Behavioral and Cultural Governance Program

Breukelen
27 januari 2025
5 modules van 2 dagen
dag 1: 12.30 - 21.30 uur, dag 2: 09.00 - 16.00 uur
Nederlands
€ 13.750 (vrij van btw)

Behavioral and Cultural Governance Program

Sustainable Performance in Disruptive Times

Tijdens het Behavioral and Cultural Governance Program staan moderne dilemma’s rond wendbaarheid en verandervermogen van organisaties centraal. De wereld verandert. De onvoorspelbaarheid, digitalisering, complexiteit en verandertempo nemen toe. Leren sturen op gedrag en vertrouwen is cruciaal.

Succesvolle wendbare organisaties worden gekenmerkt door het samenvallen van de werkelijke en de gewenste cultuur. Het zijn organisaties die de (kern)waarden hebben weten te verankeren in de werkelijke cultuur en de juiste balans hebben weten te vinden tussen vertrouwen en controlemechanismes.

Tijdens dit programma krijg je concepten (en oplossingen) die antwoord geven op de meest bedreigende problemen van deze tijd: de verstikkende werking van regels, bureaucratie, controleobesitas, het gebrek aan vertrouwen en het uithollen van de veranderkracht van organisaties.

Je leert hoe je een gezond ecosysteem kan bouwen, behouden en succesvol kunt sturen op cultuur, gedrag, kernwaarden en veranderkracht in je eigen organisatie. Hierin gaat het om de toepassing op de praktijk; hoe kom je van de tekentafel (het ‘waarom’, het ‘wat’ en de zelfdiagnose) tot een succesvolle realisatie van je plan.

Ook interessant voor jou

Kasteel New Board Program

New Board Program

> 10 dagen | Nederlands | 28 november 2024
Dit programma inspireert en daagt leidinggevenden uit om hun bestuurskwaliteiten te optimaliseren in een omgeving waarin stakeholders steeds veeleisender zijn.
Excellent leiderschap Collegereeks Excellent Leiderschap

Collegereeks Excellent Leiderschap

< 10 dagen | Nederlands | 9 september 2024
Tijdens de collegereeks Excellent Leiderschap geven experts nieuwe invalshoeken op leiderschap en leer je hoe je dit toepast in jouw dagelijkse werk.
Nyenrode Board & Governance 03-05-2023-1_600x400 Nyenrode Commissarissencyclus

Nyenrode Commissarissencyclus

Deeltijd | Nederlands | 9 & 10 september 2024
Versterk je kennis, inzicht en handelingsperspectief als commissaris of toezichthouder.

Van wie krijg je college?

Tijdens het Behavorial and Cultural Governance Program geven inspirerende sprekers hun visie en vertellen zij vanuit hun ervaring over de belangrijkste principes en inzichten.

De hoogleraren en experts

 • Ir. Paul de Ruijter - Scenario analyse
 • Prof. dr. ir. Gerda van Dijk - Organisatie ecologie
 • Ariane Almede Hoekstra Msc.- Culturele diversiteit
 • Sven Kelder – Toepassen van strategische diversiteit  
 • Paul Zonneveld - Organisational Systemic Intelligence
 • Drs. Daan Quakernaat – Complexiteitstheorie
 • Diverse gastsprekers - Media, politiek, bedrijfsleven en AFM / DNB 
Hoogleraar
Bob de Wit is Professor Strategic Leadership. Zijn expertise is de transformatie van bedrijven, sectoren en maatschappijen door digitale technologieën en oplossingen op het gebied van biotechnologie en duurzame energie.
Jeff Gaspersz
Hoogleraar
Jeff Gaspersz is hoogleraar Innovatie. Met inzichten en ideeën helpt hij leiders bij het ontwikkelen van innovatiekracht. 'We kunnen alleen kansen zien en benutten als we innovatief zijn. Het wordt de nummer één competentie.'
Hoogleraar
Edgar Karssing is een visionair leider op het gebied van beroepsethiek en integriteit. Hij bespreekt thema's als morele moed, omgaan met dilemma's, vertrouwen, fiscale ethiek en de ethiek van data.
Visiting fellow
Peter Robertson richt zich op de dynamiek van de besluitvormer bij bedrijfstransformaties. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring als internationaal bedrijfsadviseur bij KPMG (Amsterdam), Human Insight (Londen), en als universitair docent en universitair hoofddocent aan verschillende universiteiten in Nederland, China en de VS.
Rob Blomme
Hoogleraar
Robert Jan Blomme is hoogleraar Organisatiegedrag. Zijn onderzoek betreft psychologische, sociologische, humanistische en institutionele aspecten van organisatiegedrag en -ontwikkeling.
Leen Paape
Hoogleraar
Leen Paape is hoogleraar Corporate Governance bij het Center for Entrepreneurship, Governance & Stewardship, en voorzitter van het Nyenrode Corporate Governance Institute.
Lecturer
Erik Maier werkt als docent, programma-manager en promovendus aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Strategy, Organization & Leadership. Bij voorkeur werkt hij op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling: het gebied waar strategische doelen van de organisatie en de individuele behoeften van het individu met elkaar in verbinding staan.
Lecturer
Sacha Spoor is docent, onderzoeker en organisatieadviseur bij het instituut voor Bedrijfsethiek en Integriteitmanagement (EIBE) van Nyenrode.
Assistant professor
Richard Janssen is hoofddocent en gefascineerd door thema’s als transformatie, vernieuwing en ontwikkeling. Hij helpt bedrijven die willen veranderen om hun positieve impact op de wereld te vergroten.
Hoogleraar
Jaap Schaveling is hoogleraar Samenwerken & Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit.
Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Wat ga je doen?

Het programma bestaat uit vijf modules van elk twee dagen gevuld met theorie, praktijkervaringen en dilemma’s waarin de onderstaande paradoxen worden uitgewerkt:

 • Module 1: Setting the Scene
 • Module 2: The Governance-Emergence Paradox
 • Module 3: The People-Culture Paradox
 • Module 4: The Behavioral-Control Paradox
 • Module 5: The Integrating Sustainable Performance Paradox

Je krijgt door middel van opdrachten alle gelegenheid om jezelf en jouw plannen in de praktijk te toetsen.

Het Behavioral and Cultural Governance Program is een interactief maatwerkprogramma voor maximaal 21 deelnemers waar de groepsdynamiek van groot belang is. Daarom werken we ook met een voorafgaande intake en multidisciplinaire groep.

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor executives die aan het roer staan van organisaties in snel veranderende tijden. Je hebt in de dagelijkse praktijk te maken met Behavioral & Cultural Governance. Je bent bestuurder, managing director, directeur, toezichthouder of je bent senior level specialist verantwoordelijk voor audit of risk departments. Daarnaast beschik je over academisch werk- en denkniveau. Tevens verwachten we ervaring met het beoordelen, ontwerpen, implementeren en/of auditen van ‘soft controls’ en praktische, persoonlijke ervaring met deze uitdagingen.

Data en tijden

Onderstaand tref je de data aan voor 2025:

 • Module 1: maandag 27 en dinsdag 28 januari 2025
 • Module 2: maandag 3 en dinsdag 4 maart 2025
 • Module 3: maandag 31 maart en dinsdag 1 april 2025
 • Module 4: maandag 19 en dinsdag 20 mei 2025
 • Module 5: maandag 23 en dinsdag 24 juni 2025


Meld je nu aan

Aanmelden voor het Behavioral and Cultural Governance programma doe je via de aanmeldbutton. Heb je nog vragen? Onze programma-coördinator beantwoordt deze graag.


Wat is de investering?

De investering voor het Behavioral and Cultural Governance Program is € 13.750,- (vrij van btw). Dit bedrag is inclusief alle literatuur, syllabi, coaching, begeleiding, toetsingen en accommodatiekosten, zoals overnachtingen, ontbijt, lunches en diners.

*Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.