Snelgroeiende emerging markets vereist een andere manier van denken

“Als het gaat over opkomende markten onderschatten we vaak de snelheid waarmee het wereldwijde landschap verandert en de impact van de snelle groei van deze markten op onze economie.” Dat zegt Prof.dr. Haico Ebbers, hoogleraar internationale economie aan Nyenrode Business Universiteit. “Ik zie bij deelnemers vaak ontkenning of juist overmatige bezorgdheid als deze ontwikkelingen aan bod komen. Toch kan een andere manier van denken juist een win-winsituatie opleveren.”

Ebbers, doceert het programmaonderdeel ‘The Changing Global Landscape’, hij stelt: “Voor het eerst in de moderne geschiedenis leven we in een wereld die niet langer wordt gedomineerd door het westen. De Aziatische markten, samen met de markten van landen als Brazilië, Zuid-Afrika en Argentinië, zijn ons al voorbijgestreefd.” Desondanks vindt Ebbers dat veel bestuurders en managers, die deelnemen aan het programma, onvolledige beelden hebben van die opkomende markten. “Als ik bijvoorbeeld vraag wat het gemiddelde jaarinkomen van een Chinees is, schatten ze dat vaak rond 3.000 euro. Bijna niemand komt met het juiste antwoord, dat op ruim 12.000 euro ligt.” En in enkele overzichten die zich baseren op koopkracht, is dit nog (veel) hoger. 

Dit simpele voorbeeld illustreert volgens Ebbers dat daar een enorme consumentenmarkt bestaat, met een opkomende middenklasse die meer geld te besteden heeft dan wij denken. “Met dit soort onjuiste beelden missen bedrijven geweldige kansen.” Ebbers schat dat grote spelers als Pfizer en ING misschien 25 procent van hun omzet uit opkomende markten halen. “Dat is maar een klein deel, zeker als je weet dat die markten nu al groter zijn dan de G7, plus de belangrijkste andere westerse landen.”

‘Wij zijn te veel gewend aan westers denken’

Ebbers stelt dat veel ondernemers het risicovol vinden om serieus te investeren in opkomende markten. “Dat is begrijpelijk omdat die markten vaak nog in transitie zijn.” Daarom begeleidt hij deelnemers bij het verkennen van nieuwe denkprocessen over de optimale benadering van dergelijk marktpotentieel. “Wij zijn te veel gewend aan westers denken, terwijl die markten vaak anders werken. Als je ze goed wil bereiken, dan moet je adaptief zijn, je producten aanpassen, je verkooptechnieken veranderen of je logistiek anders inrichten.” 

Ebbers beschrijft de werkwijze van een Nederlandse fabrikant van draaideuren. “Het bedrijf promootte dit product vooral op energiebesparing, omdat je de warmte er beter mee binnenhoudt. In Zuid-China, waar het altijd warm is, krijg je met dat beeld geen voet aan de grond. Maar nadat de fabrikant breed inzette op ruimtebesparing en op efficiëntere doorstroming van publiek dat naar binnen en buiten loopt, werd het wel een succes. Een ander voorbeeld: Chinezen zitten graag achterin de auto. Dat betekende dat Audi een langere uitvoering met veel ruimte achterin moest ontwikkelen om goed door te kunnen breken op de Chinese markt.”

Andere manieren van concurreren

Ebbers neemt deelnemers ook mee in een ander denkproces, namelijk het inspelen op de snel toenemende concurrentie van opkomende markten. “Nieuwe partijen uit deze landen concurreren op een andere manier dan wij gewend zijn. Ook al denk je dat ze geen kosten meer kunnen besparen, ze doen het toch.” Zo is er volgens Ebbers in de nieuwe markten vaak sprake van een sterkere focus op procesinnovatie die stap voor stap wordt doorgevoerd, in plaats van productinnovatie. “Houd je vast aan je eigen manier van concurreren, dan word je gepasseerd. Wie had vijf jaar geleden gedacht dat Alibaba een serieuze concurrent van Amazon zou worden, dat het eveneens Chinese BYD meer elektrische auto’s zou verkopen dan Tesla en dat Xiaomi zou uitgroeien tot de derde smartphoneproducent ter wereld?” 

Ebbers wil met 'The Changing Global Landscape' ondernemers en bestuurders stimuleren om met een nieuwe manier van denken hun houding naar de emerging markets te veranderen en hun eigen organisaties hier beter op in te richten. “Mijn doel is om deelnemers te attenderen op het gevaar van ‘kloofdenken’ over de opkomende markten en het westen. Te vaak wordt gedacht dat als de een wint, de ander automatisch verliest. In werkelijkheid groeit de taart alleen maar, en zowel opkomende als traditionele markten kunnen daarvan profiteren. Als je het spel op de juiste manier leert spelen wordt iedereen er beter van.” Dit geldt voor bedrijven en ondernemers, maar in zekere mate ook voor de overheid en bestuurders. 
 

Haico Ebbers

Prof. dr. Haico Ebbers is hoogleraar internationale economie aan Nyenrode Business Universiteit. 

“Today’s students will work and live in an environment with new consumers, new competitors, new rules and new business models. Hence, the need to emphasize the impact of New Economic Powers, such as China”.  

Button
Ben je benieuwd hoe jij in 2024 kan werken aan je persoonlijke en professionele groei. Neem vrijblijvend contact op voor een informatiegesprek met onze adviesdesk.

Contact

Lidija Malek en Naomi Vervaart

Lidija Malek en Naomi Vervaart

Programma-adviseur

Bekijk hier ons aanbod

Gevonden: 20 opleidingen
Executive MBA banner image 3 Modulair Executive MBA in Business & IT

Modulair Executive MBA in Business & IT

Deeltijd | Engels | Voorjaar & najaar
In de Modulair Executive MBA in Business & IT ligt de focus op technologie als driver van jouw business.
EMBA Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions

Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions

Deeltijd | Nederlands | Voorjaar & najaar
In de Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions ligt de focus op transities die gaande zijn rondom duurzaamheid.
Kasteel New Board Program

New Board Program

> 10 dagen | Nederlands | 28 november 2024
Dit programma inspireert en daagt leidinggevenden uit om hun bestuurskwaliteiten te optimaliseren in een omgeving waarin stakeholders steeds veeleisender zijn.
Nyenrode albert heijn gebouw Digital Strategy and Transformation - MBA module Business & IT

Digital Strategy and Transformation - MBA module Business & IT

Deeltijd | Engels | 3 september 2024
Gaat in op het strategische perspectief van digitale transformatie in een digitale omgeving.
Controlling - Nyenrode ESG: measure the impact

ESG: measure the impact

< 10 dagen | Nederlands | 4 juni 2024
Hoe identificeren we potentiële ESG-risico's bij besluitvorming en hoe kunnen we ze effectief opnemen in onze financiële verslaglegging?
Bedrijfskunde Executive Insurance Program

Executive Insurance Program

Deeltijd | Nederlands | 16 september 2024
De aansturing van verzekeraars vraagt de komende jaren vooral een goede balans tussen beheersing en innovatie.
EMBA 30-10-2017-6 Leadership and Cooperation - MBA module Business & IT

Leadership and Cooperation - MBA module Business & IT

Deeltijd | Engels | 20 maart 2024
Bereid je voor op het leiderschap van morgen binnen een digitale wereld.
Executive Education Workshop 17 Digitalization and Boardroom Dynamics - MBA module Business & IT

Digitalization and Boardroom Dynamics - MBA module Business & IT

Deeltijd | Engels | 14 maart 2024
Biedt contrete handvatten om IT en innovatie af te stemmen in het licht van de dynamiek van de bestuursbeslissingen.
Executive Education Workshop 28 Executive Program Energy Transition and Innovation

Executive Program Energy Transition and Innovation

Deeltijd | Engels | 25 maart 2024
Tijdens het Executive Program Energy Transition and Innovation leer je om de vele uitdagingen en kansen van de energietransitie aan te gaan.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-3_600x400 Masterclass Duurzaam Ondernemen

Masterclass Duurzaam Ondernemen

Deeltijd | Nederlands | 25 januari 2024
Tijdens de masterclass Duurzaam Ondernemen reiken we nieuwe ideeën en methodes aan om verder te komen met MVO binnen je organisatie.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-18_2260x565 Publieke infrastructuur in transitie

Publieke infrastructuur in transitie

Deeltijd | Nederlands | 18 september 2024
Tijdens dit programma worden thema’s behandeld die voor de publieke infrastructuur actueel zijn.
Bedrijfskunde Sustainable Impact Program voor verzekeraars

Sustainable Impact Program voor verzekeraars

< 10 dagen | Nederlands | 9 oktober 2024
Verzekeraars spelen met hun producten en belegd vermogen een grote rol in de transformatie van een niet houdbare, lineaire economie naar een duurzame, circulaire economie. Wat doen verzekeraars nu al, hoe kunnen zij deze transformatie versnellen en hoe kan jij hier als verzekeringsprofessional aan bijdragen? Tijdens het Sustainable Impact Program ga je met deze vragen aan de slag.
MMBA Business Ethics in context - MBA module Business & IT

Business Ethics in context - MBA module Business & IT

Deeltijd | Engels | 9 september 2024
Leer de raakvlakken tussen markt, recht en ethiek te verkennen en herkennen en hoe je dit kan toepassen in digitale organisatie.
EMBA Business Value of Data and Technology - MBA module Business & IT

Business Value of Data and Technology - MBA module Business & IT

Deeltijd | Engels | September 12 2024
Biedt academische kennis en praktische hulpmiddelen om IT en data doelgericht te organiseren.
Duurzaam Change Management and Organizational Development - MBA module Business & IT

Change Management and Organizational Development - MBA module Business & IT

Deeltijd | Engels | September 19, 2024
Focus op het leidinggeven als manager in een veranderende organisatie.