ESG Onderzoek & Opinie

Bij Nyenrode Business Universiteit geloven we dat de complexe uitdagingen op het gebied van ESG (Environmental, Social, Governance) vragen om nieuwe kennis en vernieuwend denken. De onderzoeken en opinies van onze faculteitsleden bieden inzichten die bedrijven en professionals in staat stellen de ESG transitie vorm te geven.

Onze missie, 'Shaping responsible leaders for a sustainable future', belichaamt onze inzet om bedrijven en leiders te inspireren om niet alleen te streven naar commercieel succes, maar ook om waarde toe te voegen aan het algemeen belang.

Experimenteren en innoveren voor duurzame oplossingen

Om deze ambitie te verwezelijken, doen wij onderzoek. Onderzoek waarmee we professionals kunnen uitrusten met inzichten en vaardigheden die nodig zijn om organisaties veerkrachtig te maken en in de richting te sturen van een duurzame economie.

Bij Nyenrode staan we voor een dynamisch samenspel van onderzoek, opinie, innovatie en samenwerking in dynamische ecosystemen. Deze elementen samen vormen een krachtige motor vormen voor positieve verandering.

Delen van kennis

Hieronder delen wij kennis en opinie van onze faculteitsleden. Ontdek samen met hen de grenzen van bedrijfsverantwoordelijkheid, waarbij we een scherp inzicht bieden in de zich ontwikkelende wereld van ESG.

ESG onderzoek & opinie

-

Nijhof, Andre 'De waardenladder van Rescher'

'De waardenladder van Rescher'

Opinie |  22 juli 2024
Onlangs was ik bij een bijeenkomst met duurzaamheidsmanagers in de financiële sector. Een belangrijk deel van hun werk richt zich op het voeren van gesprekken met bedrijven waarin zij beleggen.
Albert Plugge ‘Wie ESG omarmt, wakkert innovatie aan’

‘Wie ESG omarmt, wakkert innovatie aan’

Onderzoek |  14 juni 2024
Organisaties moeten de balans herstellen tussen de bedrijfscontinuïteit en de aandacht voor mens, natuur en maatschappij, zo stelt prof. dr. Albert Plugge in zijn oratie op 14 juni. Plugge is hoogleraar ESG Transformation & Digital Innovation aan Nyenrode Business Universiteit. “Financiële belangen hebben sinds de industriële revolutie de overhand gekregen, maar dat concept is niet langer houdbaar.”
Promotie MVO in de kledingindustrie: ‘Iedereen kan profiteren van samenwerking’

MVO in de kledingindustrie: ‘Iedereen kan profiteren van samenwerking’

Onderzoek |  23 mei 2024
Alle stakeholders kunnen profiteren van een duurzame kledingindustrie, zegt S. M. Akterujjaman in zijn promotie op 22 mei. Zijn onderzoek gaat over het ingewikkelde netwerk van onderlinge relaties en interacties die bepalen hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen tot stand komt. Daarbij richtte Akterujjaman zich voornamelijk op de kledingsector in Bangladesh.
BLab-Onboarding Nature_RT-44 - tineke Bedrijfsleven pioniert met natuurinclusief ondernemen

Bedrijfsleven pioniert met natuurinclusief ondernemen

Onderzoek |  12 april 2024
Op 10 april lanceerden B Lab, Nyenrode Business Universiteit en Earth Law Center het online platform Onboarding Nature. Tijdens een symposium op Nyenrode werd het platform symbolisch aangeboden aan Jan van de Venis, waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties. Onboarding Nature biedt bedrijven inspiratie, handvatten en een juridisch kader om de natuur een eigen stem te geven in de besluitvorming in een onderneming, ook wel nature-inclusive governance genoemd. Nu is het gros van de Nederlandse bedrijven nog gericht op winstmaximalisatie voor aandeelhouders, en weegt de belangen van de natuur bij bedrijfsbeslissingen nauwelijks mee.
Orij, Rene ‘Duurzaamheidsverslaggeving moet geen afvinklijst worden’

‘Duurzaamheidsverslaggeving moet geen afvinklijst worden’

Onderzoek |  5 april 2024
Leidt regelgeving over duurzaamheidsverslaggeving ook daadwerkelijk tot meer duurzaamheid? Deze vraag stond centraal in de oratie van hoogleraar René Orij op 5 april. “Organisaties moeten meer gaan nadenken over nut en noodzaak op de lange termijn.”
Willem Schramade Uitdagingen voor de CFO die op brede waarde wil sturen

Uitdagingen voor de CFO die op brede waarde wil sturen

Onderzoek |  26 maart 2024
Het zo vaak aangehaalde probleem van databeschikbaarheid blijkt niet de grootste uitdaging voor CFOs die willen sturen op brede waarde. Het ligt veel meer op gebied van besluitvorming.
Albert Plugge Realiseren ESG-doelen: digitalisering als sleutel tot succes

Realiseren ESG-doelen: digitalisering als sleutel tot succes

Opinie |  21 maart 2024
De Europese regelgeving rondom duurzaamheidsverslaglegging wordt steeds strenger. Digitale innovaties kunnen helpen bij het beheren en rapporteren van ESG-gerelateerde gegevens, waardoor bedrijven transparanter kunnen zijn over hun governance en hun impact op milieu en maatschappij. Albert Plugge is hoogleraar ESG Transformation & Digital Innovation aan Nyenrode Business Universiteit en verbonden aan het ESG Innovation Institute. Plugge legt uit hoe bestuurders deze transformatie kunnen aanpakken.