'Leidinggeven gaat over de verbinding zoeken met de ander'

Leidinggeven gaat in de eerste plaats over leidinggeven aan jezelf, maar ook over verbinding zoeken met de ander, zo stelt Gabriël Anthonio. Hij is bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen gastspreker aan Nyenrode Business Universiteit.

“Als klein jongetje van zeven jaar, mocht ik van mijn judoleraar een keer de warming-up verzorgen. Dat ging in het begin hartstikke goed en alle kinderen luisterden naar mij. Tot ik bedacht dat het tempo wel wat sneller kon en er een complete chaos ontstond. Ik snapte niet wat er aan de hand was tot de leraar na afloop van de les naast mij kwam zitten en mij vertelde dat ik de verbinding met de groep was verloren”, vertelt Anthonio. “Ik denk dat op dat moment mijn fascinatie voor leiderschap is ontstaan en de rol die onderlinge verbondenheid en empathie daarbij speelt. Ik zeg altijd: ‘als je het goed hebt hier, kom je makkelijker dáár.’ Daarmee bedoel ik dat je meer kan bereiken als je in contact staat met de mensen om je heen.”


Intermenselijke contacten

Leiderschap gaat volgens Anthonio primair over invloed uitoefenen, zowel op jezelf als op de ander. En dat verloopt altijd via onderling contact. Anthonio hoort regelmatig dat mensen het gevoel hebben dat ze het contact met hun team aan het verliezen zijn en willen weten wat ze hieraan kunnen doen. “Ik zeg dan altijd: the answer is in the room. Heb je ditzelfde verhaal al aan je team verteld? Heb jij dit gevoel van het uit verbinding zijn ook gedeeld met de collega’s om wie het gaat? Leidinggeven draait altijd om het leggen van intermenselijke contacten en het zoeken van verbinding met de ander. Daar kan geen theorie of model tegenop. Dat betekent ook dat we tegen de waan van de dag in, moeten leren te vertragen. Dat kan al op hele simpele manieren, bijvoorbeeld tijdens een vergadering. In plaats van dat de voorzitter vraagt of er nog mededelingen zijn, kan deze ook vragen of iemand nog iets kwijt wil, of er iets speelt dat aandacht nodig heeft. Dat kan van alles zijn, ook als het helemaal niets te maken heeft met de onderwerpen die op de agenda staan, maar wel het functioneren van het team of de sfeer raakt.”


Innerlijke dialoog

“Leidinggeven gaat allereerst over leidinggeven aan jezelf, aan het sturing geven aan je innerlijke dialoog. Stel je een tafel voor met uiteenlopende types en stemmen: een zorgzaam iemand, de criticus, de angsthaas, de sportieveling, de stoere, de wijze et cetera. En allemaal hebben ze hun eigen stem die afhankelijk van de situatie zacht of hard klinkt. Het is aan jou om te zorgen voor een goede tafelschikking en te leren onderscheiden wat blokkerende en helpende stemmen (adviseurs) zijn”, legt Anthonio uit. In het verlengde daarvan vraagt hij de deelnemers altijd wat hun plan voor hun leven is. “Bedrijven hebben vaak een visie, missie en bijbehorende kernwaarden. Maar dit zou je ook voor je persoonlijke leven moeten hebben. Daar horen vragen bij als: wie ben ik? Waar ben ik naar onderweg? Wat zijn mijn kernwaarden? Aan jongeren stellen we vaak de vraag: wat wil je worden? Als je wat ouder bent kun je hierop terugblikken: wat is er van me geworden? Bij die reflectie ga ik altijd uit van een positieve benadering en probeer ik deelnemers te laten nadenken over wat nodig is voor een volgende stap in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk gaat het om mens zijn, mens worden, maar ook mens blijven! Het ergste wat kan gebeuren is dat je iemand wordt die je niet bent.  Dan sterft er iets in je ziel.”

Gabriël Anthonio is bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen gastspreker aan Nyenrode Business Universiteit.

Leidinggeven gaat allereerst over leidinggeven aan jezelf, aan het sturing geven aan je innerlijke dialoog.
Button
Ben je benieuwd hoe jij in 2024 kan werken aan je persoonlijke en professionele groei. Neem vrijblijvend contact op voor een informatiegesprek met onze adviesdesk.

Contact

Lidija Malek en Naomi Vervaart

Lidija Malek en Naomi Vervaart

Programma-adviseur

Bekijk hier ons aanbod

Gevonden: 38 opleidingen
PTMSc 18-10-2019-4_header (Pre-) Master of Science in Management (deeltijd)

(Pre-) Master of Science in Management (deeltijd)

Deeltijd | Nederlands | 1 november 2024
Deeltijd Bedrijfskunde studeren naast je baan? Wij ontwikkelen jou tot leider en ondernemer met oog voor de mensen en de wereld om je heen.
Excellent leiderschap Collegereeks Excellent Leiderschap

Collegereeks Excellent Leiderschap

< 10 dagen | Nederlands | 9 september 2024
Tijdens de collegereeks Excellent Leiderschap geven experts nieuwe invalshoeken op leiderschap en leer je hoe je dit toepast in jouw dagelijkse werk.
Dream Team The Pure Family Advanced Management Program

Advanced Management Program

Deeltijd | Nederlands | 19 november 2024
Afstand nemen om scherper te zien: ontwikkel up-to-date bedrijfskundige kennis en inspirerend leiderschap voor de juiste koers van je organisatie.
Kasteel postcard zonnig Behavioral and Cultural Governance Program

Behavioral and Cultural Governance Program

> 10 dagen | Nederlands | 27 januari 2025
Tijdens het Behavioral and Cultural Governance Program staan moderne dilemma’s rond wendbaarheid en verandervermogen van organisaties centraal. Hoe bouw je een gezonde organisatie met een gezond ecosysteem?
Leiderschapsprogramma Leadership Development Program

Leadership Development Program

Deeltijd | Nederlands | 14 oktober 2024
Breng je persoonlijk leiderschap naar het volgende niveau met dit deeltijdprogramma voor startende leidinggevenden of managers.
3 Leadership Essentials

Leadership Essentials

Deeltijd | Nederlands | 2 september 2024
In Leadership Essentials staat impactvol leiderschap centraal. Je leert als projectleider, adviseur of teamleider vanuit authentiek leiderschap mensen te mobiliseren richting een gezamenlijk doel door meer uit jezelf en de mensen om je heen te halen.
Nyenrode Board & Governance 03-05-2023-22 - Copy (2) Leadership Essentials- Summer Intensive

Leadership Essentials- Summer Intensive

Deeltijd | Nederlands | Datum volgt
In Leadership Essentials staat impactvol leiderschap centraal. Je leert als projectleider, adviseur of teamleider vanuit authentiek leiderschap mensen te mobiliseren richting een gezamenlijk doel door meer uit jezelf en de mensen om je heen te halen.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-24_600x400 Masterclass Design Thinking

Masterclass Design Thinking

< 10 dagen | Nederlands | 9 oktober 2024
Na deze masterclass weet je wat ‘design thinking’ inhoudt en hoe je deze mindset kunt implementeren om tot relevante innovaties te komen.
Nyenrode Board & Governance 03-05-2023-22 - header Strategic Leadership Program

Strategic Leadership Program

Deeltijd | Nederlands | 10 februari 2025
Groei met deze strategie opleiding verder als strategisch leider of manager met nieuwe inzichten in strategie, marketing, financiën en besluitvorming.
Executive Education Workshop 19 Advanced Program Zorgmanagement

Advanced Program Zorgmanagement

< 10 dagen | Nederlands | 25 september 2024
Het Advanced Program Zorgmanagement is bedoeld om zorgmanagers, zorgspecialisten of artsen kennis, vaardigheden en inzicht te geven in het dynamische zorglandschap.
Nyenrode albert heijn gebouw Beleid, Strategie en Organisatie - MBA module Public & Private

Beleid, Strategie en Organisatie - MBA module Public & Private

Deeltijd | Nederlands | 5 september 2024
Leer over strategie en de voorwaarden voor een succesvolle uitvoering in het publiek-private sector.
Dream Team The Pure Family Collegereeks AI & ChatGPT voor HR

Collegereeks AI & ChatGPT voor HR

< 10 dagen | Nederlands | 30 september 2024
De komst van AI biedt grote kansen voor HR. Maar dan moet je er wel nú mee aan de slag.
3 Collegereeks Coachend Leidinggeven

Collegereeks Coachend Leidinggeven

< 10 dagen | Nederlands | 5 november 2024
Als leidinggevende ben je niet alleen verantwoordelijk voor de resultaten van je team, maar ook voor de ontwikkeling van je teamleden. Hoe ga je als leider met dit mensgerichte onderdeel om?
Executive Education Collegereeks Excelleren in vrouwelijk leiderschap

Collegereeks Excelleren in vrouwelijk leiderschap

< 10 dagen | Nederlands | 7 oktober 2024
Hoe zet je jouw vrouwelijke kwaliteiten, zoals communicatieve vaardigheden, inlevingsvermogen en een langere termijn focus, optimaal in?
Foundations of Management Collegereeks HR Strategie

Collegereeks HR Strategie

< 10 dagen | Nederlands | 12 september 2024
Tijdens de collegereeks HR Strategie leren experts je HR vanuit een bedrijfskundig perspectief te bekijken en op strategisch niveau vorm te geven.
Psychologie van leiderschap Collegereeks Psychologie van Leiderschap

Collegereeks Psychologie van Leiderschap

< 10 dagen | Nederlands | 7 november 2024
Tijdens deze collegereeks leer je van experts om psychologische inzichten te koppelen aan concrete managementvraagstukken.