Agile organiseren

Agile heeft zich bewezen als effectieve methode. Niet voor niets is agile werken de nieuwe standaard voor software development. Maar hoe pas je agile breder toe in je organisatie?

6 tips over Agile organiseren

Door een toenemende dynamiek en snelheid van verandering komen veel organisaties voor de uitdaging dat hun aanpassingsvermogen langzamer is dan de omgeving van hen vraagt. Vanuit het IT vakgebied zijn hiervoor goede resultaten geboekt door het verhogen van wendbaarheid via kortcyclische (agile) manieren van werken. Dit gedachtegoed blijkt niet alleen geschikt voor IT-ers maar wordt ook steeds meer door organisatie in de volle breedte opgepakt. Dat gaat dan over ‘agile organiseren’: het inrichten van een modus operandi die op voorhand uitgaat van makkelijke aanpasbaarheid, kleine stappen en snelle resultaten. Zes tips van prof. dr. ir. Rini van Solingen – hoofddocent van de blended class Agile Organiseren hoe dit in de praktijk kan worden gebruikt:

1. Beschouw agile als een breed toepasbaar gedachtengoed.

Agile is veel breder toepasbaar dan IT alleen. De kracht van agile zit in het goed kunnen omgaan met veranderingen die zich in complexe (dynamische) omgevingen voordoen. Dat is niet gelimiteerd tot IT alleen. Feitelijk is het meeste kenniswerk in organisaties complex van aard. Het laat zich slecht plannen en verloopt zelden echt volgens plan. Vandaar dat het helemaal geen gek idee is om deze manier van werken ook in andere competentiegebieden en afdelingen van een organisatie toe te passen. De essentie van agile is om veranderlijkheid en dynamiek juist te omarmen en de manier van werken daar op aan te passen. Hoe ver een organisatie daar in gaat mag zij zelf bepalen. Echter, omgaan met voorspelbaar werk is heel makkelijk voor een organisatie die uitgaat van onvoorspelbaarheid. Andersom werkt dat helaas niet, dus agile breder toepassen is doorgaans geen gek idee als dynamiek en onvoorspelbaarheid toenemen.

2. Hergebruik de schaalbaarheidsstructuren van agile.

Oorspronkelijk zijn de basisstructuren van agile ontworpen voor losse teams. In de laatste twintig jaar zijn er echter goede schalingsstructuren ontdekt in de praktijk. Daarmee is agile ook steeds geschikter om op grotere schaal te worden toegepast en is het meer dan alleen een werkwijze voor losse teams. Complete multinationals runnen inmiddels grote delen van hun organisatie op een agile manier. Het voordeel is dat bij een bedrijfsbrede toepassing van agile, ook buiten IT, de schalingsstructuren klaarliggen om te worden hergebruikt. Je zult ze weliswaar altijd moeten aanpassen op de eigen doelen en organisatie, maar je hoeft niet meer vanaf scratch te starten.

3. Accepteer dat agile de hype voorbij is.

Ondanks de zweem van hip en hype die best een tijd over agile heeft gehangen, is die wel zo’n beetje weg. Wat over blijft is een toenemende behoefte aan snelheid en wendbaarheid, met daarbij een aantal best-practices die in de praktijk hebben aangetoond duurzaam toepasbaar te zijn. En die behoefte aan snelheid en wendbaarheid blijft. Uiteindelijk zullen termen als Scrum, SAFe en agile op den duur echt naar de achtergrond verdwijnen. Maar kortcyclisch leveren, professionals het zelf laten uitzoeken in teams, en snel leren door te doen, zullen blijven. Dat zal de kern vormen van werk in complexe omgevingen; ook al noemen we die manier van werken al lang niet meer agile. Er is namelijk geen alternatief in een snel veranderende digitale wereld dan snel te leren door te doen.

4. Haal energie uit doorlopende verandering en tijdelijke mislukkingen.

Niets is vanaf het eerste moment perfect en niets is voor altijd. Omgaan met complexiteit via agile stopt nooit. Het is geen foto die je steeds verder perfectioneert. Het is een film! Na elke scene komt de volgende. En het is dus raadzaam om tijdens elke scene bewust op zoek te gaan naar de volgende scene. Veranderingen worden daardoor tijdelijk en zijn daardoor ook makkelijker terug te draaien of verder te brengen. Het is een leerproces dat via trial-and error, of beter via: win or learn, verloopt. Haal dus juist de motivatie uit die ontdekkingsreis.

5. Realiseer je dat agile niet werkt.

Want agile werkt namelijk niet. Mensen werken! De aanpak, de methode, het tool of de procedure doet zelf helemaal niks. Focus dus op de mensen die het doen. Daar zit de winst en daar ligt ook de leerervaringen. De aanpak is hooguit faciliterend, meer niet. Focus op het beoogde doel, het vakmanschap van de mensen die het werk doen, en help hen zo goed mogelijk te ontdekken waar hun toegevoegde waarde ligt en hoe het steeds een stukje beter kan. Lopen, vallen, opstaan, leren en weer door! En dat dan gezamenlijk richting een motiverend doel. Dan komt het altijd in orde.

6. Denk nooit dat je agile bent

Je hoort vaak: ‘agile is vooral een mindset; een manier van denken’. En de beschrijving van die mindset klinkt voor de meeste mensen best logisch. Al heel snel leidt dat dan tot de persoonlijke conclusie: ‘ik doe dit al, dus ik hoef zelf eigenlijk niet zo heel veel te veranderen.’. Hierdoor wordt het statement dat agile een mindset is, een direct excuus om helemaal niets te veranderen. En als iedereen precies diezelfde conclusie trekt, dan gebeurt er dus helemaal niks! Agile gaat echt over hele diepliggende overtuigingen en patronen die jarenlang tijdens opvoeding en onderwijs tot op het onbewuste niveau zijn ingesleten. Agile is eigenlijk veel meer een filosofie dan een mindset. En een filosofie moet je echt flink bestuderen om deze diep te begrijpen, en eigenlijk ben je er nooit helemaal klaar mee. Het kan namelijk altijd beter.

Blended class Agile Organiseren

Tijdens deze blended class worden modellen toegelicht, maar ligt de nadruk op de toepassing in de praktijk. Niet met als einddoel om volgens de modellen te gaan werken, maar wel om breder in de organisatie de voordelen van agile werken te ervaren: snelheid, wendbaarheid, effectiviteit.

Prof. dr. ir. Rini van Solingen – hoofddocent van de blended class Agile Organiseren

Opleidingen

Gevonden: 0 opleidingen

Contact


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 448 of

advies@nyenrode.nl