Prof. dr. Haico Ebbers

Hoogleraar
Haico Ebbers
 • Globalisering
“Today’s students will work and live in an environment with new consumers, new competitors, new rules and new business models. Hence, the need to emphasize the impact of New Economic Powers, such as China”.  

Haico Ebbers is hoogleraar internationale economie aan Nyenrode Business Universiteit. Haico studeerde Internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1987 cum laude afstudeerde. In 1991 begon Haico zijn carrière aan Nyenrode, waar hij in 1995 zijn PhD behaalde. Sinds 2004 is hij hoogleraar aan de universiteit. Door de jaren heen heeft hij binnen Nyenrode verschillende functies bekleedt, waaronder:

 • Voorzitter examen commissie
 • Voorzitter curriculum commissie
 • Directeur public governance MBA
 • Co-directeur IMBA-EMBA
 • Oprichter en voorzitter van het Nyenrode China Institute

Haico wordt erkend als een van de leidende denkers op het gebied van de Chinese economische ontwikkeling en de economische betrekkingen tussen de Europese Unie en China. Zijn onderzoeken zijn daarbij gericht op onderwerpen zoals internationale handel en buitenlandse investeringen.

Naast zijn werkzaamheden als hoogleraar is hij ook een veelgevraagd gastspreker tijdens zakelijke bijeenkomsten en conferenties en geeft hij zijn mening over de Chinese economische keuzes in de media

In 2011 publiceerde Haico in samenwerking met J. Zhang en J. Zhou het artikel ‘Voltooiing van Chinese overzeese acquisities: institutionele perspectieven en bewijzen’ in International Business Review. Dit artikel werd in 2018 benoemd als een van de 30 meest invloedrijke artikelen over Chinese multinationale ondernemingen.

Zijn nieuwste boek over China verscheen in 2019: 'Unraveling Modern China' (World Scientific Publishing; WSP). Het boek geeft een uitgebreid overzicht van de vele transities die zich momenteel in de Chinese economie voordoen. In 2021 komen twee nieuwe boeken van hem op de markt waarbij niet alleen China, maar de opkomst van grote opkomende economieën worden besproken. Ook deze boeken worden uitgegeven door WSP. 

Nevenfuncties

 • Supervisory board Shimano Europe BV
 • Advisory board Guanxi- NL

Internationale activiteiten

Haico is gasthoogleraar aan verschillende internationale universiteiten waaronder:

Daarnaast was hij tussen 1996 en 2006 gasthoogleraar aan de China-Europe International Business School in Shanghai, China.  

Meest relevante publicaties

 • Ebbers, H.A. (2019), Unravelling Modern China. World Scientific Publishing Co. April. London, UK. 
 • Ebbers, H.A. (2016). Internationale Bedrijfskunde en Globalisering. Groningen, Nederland:  Noordhoff-publishers. 
 • Zhang, J., Zhou, C., & Ebbers, H.A. (2011). Completion of Chinese overseas acquisitions: Institutional perspectives and evidence. International Business Review, 20(2), 226 – 238.

Publicaties