Leadership Essentials

Breukelen
22 januari 2024
3 maanden
Gemiddeld 4 uur per week
Nederlands
€ 5.995 (excl. btw)

Startmomenten

22 januari 2024
15 april 2024
30 september 2024

In het Leadership Essentials programma ontdek je hoe jij die impactvolle leider kan zijn die vanuit authenticiteit in staat is mensen te mobiliseren en meer uit zichzelf en de mensen om zich heen te halen. Zowel nu als in de toekomst.  

We verkennen leiderschap op verschillende niveaus. Je ontdekt welke noodzakelijke kennis en vaardigheden nodig zijn in een snel veranderende wereld. Je staat stil bij jouw persoonlijke drijfveren, overtuigingen en valkuilen en doet inzichten op over jouw leiderschaps- en samenwerkstijl. Ook leer je meer over groepsdynamica; hoe mobiliseer je mensen in een project, in je team of in je organisatie tot verandering? Hoe kom jij over op mensen, en hoe kun je hierin je handelingsrepertoire verbreden?

 • Focus op jouw rol in het succesvol leiden en begeleiden van teams tot een gezamenlijk resultaat
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling staan centraal
 • Praktische inzichten vertaalbaar naar jouw eigen dagelijkse praktijk

Wat levert het je op?

 • Je hebt kennis over en ervaring met leiderschap en samenwerken waardoor je meer regie hebt over je functioneren op werk;
 • Je hebt vervolgstappen geformuleerd om jouw leiderschapsvaardigheden in de praktijk te brengen;
 • Je hebt ideeën voor jouw leiderschapsstijl uitgeprobeerd in de praktijk;
 • Je bent in staat om de mensen om je heen gemotiveerd te krijgen en effectief te laten samenwerken.

Wie begeleiden je?

Er worden in het programma diverse werkvormen gebruikt. Je krijgt theorie aangereikt, je wordt aan het denken gezet, je overlegt met mede-deelnemers, er zijn reflectiewandelingen, gezamenlijke opdrachten, begeleide peercoaching en je wordt steeds uitgedaagd om je inzichten te vertalen naar jouw persoon, jouw team en jouw werkomgeving.

De begeleiders zijn een mooie combinatie van hoogleraren en docenten van Nyenrode, leiders uit de praktijk, gastsprekers en executive coaches. Allen zijn actief in het bedrijfsleven en delen zowel wetenschappelijke als praktijkervaring.

De begeleiding vanuit Nyenrode 

  Hoogleraar
  André Nijhof is hoogleraar op het gebied van Duurzaam Ondernemen en Stewardship aan Nyenrode Business Universiteit. André is kerndocent van blok 1: Leiderschapsstijlen en hun context. Hij is misschien wel de verpersoonlijking van Nyenrode's missie 'Serving society by shaping responsible leaders’ en neemt de deelnemers mee in hun eigen purpose en waarden.
  Lecturer
  Erik Maier werkt als docent, programma-manager en promovendus aan Nyenrode Business Universiteit. Erik is de kerndocent van blok 2: Persoonlijk Leiderschap. Hij werkt op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling: het gebied waar strategische doelen van de organisatie en de individuele behoeften van het individu met elkaar in verbinding staan.
  Jeanine Jansen
  Drs. Jeanine Jansen
  Kerndocent
  Jeanine Janssen is docent, trainer en begeleider, en promoveert op het onderwerp groepsdynamica. Jeanine is kerndocent van het LDP van blok 3: dynamieken en mobiliseren van groepen, en hoe kom ik over op de ander? Met sprankeling en vol overgave geeft ze vorm aan haar motto: ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder.’
  Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

  Wat ga je doen?

  Het Leadership Essentials programma zet je aan het denken, aan het praten, aan het voelen, aan het werken aan jouw leiderschapsstijl. Het is erop gericht om de kennis en vaardigheden die je opdoet direct naar je dagelijkse praktijk te vertalen.

  In drie blokken van twee dagen brengen we voortdurend de praktijk in de zaal en theorie in de praktijk. 

  Thema's

  Tijdens het programma ga je aan de slag met de volgende thema's:

  • Blok 1: Leiderschap in een snel veranderende wereld.
   Wat is mijn leiderschapsstijl, hoe pas ik die aan in de steeds veranderende wereld? En wat zijn hierin mijn vaste waarden, waar sta ik voor, wat is mijn purpose. Met bijdragen over authentiek leiderschap, toekomstgericht leiderschap, gesprekken met leiders uit de praktijk en een game.

  • Begeleide (peer)coaching
   in een klein groepje ga je onder professionele begeleiding peer coaching doen. Je brengt een eigen vraagstuk in en je helpt elkaar hierin. Met als doel om van elkaar te leren, maar ook om dit in je team te kunnen gebruiken.

  • Blok 2: Persoonlijk leiderschap: wie ben ik als leider?
   In blok 1 heb je zicht gekregen op jouw purpose en waarden; hoe vertaal je dit naar jouw leiderschapsstijl? Wat drijft jou, wat blokkeert jou, hoe kun je bewuste keuzes maken in stijlen en je aanpassen aan je benodigde stijl. Hoe zet je dit in, in interactie met de ander?

  • Begeleide peercoaching

  • Blok 3: Groepsdynamica en mijn rol als leider
   In blok 3 leer je hoe je een team vormt, welke dynamieken daarin kunnen spelen, en hoe je daar als leider mee omgaat. Maar ook krijg je meer zicht op hoe jij overkomt op anderen, en of dat strookt met het beeld dat jij van jezelf hebt.

  De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

  Voor wie?

  Je vervult een aansturende of leidinggevende rol binnen jouw organisatie, en kunt eigen leiderschapservaringen en praktijkverhalen inbrengen. Je bent nieuwsgierig naar de mogelijke leiderschapsstijlen en het mens-aspect van verandering. Hoe beweeg je mensen richting een gezamenlijk doel?

  Het Leadership Essentials programma is gericht op de medior en senior professional die eraan toe is om te groeien in leiderschap en hier anderen graag in meeneemt. We verwachten minimaal werk- en denkniveau hbo+ en ongeveer 7 jaar werkervaring. Je hebt een open en positieve houding, bent bereid kritisch naar jezelf te kijken en wilt ervaringen met je mededeelnemers delen en van ze leren.

  Meld je aan

  Als je jezelf aan wilt melden voor Leadership Essentials, maak dan een afspraak voor een persoonlijk intakegesprek met de programma-manager via le@nyenrode.nl.

  Persoonlijk intakegesprek

  Een vrijblijvend intakegesprek is altijd onderdeel van de aanmeldprocedure. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw leerbehoefte en bekijken we of het Leadership Essentials hierbij aansluit. We nemen goed de tijd om het programma met je door te nemen. Zo waarborgen we de waarde en de kwaliteit van Leadership Essentials; de groepssamenstelling is een belangrijk onderdeel van het programma. Pas na het intakegesprek is de inschrijving definitief.

  Je kan jezelf ook direct inschrijven via het aanmeldformulier. Het persoonlijk intakegesprek met de programma-manager is altijd onderdeel van de aanmelding. Bij inschrijving ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden en de Annuleringsvoorwaarden van Nyenrode.

  Data

  Leadership Essentials start drie keer per jaar; in het voorjaar, zomer en najaar. De data voor de komende leergangen zijn:

  De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • 22 en 23 januari 2024
  • 7 februari 2024 (intervisie)
  • 26 en 27 februari 2024
  • 18 maart 2024 (intervisie)
  • 2 en 3 april 2024

  De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • 15 en 16 april 2024
  • 24 april 2024 (intervisie)
  • 21 en 22 mei 2024
  • 12 juni 2024 (intervisie)
  • 24 en 25 juni 2024

  De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • 30 september en 1 oktober 2024
  • 4 en 5 november 2024
  • 9 en 10 december 2024

  Wat zijn de kosten?

  De programmakosten bedragen € 4.645 inclusief alle studiematerialen en exclusief 21% btw.

  De accommodatiekosten (hotelovernachtingen en culinaire verzorging) bedragen € 1.350 exclusief 9% btw.

  Nyenrode Business Universiteit is niet aangesloten bij het STAP-register. Voor deze opleiding is geen STAP-budget mogelijk. 

  *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.