Masterclass Ondermijning in de Publieke Sector

Breukelen
13 juni 2022
2 dagen
Nederlands
€2.595,00 (Excl. BTW)

Masterclass Ondermijning in de Publieke Sector

De aanpak van ondermijning is al lang geen exclusieve taak meer van alleen de politie en het Openbaar Ministerie. Een effectieve aanpak vraagt om een georganiseerde overheid die alle middelen en instrumenten inzet die tot haar beschikking staan.

De hoogleraren van Nyenrode Business Universiteit en sprekers vanuit de publieke sector nemen je mee in de ontwikkeling en implementatie van strategisch ondermijningsbeleid.

Aan het eind van de opleiding

 • Heb je een brede kennis over de vormen van ondermijning en de achtergronden hiervan
 • Ken je de relevante wet- en regelgeving en de bestuursrechtelijke aanpak
 • Kan je een strategisch ondermijningsbeleid ontwikkelen en implementeren

Wat levert het op voor je organisatie?

Na afloop van deze masterclass heb je inzicht in welke bestuurlijke instrumenten je kunt inzetten om ondermijning aan te pakken. Je bent in staat een strategische aanpak van ondermijning te ontwikkelen en weet hoe je ondermijning kan herkennen en voorkomen.

Het programma is een samenwerking tussen Nyenrode Business Universiteit en Binnenlands Bestuur.

Van wie krijg je college?

Tijdens de masterclass Ondermijning in de Publieke Sector geven inspirerende sprekers hun visie en vertellen vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.

De hoogleraren en experts

 • Greetje Bos - Voormalig Wethouder Breda, Raadsheer Gerechtshof Den Bosch.  
 • Kas Donkers - Stadsmarinier Ondermijning, Gemeente Breda
 • Jean Paul Gebben - Burgemeester van Dronten.
 • Marianne Bloos - Of counsel binnen de Investigations & Public Enforcement praktijk en gespecialiseerd op het gebied van het strafrecht en de financieel economische criminaliteit, Houthoff.
 • Prof. dr. Zeger van der Wal - Ien Dales Hoogleraar aan de Universiteit Leiden en gasthoogleraar aan de National University of Singapore en Tsinghua University
 • Prof. dr. Emile Kolthoff - Hoogleraar Criminologie aan de Open Universiteit. Daarnaast tot 1 juni 2022 lector Ondermijning bij het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool
 • Drs. Annemieke van Dam MPA - Programma directeur-generaal Georganiseerde en ondermijnende criminaliteit bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid

Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Hoogleraar
Bob Hoogenboom is hoogleraar Forensic Business Studies. Daarnaast is hij is lid van Transparency International Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Inlichtingenonderzoek (NISA).

Wat ga je doen?

In 2 dagen geven experts hun visie en vertellen zij vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.

Thema’s

 • Cyberpreventie en ondermijning awareness
 • Uitvoering
 • Ondermijning en het Openbaar Ministerie – het effect van strafrechtelijk beleid
 • Morele dilemma’s van ondermijning in de publieke sector
 • Samenwerken met de ketenpartners
 • Hoe kan Nederland onstuitbaar lijkende geweldsgolf vanuit de georganiseerde misdaad een halt toe roepen?

De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Voor wie?

Je bent een professional, werkzaam in het publieke domein. Je bent bijvoorbeeld een lokale bestuurder, gemeenteraadslid, medewerker toezicht en handhaving, projectleider of programma-manager ondermijning.

Meld je nu aan

Aanmelden voor de masterclass Ondermijning in de publieke sector doe je via de aanmeldbutton. Heb je nog andere vragen? Onze programma-manager beantwoordt ze graag.

Data en tijden

Deze editie vindt plaats op 13 en 14 juni 2022.

 • Dag 1 starten we om 09.00 en eindigen we om 22.00 uur
 • Dag 2 starten we, na een overnachting op ons landgoed, om 09.00 uur. Om 17.00 uur sluiten we af.

De colleges vinden plaats in een collegezaal van Nyenrode Business Universiteit. Je overnacht in één van de hotels op het landgoed.

Wanneer je verhinderd bent op één van de data dan mag je je laten vervangen door een collega. Het betreffende college inhalen is niet mogelijk.

Wat is de investering?

De investering voor de masterclass is € 2.595 per persoon (exclusief btw). Collegemateriaal, koffie/thee, maaltijden en een overnachting op de campus in eenvoudige, maar comfortabele hotelkamer zijn bij deze prijs inbegrepen.

Kosteloos annuleren is uitsluitend mogelijk per e-mail tot 4 weken voor de aanvangsdatum. Na die datum ben je het volledige deelnamebedrag verschuldigd. Annulering dient altijd schriftelijk te geschieden.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.