Het succes van innovatie: ‘Het gaat om willen in plaats van moeten’

“Tot een paar jaar geleden lag de focus vooral op klimaatverandering, maar inmiddels kennen we een veel bredere benadering, waarbij de nadruk ligt op de impact op zowel de mens als op de leefomgeving”. Alexander Heijkamp legt in dit artikel uit hoe je een duurzaam businessmodel opzet met behulp van innovaties.

“Een groeiend aantal mensen hecht belang aan de mate waarin een organisatie duurzaam opereert. Dit omvat niet alleen klanten en eigen medewerkers, maar ook banken die steeds strengere criteria hanteren voor kredietverstrekking. Met de komst van strengere Europese regelgeving rondom transparante duurzaamheidsverslaglegging, wordt het voor bedrijven steeds urgenter om ESG (Environment, Social, Governance) te verankeren in hun langetermijnstrategie”, vertelt Heijkamp, eigenaar van ESG-Consultancy en gastdocent bij Nyenrode.

 

Drijfveren

“In mijn colleges vraag ik deelnemers altijd eerst naar hun eigen drijfveren en hoe deze zich verhouden tot de organisatie waar zij werken. Wat we ons namelijk moeten realiseren, is dat het bij innovatie niet gaat om ‘moeten’, maar om ‘willen’. Zelf heb ik jarenlang als sustainability director in de automotive sector gewerkt en dat is gewoon de tofste baan die er is! Deze internationale ervaring in sustainability neem ik mee in mijn eigen bedrijf en in de colleges die ik geef. Als je de drijfveren van zowel jezelf als die van de organisatie inzichtelijk hebt, is het belangrijk om te kijken naar de innovaties die nodig zijn om ook op lange termijn waarde te creëren voor de klant waarbij ESG het vertrekpunt is. Dat betekent overigens niet dat een innovatie aan alle duurzaamheidsdoelen moet voldoen, je kunt er ook gewoon één uitkiezen en daarmee beginnen, bijvoorbeeld het gebruik van duurzame energie of het verminderen van ongelijkheid.”

 

Lange termijn

De grootste uitdaging voor organisaties is volgens Heijkamp het loslaten van vaste gewoontes. “Bestuurders hebben vaak nog een winstgerichte invalshoek waarbij waardecreatie op de korte termijn centraal staat. Terwijl we juist toe moeten naar een langetermijnstrategie. Door ESG daarin een plek te geven bevorder je duurzame groei, risicobeheer en waardecreatie op lange termijn. “Een bedrijf dat dat goed begrepen heeft is VEJA, dat sneakers maakt van ecologische materialen en dit combineert met sociale projecten en economische rechtvaardigheid. Als je daar schoenen koopt, krijg je ook een soort duurzaamheidsverslag waarin staat wat er goed gaat en wat nog verbeterd kan worden.”

 

Denk groot

Heijkamp krijgt regelmatig de vraag waar je moet beginnen, gevolgd door de vraag hoe je weerstand kunt voorkomen. “De fout die mensen vaak maken is dat ze zich richten op de 20% van de mensen die niet wil in plaats van de 20% die wèl wil. Als je die laatste groep meekrijgt, zullen je zien dat het makkelijker wordt om ook die overige 60% te inspireren. Ook is het belangrijk dat je aansluit bij de belevingswereld van collega’s in de organisatie. Praat je met iemand van sales, dan kun je uitleggen wat een innovatie betekent voor het aantrekken van extra klanten. Bij de inkoopmanager kun je het hebben over de schaalvoordelen en kostenbesparing.” De kunst is volgens Heijkamp om groot te denken en je niet te snel uit het veld te laten slaan. “Alle stapjes helpen.”

Alexander Heijkamp

Alexander Heijkamp is een van de gastsprekers in de masterclass Innovatiemanagement & Productontwikkeling.

Bestuurders hebben vaak nog een winstgerichte invalshoek waarbij waardecreatie op de korte termijn centraal staat. Terwijl we juist toe moeten naar een langetermijnstrategie.
Button
Ben je benieuwd hoe jij in 2024 kan werken aan je persoonlijke en professionele groei. Neem vrijblijvend contact op voor een informatiegesprek met onze adviesdesk.

Contact

Lidija Malek en Naomi Vervaart

Lidija Malek en Naomi Vervaart

Programma-adviseur

Bekijk hier ons aanbod

Gevonden: 18 opleidingen
EMBA Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions

Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions

Deeltijd | Nederlands | Voorjaar & najaar
In de Modulair Executive MBA in Business & Sustainable Transitions ligt de focus op transities die gaande zijn rondom duurzaamheid.
Kasteel New Board Program

New Board Program

> 10 dagen | Nederlands | 28 november 2024
Dit programma inspireert en daagt leidinggevenden uit om hun bestuurskwaliteiten te optimaliseren in een omgeving waarin stakeholders steeds veeleisender zijn.
HR-Business partner Collegereeks Bedrijfskunde voor de Food & Agribusiness

Collegereeks Bedrijfskunde voor de Food & Agribusiness

< 10 dagen | Nederlands | 4 november 2024
Tijdens de collegereeks Bedrijfskunde voor de Food & Agribusiness leer je hoe je snel en adequaat reageert op trends en ontwikkelingen in de agri-food-sector.
Controlling - Nyenrode ESG: measure the impact

ESG: measure the impact

< 10 dagen | Nederlands | 25 september 2024
Hoe identificeren we potentiële ESG-risico's bij besluitvorming en hoe kunnen we ze effectief opnemen in onze financiële verslaglegging?
Bedrijfskunde Executive Insurance Program

Executive Insurance Program

Deeltijd | Nederlands | 16 september 2024
De aansturing van verzekeraars vraagt de komende jaren vooral een goede balans tussen beheersing en innovatie.
Executive Education Workshop 28 Executive Program Energy Transition and Innovation

Executive Program Energy Transition and Innovation

Deeltijd | Engels | 24 maart 2025
Tijdens het Executive Program Energy Transition and Innovation leer je om de vele uitdagingen en kansen van de energietransitie aan te gaan.
4 Executive Programme Hydrogen

Executive Programme Hydrogen

Deeltijd | Engels | 17 september 2024
De energie sector ondergaat een transformatie.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-1_600x400 Impactvol Onderhandelen

Impactvol Onderhandelen

Deeltijd | Nederlands | 16 januari 2025
Tijdens dit programma, gebaseerd op de Harvard-methode, streef je naar impactvolle onderhandelingsresultaten.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-3_600x400 Masterclass Duurzaam Ondernemen

Masterclass Duurzaam Ondernemen

Deeltijd | Nederlands | 25 januari 2024
Tijdens de masterclass Duurzaam Ondernemen reiken we nieuwe ideeën en methodes aan om verder te komen met MVO binnen je organisatie.
Professional Programs Nyenrode 12-06-2023-18_2260x565 Publieke infrastructuur in transitie

Publieke infrastructuur in transitie

Deeltijd | Nederlands | 18 september 2024
Tijdens dit programma worden thema’s behandeld die voor de publieke infrastructuur actueel zijn.
moestuin Sustainability voor de Food & Agribusiness

Sustainability voor de Food & Agribusiness

< 10 dagen | Nederlands | 6 november 2024
Gezond en duurzaam voedsel is de toekomst. Sustainability is voor een toekomstgerichte food- en agrisector belangrijker dan ooit! Maar welke kant gaat het nou op?
Bedrijfskunde Sustainable Impact Program voor verzekeraars

Sustainable Impact Program voor verzekeraars

< 10 dagen | Nederlands | 9 oktober 2024
Verzekeraars spelen met hun producten en belegd vermogen een grote rol in de transformatie van een niet houdbare, lineaire economie naar een duurzame, circulaire economie. Wat doen verzekeraars nu al, hoe kunnen zij deze transformatie versnellen en hoe kan jij hier als verzekeringsprofessional aan bijdragen? Tijdens het Sustainable Impact Program ga je met deze vragen aan de slag.
MMBA Transitie, Innovatie en Ondernemerschap - MBA module Public & Private

Transitie, Innovatie en Ondernemerschap - MBA module Public & Private

Deeltijd | Nederlands | 26 september 2024
Onderzoek hoe je in samenwerking oplossingen vindt voor duurzaamheidsvraagstukken.
wtc-the-hague-lobby-a3a9925-edit-large-1024x683-1-1280x ESG in één dag | Pensioensector

ESG in één dag | Pensioensector

< 10 dagen | Nederlands | Maatwerk
DNB besteedt structureel meer aandacht aan klimaatrisico’s en andere ESG-thema’s in het toezicht op de pensioensector.