Als bestuurder grip op digitalisering

Digitalisering is een pad vol kansen, maar ook valkuilen. Niet alle managers, bestuurders en toezichthouders zijn zich echter bewust van deze kansen én risico’s. De digitaliseringsopleidingen van Nyenrode Business Universiteit helpen hen om hier zicht en grip op te krijgen.

Als bestuurder grip op digitalisering- Prof. dr. Cokky Hilhorst en drs. Vincent Moolenaar.

“Lang niet iedereen heeft voldoende kennis van technologie, terwijl vaardigheden op dit terrein in vrijwel alle sectoren van belang zijn voor innovatie”, zegt Cokky Hilhorst, hoogleraar Business & IT aan Nyenrode. Vincent Moolenaar noemt het gebrek aan kennis onwenselijk. Als fulltime non-executive is hij onder andere actief als commissaris bij Deloitte. Hij ziet dat digitalisering verdienmodellen en processen onder druk zet. “Dit levert risico’s op: financieel, strategisch, maar ook ethisch. Bijvoorbeeld als een algoritme tot afkeuring in het publieke debat leidt. Bestuurders hebben de plicht hun technologische kennis bij te spijkeren. Als zij niet genoeg kennis hebben over digitalisering, blijft dit onderwerp een black box in de besturing van je organisatie.

Digitalisering in 2021

Gevraagd naar haar visie op digitalisering in 2021, wijst Hilhorst op de rol van COVID-19. “Sommige bedrijven maken nu hogere winsten, maar de meeste moeten scherper op hun budget gaan letten. Ik voorzie dat bedrijven kijken waar ze op korte termijn via digitalisering het verschil kunnen maken, bijvoorbeeld door klantrelaties of concurrentiekracht te verbeteren. Investeringen die mogelijk niet of pas later renderen, zullen worden uitgesteld. Wat mij opvalt: onderzoek laat zien dat COVID-19 de ontwikkeling van digitalisering in verschillende sectoren tot wel zeven jaren versneld heeft. En deze veranderingen hebben een structureel karakter. Ook Nyenrode heeft versneld haar opleidingen gedigitaliseerd door naast fysiek onderwijs ook online, hybride of blended onderwijs in te voeren. Dit geeft een boost aan onze mogelijkheden om leerinterventies voor groepen te ontwikkelen en tegelijkertijd vraagt het ook veel van de organisatie en kennis van medewerkers en bestuurders. Dit laatste geldt voor alle organisaties.”

Je organisatie data driven laten werken.

Wat zijn de uitdagingen waar je tegenaan loopt als je jouw organisatie meer met data wilt laten werken. Prof. dr. Cokky Hilhorst neemt je in een kort college mee wat datagedreven werken inhoudt, waar je je op moeten focussen als bestuurder of toezichthouder en wat relevante onderwerpen hierbij zijn. Ze doet dit aan de hand van drie onderwerpen, namelijk; hoe verandert data gedreven werken het bedrijfsmodel, wat vraagt data gedreven werken van de organisatie, hoe doen bedrijven dit en tenslotte ethische implicaties van werken met data.

Prof. dr. Cokky Hilhorst

Hoogleraar Business & IT
Lang niet iedereen heeft voldoende kennis van technologie, terwijl vaardigheden op dit terrein van belang zijn voor innovatie

Meld je hier aan voor een kort college van prof. dr. Cokky Hilhorst over Data driven organisation.

Kort college

Opleidingen voor digitaal leiderschap

Gevonden: 8 opleidingen
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-24_600x400 Masterclass Design Thinking

Masterclass Design Thinking

< 10 dagen | Nederlands | 9 oktober 2024
Na deze masterclass weet je wat ‘design thinking’ inhoudt en hoe je deze mindset kunt implementeren om tot relevante innovaties te komen.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-28_600x400 Advanced IT Program

Advanced IT Program

< 10 dagen | Nederlands | 9 oktober 2024
Tijdens Advanced IT Program krijg je de kennis, vaardigheden en inzichten aangereikt die nodig zijn om een succesvolle en dynamische IT-leider te zijn.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-23_600x400 Data Analytics en Business AI

Data Analytics en Business AI

< 10 dagen | Nederlands | 19 september 2024
In deze blended class ontdek je de strategische mogelijkheden van Data Analytics en Artificial Intelligence (AI) voor jouw organisatie.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-2_600x400 Masterclass Digital Transformation

Masterclass Digital Transformation

< 10 dagen | Nederlands | 4 november 2024
Leid een succesvolle digitale transformatie.
Tech4boards_afbeelding Digitale Transformatie en Disruptieve Technologie

Digitale Transformatie en Disruptieve Technologie

< 10 dagen | Nederlands | 19 november 2024
Het programma Digitale Transformatie en Disruptieve Technologie geeft je als bestuurder of commissaris inzicht in grote technologische trends en consequenties van de keuzes die daarmee samengaan.
Maatwerk Masterclass Data, Technologie en Toezicht

Masterclass Data, Technologie en Toezicht

< 10 dagen | Nederlands | Informatie volgt
De digitale wereld verandert snel. Deze ontwikkelingen hebben ook invloed op jouw werk als toezichthouder en brengen zowel kansen als bedreigingen met zich mee.
Maatwerk Leergang IT Regie Management

Leergang IT Regie Management

> 10 dagen | Nederlands | Woensdag 9 oktober 2024
IT Regie Management is een specialisme dat inspeelt op een sterk veranderde IT-markt. Daarbij past een leergang bij, specifiek voor IT-regisseurs.
Nyenrode Business Universiteit_1 Tax Assurance in een digitale wereld

Tax Assurance in een digitale wereld

> 10 dagen | Nederlands |
De opleiding Tax Assurance in een digitale wereld geeft jou als ervaren professional grip op de fiscaliteit van je organisatie.

Zorg voor voorsprong met innovatieve digitale oplossingen

Technologische ontwikkelingen bijhouden, strategisch en tactisch inzetten en tegelijk je organisatie hierin meekrijgen is een uitdaging. Jouw brede blik op de nieuwste ontwikkelingen zorgt ervoor dat de juiste keuzes worden gemaakt. Je creëert kansen voor jouw organisatie met innovatieve oplossingen waarmee je de concurrent voorblijft of zelfs het speelveld verandert. De programma’s op het gebied van digitale transformatie, ICT en innovatie bieden jou de veranderkracht waarmee je het verschil kan maken.

Lees hier de ervaringen van Timo Hoogeboom en Mark Prijs. Zij hebben een van de opleidingen gevolgd aan Nyenrode.

Timo Hoogeboom

Oud deelnemer Technology for Boards en CEO van HAK
In een korte periode krijg je een beter beeld van waar die moderne technologieën al toegepast worden en de invloed op businessmodellen.

Mark Prijs

Deelnemer van de Leergang IT Regie Management
Met mijn deelname aan de NICP-leergang IT Regie Management aan Nyenrode wilde ik me dat stukje overtuigingskracht eigen maken.

Vragen of direct aanmelden?


Heb je vragen over het college, de programma's of Nyenrode. Neem dan contact op met de adviesdesk van Nyenrode.

advies@nyenrode.nl

Bel of mail onze Adviesdesk voor meer informatie:

Lidija Malek en Naomi Vervaart

Lidija Malek en Naomi Vervaart

Programma-adviseur