Markt, Recht en Ethiek - MBA module Public & Private

Breukelen
11 maart 2024
3 x 2 dagen
6-8 uur per week (excl. college)
Nederlands
€ 7.145 (btw vrij)
AMBA, EQUIS

Deze module start in het voorjaar van 2023. Wil je graag nu al starten met een module gericht op jouw vakgebied? Klik hier voor een overzicht van de overige modules van de track Public & Private die starten in het najaar.

Markt, Recht en Ethiek

We hebben allemaal onze belangen, dromen en ambities. We willen een goed leven maar moeten ook samenleven met andere. We komen elkaar tegen in de publieke ruimte, in organisaties, tussen organisaties. Hoe zorgen we ervoor dat we elkaar niet frustreren of in de weg lopen?  Daarnaast hebben we elkaar ook nodig om dromen of ambities te realiseren en maatschappelijke en economische uitdagingen op te lossen. Kortom, hoe kunnen we vruchtbaar samenwerken en vreedzaam samenleven?

Tijdens de module Markt, Recht en Ethiek worden deze uitdagingen benoemd en gaan we op zoek naar oplossingen vanuit 3 invalshoeken: markt, recht en ethiek. Hoe zetten we marktprikkels, regels en moraal hierbij in? We nemen de gereedschapskist van de econoom, de jurist en de filosoof door en gaan hiermee aan de slag. Je krijgt inzicht in elkaars wereld en beleving. Daardoor praat je niet alleen over een betere samenwerking tussen publiek en privaat, maar ook over hoe je hier zelf een steentje aan kunt bijdragen.

Wat levert het je op?

 • manieren om problemen aan te pakken in een goede samenwerking tussen markt en overheid;
 • problemen kunnen benoemen door gebruik te maken van inzichten uit verschillende disciplines, perspectieven en sectoren;
 • inzicht in oplossingen en onder welke voorwaarden die te realiseren zijn;
 • inzicht elkaars wereld en beleving (publieke en private sector);
 • kennis over welke bijdrage je zelf kan leveren aan een betere samenwerking tussen verschillende (publieke en private) partijen.
Met preventieve maatregelen om huftergedrag te voorkomen maak je de bedrijfscultuur weer gezond.

Voor deelneemster Ellen van Deursen was de module Markt, Recht en Ethiek een verrassende, inspirerende module. Haar onderzoeksvraag luidde: Hoe kunnen de werknemers van bedrijf X vruchtbaar samenwerken en vreedzaam samenleven?. Kerndocent Edgar Karssing zegt hierover ''De aanbevelingen van Ellen bevatten concrete handvatten waarmee je direct aan de slag kan. In deze casus, maar ook in andere organisaties.''

Lees hier de samenvatting.

 • Inhoud afgestemd op werkveld deelnemer
 • Ontwikkelen door ook van elkaar te leren
 • Concreet en toepasbaar

Wat ga je doen?

De module Markt, Recht en Ethiek gaat in op de economische en maatschappelijke uitdagingen en hoe we die kunnen oplossen vanuit 3 invalshoeken: markt, recht en ethiek. Je praat over een betere samenwerking tussen publiek en privaat, en onderzoekt ook welke bijdrage jij kunt leveren in de praktijk. Dit doe je door aan de slag te gaan met een eigen casus die je uitwerkt in een paper. Je verkent de wereld van Markt, Recht en Ethiek en je verbreedt je kennis hierover, vervolgens gebruik je dit spectrum om een eigen casus onder de loep te nemen en uit te werken.

De module bestaat uit 3 blokken waarin we steeds opnieuw vanuit de drie invalshoeken aan de slag gaan. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

 • vreedzaam samenleven en vruchtbaar samenwerken
 • vertrouwen
 • prestatiemanagement
 • globalisering
 • marketing strategy
 • rechtsfilosofie
 • ondernemingsrecht
 • kopstukken uit de filosofie
 • ethiek, integriteit en dilemma’s
 • het managen van integriteit
 • stewardship

Waarom kiezen voor een module van de Modulair Executive MBA?

De module Markt, Recht en Ethiek is een onderdeel van de Modulair Executive MBA in Public & Private maar is los te volgen. Wil je alleen deze module volgen? Dat is dus mogelijk! Na succesvol afronden van de module ontvang je een certificaat. Smaakt het echter naar meer en wil je na deze module nog meer modules volgen of zelfs gaan voor een volledige MBA? Dat is ook mogelijk. Voor het behalen van je MBA-titel volg je zes minimaal, twee specialisatiemodules, de internationale studiereis en de MBA thesis.

Meer informatie? Kom naar een belevingssessie.

Wil je meer weten over de inhoud van de module of het Modulair Executive MBA programma? Download de brochure, kom naar een belevingssessie en volg een proefcollege of neem voor persoonlijk advies contact op met onze programma-adviseurs.

Deze module start in het voorjaar van 2023. Wil je graag nu al starten met een module gericht op jouw vakgebied? Klik hier voor een overzicht van de overige modules van de track Public & Private die starten in het najaar.

Wat zijn de toelatingseisen?

Voor de module Markt, Recht en Ethiek ben je toelaatbaar:

 • Minimaal vijf jaar strategische ervaring als manager, bestuurder, ondernemer of in een andere invloedrijke rol.
 • Minimaal een afgeronde bachelor (hbo/wo) of aantoonbaar hbo werk- en denkniveau.
 • Engelse lees- en luistervaardigheid.

Het programma heeft voor de editie in maart het maximum aantal deelnemers bereikt.

Data en tijden

Blok 1

11 maart 2024 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
12 maart 2024 van 09:00 -17:00 uur

Blok 2
15 april 2024 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
16 april 2024 van 09:00 - 17:00 uur

Blok 3
27 mei 2024 van 09:00 - 22:00 uur (inclusief diner)
28 mei 2024 van 09:00 - 17:00 uur

Uiterste aanmelddatum is 19 februari 2024. Wacht niet te lang, we werken met een maximum aantal deelnemers.

Enthousiast? Meld je aan

Enthousiast over de module Markt, Recht en Ethiek? Meld je dan meteen aan. Na de aanmelding ontvang je per e-mail wat er nodig is om je inschrijving definitief te maken.

Introductiebijeenkomst

Is dit je eerste module? Noteer dan alvast in jouw agenda de Introductiebijeenkomst voor nieuwe deelnemers, deze is op 4 maart 2024 van 15:00 - 18:15 uur (exclusief diner).

* Door je aan te melden voor deze opleiding ga je akkoord met de geldende voorwaarden en reglementen van Nyenrode en met de onderwijs- en examenregeling (rules & regulations) van deze opleiding.

 

 

Investering

De investering voor deze module is € 7.145 (btw vrij), inclusief collegemateriaal, toegang tot alle studentenfaciliteiten op Nyenrode, digitale studiefaciliteiten en eten en drinken. Hotelovernachtingen op het landgoed zijn niet bij de prijs inbegrepen en zijn los bij te boeken.Alle bedragen en voorwaarden zijn indicatief (exclusief bijkomende kosten, tenzij anders aangegeven) en onder voorbehoud van periodieke wijzigingen.