Schrijftips

Tips voor het schrijven van opdrachten

We helpen je graag met het schrijven van opdrachten of je scriptie. Op deze pagina hebben we de basisinformatie voor je klaargezet om je op weg te helpen.

Wanneer je aan een opdracht werkt of je scriptie schrijft, is het belangrijk dat je op de juiste manier verwijst naar de bronnen die je hebt gebruikt. Laat altijd zien waar je de informatie vandaan hebt. Zelfs als je een tekst in jouw eigen woorden beschrijft. Houd bij welke informatie je hebt gebruikt en maak de juiste verwijzingen naar de bronnen. Dit helpt je om plagiaat te voorkomen.

Refereren volgens APA-stijl

Nyenrode hanteert de APA-stijl als standaard voor het verwijzen naar bronnen. Hieronder leggen we uit hoe het werkt:

Is de APA-stijl nieuw voor jou? Bekijk dan deze tutorial en leer de basisprincipes: The basics of APA style. De tutorial laat zien hoe je in de tekst naar bronnen verwijst en geeft voorbeelden van bronverwijzingen in de literatuurlijst.Dit is gebaseerd op de Publication Manual van de American Psychological Association.

De Nyenrode richtlijnen

Alle opdrachten en scripties dienen te voldoen aan de APA richtlijnen. Hiervoor hebben we een overzicht opgesteld met daarin de meest voorkomende verwijzingen. Bekijk hier de Nyenrode richtlijnen voor het schrijven van scripties:
Nyenrode Guidelines for All Written Assignments

Tips: 

  1. Voor het verzamelen, beheren en delen van bronnen en voor het maken van bronverwijzingen kun je gebruik maken van gratis software. Dit is te koppelen binnen Word, zodat je direct je verwijzingen in de tekst kan plaatsen en aan het einde automatisch een referentielijst kan maken. Voorbeelden van gratis software: Zotero en Mendeley.
  2. In Microsoft Word vind je de functie ‘Citaten en bibliografie’. Voer eerst de bronnen in en genereer daarna de verwijzingen in de tekst en de literatuurlijst in APA-stijl. Zie voor uitleg de Office Support Website.
  3. Veel online databases en zoekmachines kennen de functie ‘Cite’. Hiermee kun je eenvoudig de bronverwijzing in APA-stijl downloaden. Dit kan onder andere in Discover!, EBSCO en Google Scholar.

LET OP: Hoewel deze hulpprogramma’s erg handig zijn, is het nodig dat je de verwijzingen altijd zelf controleert


Handige links voor verwijzingen


Contact

Bibliotheek

Nyenrode Library

Bibliotheek