SPO Nyenrode Toekomstgericht Investeren

Bouwen aan synergie tussen start/scale-ups en pensioenfondsen

Impact maken vanuit ecosystemisch denken

"Smit, haal commitment uit de zaal! Dat was mijn opdracht voor vandaag," trapte Jeroen Smit de conferentie af. En zo geschiedde. Er is een duidelijke betrokkenheid bij het onderwerp 'toekomstgericht investeren'; we willen samen impact maken. Met een goede vertegenwoordiging van het gehele ecosysteem - pensioenfondsen, start/scale-ups, private-equity partijen, adviseurs en toezichthouders - heeft de conferentie nieuwe inzichten en waardevolle interacties tussen de sprekers en deelnemers opgeleverd.

Eye-openers

Ondanks dat de eerder in de blogs besproken financieringskloof werd bevestigd, waren er ook veel eye-openers:

  • Belang van lange-termijnhorizons: Er ligt een kans voor pensioenfondsen om eerder in het proces betrokken te raken en een lange-termijnperspectief te hanteren.
  • Belang van een Lead Investor: Een lead investor die de deal begrijpt en goed kan beprijsen, kan anderen aantrekken en het investeringsproces vergemakkelijken.
  • Bottlenecks in private equity: Het is essentieel om realistisch te zijn over wat haalbaar is voor scale-ups, gezien de hoge maandelijkse kosten.
  • Barrière in (financieel) taalgebruik: Er is een duidelijke kloof in taalgebruik tussen de verschillende partijen, wat de communicatie bemoeilijkt.

Willem Schramade zal in zijn komende blog, die hier op de pagina terug te vinden zal zijn, dieper ingaan op deze punten.

Onderstaand de eerste drie blogs in een serie over pensioeninvesteringen.

Blog 1 : Kunnen pensioenfondsen de wereld verbeteren?
Blog 2 : Hoe kunnen pensioenfondsen de wereld verbeteren?
Blog 3 : Wie helpen pensioenfondsen aan locale impact deals?

Blog 4: binnenkort te lezen!

Vervolgstappen

Tijdens de conferentie zijn er veel inzichten opgedaan. Willem Schramade zal de onderzoeksvragen, die ook terug te lezen zijn in zijn presentatie, verder aanscherpen met behulp van verschillende partijen uit de keten. Via deze pagina houden we je graag op de hoogte van de voortgang van het onderzoek en de publicaties.

Presentatie Willem Schramade

Heb je ondertussen vragen of suggesties? Laat het dan weten via w.schramade@nyenrode.nl.

Conferentie 2025

Daarnaast willen we graag in gesprek blijven en een community of practice opbouwen om samen te blijven werken aan oplossingen. De conferentie voor 2025 staat in ieder geval al weer op de planning, we ontvangen je dan graag weer!

 

Slides presentaties SPO Nyenrode conferentie - 29 mei 2024

Lars Langhout
NoPalm Ingredients
presentatie
Jeroen Derkx
Invest-NL
presentatie
Liza Rubinstein
Carbon Equity
presentatie
Dirk Schoenmaker
PFZW en RSM
presentatie

Contact

SPO Den Haag gebouw

SPO Nyenrode Servicedesk

Servicedesk

SPO Nyenrode verbindt kennis, expertise en wetenschap in de pensioensector. Het direct toegankelijk en toepasbaar maken van die kennis en expertise vinden we essentieel. Alleen zo kunnen mensen en organisaties continu van elkaar leren en daardoor optimaal presteren in een continu veranderende omgeving. SPO Nyenrode helpt jou verder in jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling.