Diane Zandee MSc RC

PhD student
Diane Zandee
  • Circular Economy Business Models
  • Duurzaamheid voor financiële instellingen
  • Duurzame Financiering
  • Circulaire Economie
De natuur is mijn inspiratiebron voor het vormgeven van de Circulaire Economie.  In een organisatorische context betekent dit het vinden van balans, het verbinden met je omgeving en het maken van bewuste keuzes. 

Diane Zandee MSc RC is PhD student aan Nyenrode Business Universiteit. Zij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Entrepreneurship, Governance & Stewardship

Met een bedrijfskundige achtergrond en als registercontroller heeft Diane in het bedrijfsleven diverse executive posities bekleed bij vooral maatschappelijk georiënteerde bedrijven. De uitdagingen die deze complex gepositioneerde bedrijven hebben, geeft haar de drive om bruggen te bouwen tussen disciplines en juist dan resultaten te boeken. In haar onderzoek richt zij zich op het zoeken naar verbinding tussen sustainability en finance met een focus op de circulaire economie.

Naast het vormen van een breed begrip over organisatorische besluitvorming, zoekt Diane juist de cijfermatige en business case benadering in haar onderzoek, om een bijdrage te leveren aan de accounting- en financiële uitdagingen van de circulaire economie.

Diane probeert met haar onderzoek en onderwijs de koplopers in duurzaamheid en de circulaire economie te faciliteren en te inspireren door inzichten op te bouwen ten aanzien van business models en business cases. De combinatie van Leadership, Entrepreneurship en Stewardship.

Iets wat nog gecreëerd moet worden, zoals de circulaire economie of nieuwe duurzame financiële kaders vraagt om te pionieren. Het geeft energie om met deze pioniers, zoals bevlogen ondernemers, beleidsmakers en professionals te bouwen en samen deze nieuwe wereld te creëren. We vormen samen een systeem waarbij zowel people, planet en profit in balans met elkaar komen, de natuur kunnen behouden voor onze toekomstige generaties en daarmee ons eigen bestaan waarborgen.

Diane combineert haar academische rol met haar rol als (interim) directeur en consultant waarbij zij zich richt op vraagstukken op gebied van strategie, finance en sustainability, integrated reporting, het ontwerpen van duurzame business modellen en besturing van organisaties.

Nevenactiviteiten

Diane is lid van de Coalitie Circulaire Accounting. Daar verkennen partijen als de Circle Economy, Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants en diverse partijen uit het bedrijfsleven gezamenlijk circulaire cases in een financiële context. Het doel van deze coalitie is om richting te geven aan verdere regelgeving.

Verder is Diane lid van het Groene Brein, waar academici zich verbinden met elkaar en bedrijfsleven op het gebied van onderzoek ten aanzien van duurzaamheid.

Internationale activiteiten

Verbinden tussen bedrijfsleven en de academische context helpt om praktisch toepasbare onderwerpen te onderzoeken. In haar onderzoek werkt Diane regelmatig samen met collega’s van Deakin University in Melbourne.  

Interesses

Diane is in haar vrije tijd te vinden in de natuur. Met de racefiets in de prachtige polders van het Groene Hart of met haar gezin in de sloep op het water van de Reeuwijkse Plassen.