Acht principes voor duurzame ontwikkeling.

Jij vindt een toekomst waarin duurzame ontwikkeling centraal staat belangrijk. Maar hoe geef je binnen je organisatie invulling aan die duurzame transformatie? André Nijhof, hoogleraar Sustainable Business & Stewardship geeft acht leidende principes om hier mee aan de slag te gaan.

Een succesvolle duurzame transitie voor jouw bedrijf

Bedrijven ontkomen er niet meer aan om bewust na te denken over hun strategie en de manier waarop zij zakendoen. Succesvolle duurzame transities zijn noodzakelijk om als bedrijf relevant te blijven. Maar hoe moet je vanuit zakelijk perspectief omgaan met de wereldproblematiek? En hoe neem je je bedrijf mee in de transities die gaande zijn rondom duurzaamheid? Acht principes om hier mee aan de slag te gaan.

1. Erken de noodzaak

Herken en erken de alom aanwezige noodzaak van meervoudige transities, in de maatschappij en in jouw eigen situatie in het bijzonder. Sta open voor de noodzaak tot (het bijdragen aan) radicale verandering gebaseerd op de uitgangspunten van rentmeesterschap (stewardship).

2. Kies voor klimaatneutraal en circulair handelen

Kies principieel voor het voorkomen van schade toebrengen aan ‘people’, ‘planet’ en ‘prosperity’. Doe dat door uit te gaan van klimaatneutraal en circulair handelen en door te kiezen voor zo gezond, veilig, eerlijk en inclusief mogelijk bijdragen. 

3. Combineer jouw belangen met de algemene belangen

Vertrek vanuit het dienen van de algemene belangen. Kijk naar de langere termijn en verbindt dit met jouw eigen belangen op de langere en kortere termijn. Doe dat voor het gebied waarin jij gevestigd bent en op een schaalgrootte waar zoveel mogelijk vraagstukken en belangen samen komen. In toenemende mate zal dit op regionale schaal zijn. 

4. Ga voor meervoudige waardecreatie

Bouw van daaruit mee aan oplossingen en business proposities met meervoudige waardecreatie.

5. Werk samen in vitale en duurzame ecosystemen

Doe dat niet alleen, maar doe het samen met anderen aan vraag-, aanbod- en overheidszijde. Vorm vitale en duurzame ecosystemen. Trek je daarbij niks aan van hiërarchie of generaties. Meerdere perspectieven zullen je versterken in je probleemoplossende vermogen. 

6. Bekijk alles integraal en in samenhang

Benader zaken integraal en in samenhang en dus niet lineair, partieel en solitair. Benut de (nieuwe) mogelijkheden die dit biedt voor maatschappelijke meerwaardecreatie en in het verlengde daarvan ook voor de eigen meerwaardecreatie als business en het verdienen van ‘een gezonde en goede boterham’ (‘profit’). 

7. Houd rekening met het speelveld en de wet van de sterkste

Besef: gaan en staan voor duurzame ontwikkeling, draait om meer dan alleen maar C02-reductie. Het is een ‘clash of power and mind’. In iedere maatschappelijke orde geldt de wet van de sterkste. Maak jezelf hier behendig in, waardoor je niet alleen de regels verandert, maar uiteindelijk ook het spel. 

8. Jouw commitment is cruciaal voor succes

Het commitment voor iets waardevols biedt de juiste basis voor duurzaam ondernemen. Juist diegenen die duurzaamheid niet primair vanwege financieel gewin oppakken, zijn uiteindelijk degenen die er de meeste opbrengsten mee realiseren.

Prof. dr. ir. André Nijhof

Hoogleraar Sustainable Business & Stewardship
''Hoe vind je de juiste balans tussen adaptatie aan het hier en nu, nostalgie naar het verleden en transformatie richting de toekomst?''

Zet met ons programma Business & Sustainable Transitions de stap naar duurzaam ondernemen.

Hoe behoud je de continuïteit van je bedrijf en waarborg je tegelijkertijd de maatschappelijke impact? Bedrijven die hun bestaansrecht willen behouden, moeten rekening houden met circulair ondernemen in een snel veranderende wereld. 

Met het programma Business & Sustainable Transitions van de Modulair Executive MBA kies je voor een MBA met een specialisatie in duurzame transities. Wil jij je leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen, professioneel groeien in de materie van bedrijfskunde en management én wil je de industrie op duurzame wijze ontwikkelen? Dan is dit de opleiding die bij jou past. 

Het programma is opgebouwd uit losstaande, marktgedreven modules die je zelf samenstelt tot een volledige MBA en volgt wanneer het jou uitkomt. Zo las je een pauze in wanneer dat nodig is of volg je meerdere modules als je hier meer tijd voor hebt. Door te kiezen voor de richting Business & Sustainable Transitions zorg je voor een verdieping of verbreding binnen jouw vakgebied.

Lees hier het interview met Judith Balk - de Vries, deelneemster Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions.

Judith Balk - de Vries

Deelneemster Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions
Het programma sluit momenteel naadloos aan op mijn huidige functie. Je moet voorop blijven lopen in duurzaamheidsvraagstukken.

Modules Business & Sustainable Transitions

Gevonden: 9 opleidingen
Executive MBA banner image Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions

Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions

Deeltijd | Engels | Voorjaar & najaar
In de Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions ligt de focus op transities die gaande zijn rondom duurzaamheid.
EMBA Business Process Management  - MBA module Business & Sustainable Transitions

Business Process Management  - MBA module Business & Sustainable Transitions

Deeltijd | Nederlands | 13 september 2021
Leer de bedrijfsprocessen binnen jouw sector te verbeteren en laat de rol van technologie daarin zien.
Executive Education 9 Cooperation and Leadership - MBA module Business & Sustainable Transitions

Cooperation and Leadership - MBA module Business & Sustainable Transitions

Deeltijd | Nederlands | Voorjaar 2022
Bereid je voor op het leiderschap van morgen. Focust op leiderschap en samenwerken.
Executive Education Workshop 17 Change Management and Organizational Development - MBA module Business & IT

Change Management and Organizational Development - MBA module Business & IT

Deeltijd | Engels | 9 september 2021
Focus op het leidinggeven als manager in een veranderende organisatie.
MMBA Risk and Finance - MBA module Business & Sustainable Transitions

Risk and Finance - MBA module Business & Sustainable Transitions

Deeltijd | Nederlands | Voorjaar 2022
Benadert de tactische en strategische beslissingen van de CFO, het financiële functioneren van de onderneming en het faciliteren van waardecreatie.
Onder de brug kasteel Global Immersion (studiereis) - MBA Module BST

Global Immersion (studiereis) - MBA Module BST

Deeltijd | Engels | Uitgesteld tot nader order
De internationale studiereis maakt je door de internationale setting bewuster van de aspecten die spelen bij globalisering.

Vragen of direct aanmelden?


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor het plannen van een vrijblijvend informatiegesprek via

MMBA@nyenrode.nl

 

Bel of mail Daphne of Berend voor advies