier.

Versterkt en geborgd vanuit het sectorale karakter van SPO Nyenrode

Sinds september 2022 is SPO (Stichting Pensioen Opleidingen) onderdeel van Nyenrode Business Universiteit. Daarmee ontstaat er kwalitatief pensioenonderwijs op academisch niveau met een sectoraal hart en karakter. Dat biedt ruime mogelijkheden tot jouw ontwikkeling op het gebied van pensioeninhoud met het perspectief van verantwoordelijk leiderschap. Zo borgen we dat onze deelnemers vakkennis en leiderschapskwaliteiten ontwikkelen.

Het programma

 • 09.00                       
  Ontvangst
 • 09.15 - 09.30 uur   
  Introductie op het programma door dhr. J.K.H. van Dam
 • 09.30 - 09.45 uur   
  Voorstelrondje deelnemers en fonds door dhr. J.K.H. van Dam
 • 09.45 - 10.45 uur
  Governance en organisatie van het beleggingsproces
  De rol, verantwoordelijkheden en invulling van de beleggingscommissie.
  Verschillen/ veranderingen DB / DC / WTP
  Dilemma’s en casuïstiek
 • 10.45 - 11.00 uur   
  Pauze
 • 11.00 – 11.45 uur   
  Governance en organisatie van het beleggingsproces - vervolg
 • 11.45 – 12.45 uur
  Hoe organiseer je een goede beleggingscommissie door dhr. J.K.H. van Dam
 • 12.45 – 13.45 uur
  Lunchpauze
 • 13.45 – 14.45 uur
  Gedragsaspecten Beleleggingscommissie door mevr. A. Zeggen
  Persoonlijke risicohouding
  Invloed op het beleggingsproces
  Invloed op de groepsdynamiek
 • 14.45 – 15.00 uur
  Pauze
 • 15.00 – 15.45 uur
  Gedragsaspecten Beleleggingscommissie – vervolg
 • 15.45 – 16.45 uur
  Reflectie en wrap-up door dhr. J.K.H. van Dam
 • 16.45 uur
  Einde programma

Persoonlijk adviesgesprek

Benieuwd of de Masterclass of het gehele Masterprogramma Vermogensbeheer aansluit bij jou persoonlijke situatie, ambitie en ervaring? Neem dan vrijblijvend contact op met onze servicedesk en maak een afspraak voor een persoonlijk advies met een van onze ervaren programma-adviseurs. Op basis van een zorgvuldige intake adviseren we je graag over de te bewandelen leerroute.

Van wie krijg je college?

De Masterclass wordt begeleid door zeer ervaren praktijkprofessionals die hun sporen in de theorie en de praktijk hebben verdiend en gerenommeerde hoogleraren bij Nyenrode Business Universiteit die zich goed kunnen inleven in bestuurdersdilemma’s. Zij zijn allen didactisch geschoold en weten op enthousiaste en heldere wijze de lesstof met aandacht voor interactie en actualiteit over te brengen.

De sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Voor wie?

Je bent bijvoorbeeld (niet-uitvoerend) pensioenfondsbestuurder of manager van een pensioenfonds, CIO, vermogensbeheerder of riskmanager. De Masterclass Governance en organisatie van het beleggingsproces is ingericht op geschiktheidsniveau B-plus en veronderstelt voorkennis op niveau B, met als aandachtsgebied Vermogensbeheer. Daarmee kan je op het juiste niveau deelnemen aan de discussies.

Data

 • 17-11-2023 Start online leeromgeving
 • 08-12-2023 Masterclass Governane en organisatie van het beleggingsproces
 • 15-11-2024 Einde toegang online leeromgeving

Meld je aan

Tijdens een intakegesprek bespreken we de verwachtingen en krijg je persoonlijk advies in hoeverre de Masterclass aansluit bij je wensen en ambities. Aanmelden doe je via de aanmeldbutton. Je wordt hiervoor doorgeleid naar de SPO Nyenrode website. Voor praktische vragen verzoeken we je contact op te nemen met onze service-desk, zij helpen je graag verder.

 

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de Masterclass bedragen € 1.760,-. De kosten voor het complete Masterprogramma Vermogensbeheer (vier Masterclasses in totaal) bedragen € 6.565,- in totaal. De Masterclass is los te volgen. Wij zien echter een sterke meerwaarde in de integrale benadering van het totale programma, omdat daarin het hele beleggingsproces wordt doorlopen.

Nyenrode Business Universiteit is niet aangesloten bij het STAP-register. Voor deze opleiding is geen STAP-budget mogelijk.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.