Tips en tricks voor het schrijven van je thesis of scriptie

We helpen je graag met het schrijven van je scriptie of thesis. Op deze pagina hebben we de basics voor je op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

Wanneer je een rapport of scriptie schrijft, is het belangrijk dat je op de juiste manier verwijst naar de bronnen die je hebt gebruikt. Laat altijd zien waar je de informatie vandaan hebt. Zelfs als je een tekst in jouw eigen woorden beschrijft. Houd bij welke informatie je hebt gebruikt en maak de juiste verwijzingen naar de bronnen. Dit helpt je om plagiaat te voorkomen.

Refereren volgens APA-stijl

Nyenrode hanteert de APA-stijl als standaard voor het verwijzen naar bronnen. Hieronder leggen we uit hoe het werkt:

Is de APA-stijl nieuw voor jou? Bekijk dan deze tutorial vanaf dia 13 en leer de basisprincipes: The basics of APA style (12 min.) De tutorial laat zien hoe je in de tekst naar bronnen verwijst en geeft voorbeelden van bronverwijzingen in de literatuurlijst. De hoofdstuknummers die genoemd worden verwijzen naar de complete Publication Manual van de APA.

Tips: 

  1. ‘Citaten en bibliografie’ in Microsoft Word In Microsoft Word vind je de functie ‘Citaten en bibliografie’. Voer eerst de bronnen in en genereer daarna de verwijzingen in de tekst en de literatuurlijst in APA-stijl. Zie voor uitleg de Office Support Website.
  2. Citeerfunctie in online databases en zoekmachines Veel online databases en zoekmachines kennen de functie ‘Cite’. Hiermee kun je eenvoudig de bronverwijzing in APA-stijl downloaden. Dit kan onder andere in Discover!, EBSCO en Google Scholar.

LET OP: Hoewel deze hulpprogramma’s erg handig zijn, is het nodig dat je de verwijzingen altijd zelf controleert

De Nyenrode richtlijnen

Wanneer je jouw scriptie of rapport schrijft op academisch niveau verlangen wij dat je voldoet aan de gestelde criteria hiervoor. Bekijk hier de Nyenrode richtlijnen voor het schrijven van scripties:
APA 6 
APA 7

Handige links voor verwijzingen

Gratis software downloaden

Voor het verzamelen, beheren en delen van bronnen en voor het maken van bronverwijzingen kun je kijken op Zotero en Mendeley.