5 competenties die ons toekomstbestendig maken

‘Anders leven, anders werken, anders communiceren’

De Griekse filosoof Heraclitus zei het destijds al: 'Verandering is de enige constante'. Alles verandert in de wereld. Er zijn verschillende ingrijpende ontwikkelingen gaande die de wereld op diverse gebieden uitdagen. Demografische verschuivingen, extreme weersomstandigheden en veranderingen in ecosystemen. En niet te vergeten de doorbraken op het gebied van AI, biotechnologie en duurzame energie. Door deze ontwikkelingen zullen wij anders moeten leven, werken en communiceren. In een wereld die zich zo snel ontwikkeld, is het cruciaal om continu te blijven leren en jezelf als professional te herontdekken.

We leggen de focus in onze programma’s op competenties die je nodig hebt om relevant en effectief te blijven in de toekomst. Deze zogenoemde softskills worden steeds belangrijker. In dit artikel lichten we vijf van deze competenties toe.

Competentie 1: creatief denken

Creativiteit; een onmisbare competentie op de werkvloer. Eentje waarmee je jezelf kan onderscheiden en noodzakelijk is om vooruitgang te blijven boeken. Door creatief te denken kun je innoveren, vernieuwende oplossingen verzinnen, kansen zien en originele ideeën bedenken.

Creatief denken betekent dat je denkstrategieën op een nieuwe, unieke manier toepast om buiten de gebaande paden te denken. Het heeft te maken met flexibel met je gedachten omgaan om problemen en uitdagingen op verschillende manieren aan te pakken.

Deze competentie komt terug in de programma's Impactvol Ondernemen, masterclass Design Thinking en masterclass Agile management en leiderschap.

Competentie 2: communicatie

Communicatievaardigheden vormen de kern van effectieve interactie in zowel persoonlijke als professionele omgevingen. Het helpt bij het opbouwen van relaties, het oplossen van problemen en het bevorderen van samenwerking. Een belangrijk aspect van communicatie is interpersoonlijke aanwezigheid. In sociale situaties verwijst aanwezigheid naar het vermogen om volledig aanwezig en betrokken te zijn bij de mensen met wie je communiceert. Dit gaat over zaken als; oogcontact maken, actief luisteren en het tonen van empathie. Hierbij is "presence" een belangrijke kwaliteit voor effectieve communicatie. Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je jezelf presenteert en jouw vermogen om anderen te inspireren of te beïnvloeden.

In het programma Influence & Impact sta jij als persoon centraal in relatie tot de ander en wat jouw stijl is van beïnvloeding en communicatie.

Competentie 3: samenwerken

In de meest succesvolle projecten is goed kunnen samenwerk essentieel.Denk hierbij aan:

  • Goed kunnen functioneren in heterogene groepen
  • Culturele verschillen kunnen respecteren
  • Bereid zijn om feedback te geven en te ontvangen

In programma Advanced Project Management staan deelnemers uitgebreid stil bij het ontwikkelen en verbeteren van de essentiële soft skills voor projectmanagers.

Competentie 4: leiderschap

Goed leiderschap is essentieel voor het navigeren door complexiteit, het bevorderen van samenwerking, het empoweren van anderen en het omarmen van diversiteit en het streven naar een positieve maatschappelijke impact. Een visie ontwikkelen en hierover verantwoordelijkheid nemen door mensen te inspireren, te verbinden en er zelf ook naar te handelen. Wij geloven dat je de échte impact maakt met jouw leiderschap. Een van Nyenrode haar kernwaarden is Leiderschap.

In het Leadership Essentials programma verkennen we leiderschap op verschillende niveaus. 

Competentie 5: kritisch denken

Kritisch denken is heel belangrijk, zeker in een wereld waarin we overspoeld worden met desinformatie en fake news. Het vormen van een eigen onderbouwde visie of mening behoort tot kritisch denken. Kritisch denken is een essentiële competentie voor het onderzoeken en beoordelen van informatie, het bepalen van standpunten en het nemen van weloverwogen beslissingen. Kritisch denken veronderstelt analytisch denken en een open, onderzoekende houding.

Contact


Heb je vragen over de opleidingen, of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatiegesprek via + 31 346 291 448 of

advies@nyenrode.nl

 

Opleidingen

Gevonden: 7 opleidingen
3 Leadership Essentials

Leadership Essentials

Deeltijd | Nederlands | 2 september 2024
In Leadership Essentials staat impactvol leiderschap centraal. Je leert als projectleider, adviseur of teamleider vanuit authentiek leiderschap mensen te mobiliseren richting een gezamenlijk doel door meer uit jezelf en de mensen om je heen te halen.
Nyenrode Board & Governance 03-05-2023-22 - Copy (2) Leadership Essentials- Summer Intensive

Leadership Essentials- Summer Intensive

Deeltijd | Nederlands | 3 juni 2024
In Leadership Essentials staat impactvol leiderschap centraal. Je leert als projectleider, adviseur of teamleider vanuit authentiek leiderschap mensen te mobiliseren richting een gezamenlijk doel door meer uit jezelf en de mensen om je heen te halen.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-29_600x400 Masterclass Advanced Project Management

Masterclass Advanced Project Management

< 10 dagen | Nederlands | 14 mei 2024
Tijdens de masterclass Advanced Project Management leer je de essentiële soft skills voor project managers.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-24_600x400 Masterclass Design Thinking

Masterclass Design Thinking

< 10 dagen | Nederlands | 9 oktober 2024
Na deze masterclass weet je wat ‘design thinking’ inhoudt en hoe je deze mindset kunt implementeren om tot relevante innovaties te komen.
Executive Education Masterclass Agile management en leiderschap

Masterclass Agile management en leiderschap

< 10 dagen | Nederlands | 25 juni 2024
Tijdens de masterclass Agile management en leiderschap leer je jouw organisatie succesvol te transformeren naar een wendbare, toekomstbestendige organisatie.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-1_600x400 Impactvol Onderhandelen

Impactvol Onderhandelen

Deeltijd | Nederlands | 25 september 2024
Tijdens dit programma, gebaseerd op de Harvard-methode, streef je naar impactvolle onderhandelingsresultaten.
Image_influence&impact Influence & Impact

Influence & Impact

< 10 dagen | Nederlands | 8 mei 2024
Het programma Influence & impact geeft deelnemers de kans hun communicatie- en beïnvloedingsvaardigheden verder te versterken.