Leadership Essentials

Breukelen
2 september 2024
4 maanden / Summer intensive 10 dagen
Gemiddeld 4 uur per week
Nederlands
€ 5.995 (excl. btw)

In het Leadership Essentials programma ontdek je hoe jij die impactvolle leider kan zijn die vanuit authenticiteit in staat is mensen te mobiliseren en meer uit zichzelf en de mensen om zich heen te halen. Zowel nu als in de toekomst.  

We verkennen leiderschap op verschillende niveaus.  Je ontdekt de betekenis van het concept leiderschap en bijbehorende kennis en vaardigheden. Je staat stil bij jouw persoonlijke drijfveren, overtuigingen en valkuilen en doet inzichten op over jouw leiderschaps- en samenwerkstijl. Ook leer je meer over groepsdynamica; hoe mobiliseer je mensen in een project, in je team of in je organisatie naar gezamenlijk doel? Hoe kom jij over op mensen, hoe neem je ze mee in jouw visie, en hoe kun je hierin je handelingsrepertoire verbreden?

 • Focus op jouw rol in het succesvol leiden en begeleiden van teams tot een gezamenlijk resultaat
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling staan centraal
 • Praktische inzichten vertaalbaar naar jouw eigen dagelijkse praktijk

Wat levert het je op?

 • Je hebt kennis over het verschil tussen management en leiderschap, en kunt dit toepassen;
 • Je hebt inzicht in jouw eigen authentieke leiderschap- en samenwerking stijl waardoor je meer regie hebt over je functioneren als leider;
 • Je hebt ideeën voor jouw leiderschapsstijl uitgeprobeerd in het programma en de praktijk;
 • Je bent in staat om mensen te motiveren, effectief te laten samenwerken en een gezamenlijk doel te bereiken;
 • Je hebt vervolgstappen geformuleerd om jouw leiderschapsvaardigheden in de praktijk te brengen.

Speciale editie: Summer Intensive in 5 dagen!

Wil jij aan je leiderschapsvaardigheden werken, maar lukt het je maar niet om voor een langere periode tijd vrij te maken? Ben je bereid om een pressure cooker in te gaan en in een periode van tien dagen te leren over jouw authentiek leiderschap en hoe je het beste uit jezelf en je team kunt halen? Dan is de Leadership Essentials Summer Intensive wel iets voor jou. 

Wie begeleiden je?

Er worden in het programma diverse werkvormen gebruikt. Je krijgt theorie aangereikt, je wordt aan het denken gezet, je overlegt met mede-deelnemers, er zijn reflectiewandelingen, gezamenlijke opdrachten en begeleide peercoaching. Je wordt steeds uitgedaagd om je inzichten te vertalen naar jouw persoon, jouw team en jouw werkomgeving.

De begeleiders zijn een afgewogen combinatie van hoogleraren en docenten van Nyenrode, leiders uit de praktijk, gastsprekers en executive coaches. Allen zijn actief in het bedrijfsleven en delen zowel wetenschappelijke als praktijkervaring.

De begeleiding vanuit Nyenrode 

  Lecturer
  Erik Maier werkt als docent, programma-manager en promovendus aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Strategy, Organization & Leadership. Bij voorkeur werkt hij op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en organisatieontwikkeling: het gebied waar strategische doelen van de organisatie en de individuele behoeften van het individu met elkaar in verbinding staan.
  Jeanine Jansen
  Drs. Jeanine Jansen
  Kerndocent
  Jeanine Jansen is docent, trainer en begeleider, en promoveert op het onderwerp groepsdynamica. Met sprankeling en vol overgave geeft ze vorm aan haar motto: ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder.’
  Universitair hoofddocent
  Nicolas Chevrollier is universitair docent aan Nyenrode Business Universiteit en geeft lezingen op BSc-, MSc- en MBA-niveau. Daarnaast onderzoekt hij hoe nieuwe vormen van strategie, bedrijfsmodellen en organisaties leiden tot hogere niveaus van duurzaamheidsprestaties.
  Lecturer
  Sacha Spoor is docent, onderzoeker en organisatieadviseur bij het instituut voor Bedrijfsethiek en Integriteitmanagement (EIBE) van Nyenrode.
  Kim van Keulen
  Kim van Keulen
  Lecturer
  Kim van Keulen is een autenthieke, bevlogen docent, trainer en coach. Ze werkt vanuit verbinding en vertrouwen. Sport en beweging gebruikt ze als middel en als doel op het gebied van leiderschap, team- en persoonsontwikkeling en vitaliteit. Deze combinatie draagt bij aan bewustwording, ontwikkeling en transformatie en duurzaam leiderschap. Ze gelooft in authentiek leiderschap, verbinding en een duurzame(re) wereld.
  • Kim van Keulen
  • Lidwine de Vries
  • Margrit Sleeuwenhoek
  • Erik Dekker

  Deze sprekers zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

  Wat ga je doen?

  Het Leadership Essentials programma zet je aan het denken, aan het praten, aan het voelen, aan het werken aan jouw leiderschapsstijl. Het is erop gericht om de kennis en vaardigheden die je opdoet direct naar je dagelijkse praktijk te vertalen.

  In drie blokken van twee dagen brengen we voortdurend de praktijk in de zaal en theorie in de praktijk. 

  Thema's

  Tijdens het programma ga je aan de slag met de volgende thema's:

  • Blok 1: Leiderschap
   Verkenning van leiderschap, welke vormen neemt leiderschap aan, wat is authentiek leiderschap en welke waarden drijven mij in mijn visie op leiderschap? In dit blok werk je toe naar inzicht in leiderschap in algemene zin en leiderschap vanuit jouw purpose. Met bijdragen over toekomstgericht leiderschap, het overbrengen van je verhaal en, kenmerken van authentiek leiderschap.

  • Begeleide (peer)coaching met praktijkcasussen
   In een klein groepje ga je onder professionele begeleiding elkaar coachen (peer coaching). Je brengt een eigen vraagstuk in en je helpt elkaar hierin. Met als doel om van elkaar te leren, maar ook om deze coaching vaardigheden in je team te kunnen gebruiken.

  • Blok 2: Persoonlijk leiderschap: wie ben ik als leider?
   In blok 2 zoomen we verder in op jouw leiderschap en de psychologische ontwikkeling van mensen. In blok 1 heb je zicht gekregen op jouw purpose en waarden; hoe vertaal je dit naar jouw leiderschapsstijl en hoe zet je dit in, in interactie met de ander? Wat drijft jou, wat blokkeert jou, en welke vaardigheden, overtuigingen of houdingen zou je graag willen ontwikkelen? Je eindigt blok 2 met het neerzetten van je intenties met betrekking tot jouw leiderschap binnen je organisatiecontext.

  • Begeleide peercoaching met prakijkcasussen

  • Blok 3: Groepsdynamica en mijn rol als leider In blok 3 leer je vanuit verschillende perspectieven kijken naar groepen en teams. Wat maakt een team een team? Je leert systemisch en relationeel naar een team kijken, en hoe je als leider omgaat met de dynamieken die er spelen. In blok 3 oefen je met het in beweging brengen van anderen en reflecteer je op jouw rol in een groepssamenstelling. In blok drie formuleer je en oefen je je intenties op het gebied van leiderschap voor de toekomst.

  De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

  Voor wie?

  Je vervult een aansturende of een (formeel of informeel) leidinggevende rol binnen jouw organisatie, en kunt eigen leiderschapservaringen en praktijkverhalen inbrengen. Je bent nieuwsgierig naar de mogelijke leiderschapsstijlen en groepsdynamica Hoe beweeg je mensen richting een gezamenlijk doel?

  Het Leadership Essentials programma is gericht op de professional die eraan toe is om te groeien in leiderschap en hier anderen graag in meeneemt. We verwachten minimaal werk- en denkniveau hbo+,en minimaal 5 jaar werkervaring en enige tijd aansturende of leidinggevende ervaring. Je hebt een open en positieve houding, bent bereid kritisch naar jezelf te kijken en wilt ervaringen met je mededeelnemers delen en van ze leren.

  Meld je aan

  Als je jezelf aan wilt melden voor Leadership Essentials, maak dan een afspraak voor een persoonlijk intakegesprek met de programma-manager via le@nyenrode.nl.

  Persoonlijk intakegesprek

  Een intakegesprek is altijd onderdeel van de aanmeldprocedure. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw leerbehoefte en bekijken we of het Leadership Essentials hierbij aansluit. We nemen goed de tijd om het programma met je door te nemen. Zo waarborgen we de waarde en de kwaliteit van Leadership Essentials; de groepssamenstelling is een belangrijk onderdeel van het programma.

  Het persoonlijk intakegesprek met de programma-manager is altijd onderdeel van de aanmelding. Pas na het intakegesprek is de inschrijving definitief. Bij inschrijving ga je akkoord met de Annuleringsvoorwaarden en de Algemene Voorwaarden van Nyenrode.

  Data

  Leadership Essentials start vijf keer per jaar; in januari, april, juni (summer intensive), september en november. De data voor de komende leergangen zijn:

  • 3, 4 en 5 juni 2024
  • 10 en 11 juni 2024
  • Intervisie op 5 en 11 juni 2024
  De bijeenkomsten vinden plaats op:

  • 2 en 3 september 2024
  • 7 en 8 oktober 2024
  • 11 en 12 november 2024
  • Intervisie op 25 september en 6 november
  • 4 en 5 november 2024
  • 9 en 10 december 2024
  • 20 en 21 januari 2025
  • Intervisie op 20 november en 8 januari

  Wat zijn de kosten?

  De programmakosten bedragen € 4.995 inclusief alle studiematerialen en exclusief 21% btw.

  De accommodatiekosten (hotelovernachtingen en culinaire verzorging) bedragen € 1.450 exclusief 9% btw.

  *Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief btw en bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.

  Speciale editie: Summer Intensive in 10 dagen!

  Wil jij aan je leiderschapsvaardigheden werken, maar lukt het je maar niet om voor een langere periode tijd vrij te maken? Ben je bereid om een pressure cooker in te gaan en in een tijdsbestek van tien dagen te leren over jouw authentiek leiderschap en hoe je het beste uit jezelf en je team kunt halen? Dan is de Leadership Essentials Summer Intensive misschien wel iets voor jou.

  Nyenrode Board & Governance 03-05-2023-22 - Copy (2) Leadership Essentials- Summer Intensive

  Leadership Essentials- Summer Intensive

  Deeltijd | Nederlands | 3 juni 2024
  In Leadership Essentials staat impactvol leiderschap centraal. Je leert als projectleider, adviseur of teamleider vanuit authentiek leiderschap mensen te mobiliseren richting een gezamenlijk doel door meer uit jezelf en de mensen om je heen te halen.