Prof. Dr. Ivo De Loo

Hoogleraar
Ivo de Loo
  • Management Control

Prof. dr. Ivo De Loo is hoogleraar Management Accounting & Control aan Nyenrode Business Universiteit. Hij maakt deel uit van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Accounting, Auditing & Control. 

De Loo behaalde in 1995 zijn doctoraalbul kwantitatieve economie aan de Universiteit Maastricht (cum laude) en in 2008 zijn doctoraat aan de Open Universiteit. Voordat hij zijn huidige positie aanvaardde, was hij Professor in Accounting aan de Aston Business School (Birmingham, VK), Professor of Management Accounting & Control, Head of Research en Program Director van de PhD-school van Nyenrode Business Universiteit en universitair hoofddocent Management Accounting aan de Open Universiteit. 

De Loo is geïnteresseerd in hoe management accounting- en controlpraktijken zich binnen organisaties ontwikkelen. Daarbij maakt hij vaak gebruik van inzichten uit ‘practice theories’ en visuele methoden. Hij heeft door de jaren heen ook een interesse in onderzoeksmethodologie ontwikkeld, waarover hij diverse wetenschappelijke papers en boekhoofdstukken heeft gepubliceerd.

Momenteel is De Loo vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit aan Nyenrode Business Universiteit. Sinds april 2022 is De Loo (in samenwerking met hoogleraar Roland Speklé) academisch verantwoordelijk voor alle Controlling opleidingen aan Nyenrode.

Nevenactiviteiten

  • Lid redactieteam Qualitative Research in Accounting & Management 
  • Lid redactieteam Accounting, Auditing & Accountability Journal
  • Lid redactieteam Management Accounting, Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie (MAB)

Internationale activiteiten

Samen met prof. Alan Lowe (RMIT) kreeg De Loo de Mary Parker Follett Award Outstanding Paper Award (2017) voor de paper: “[T]here are known knowns …” Some reflections on the nature and practice of interpretive accounting research, Accounting, Auditing & Accountability Journal, 30(8), 1796-1819.

De Loo was organisator en medevoorzitter van de Management Accounting Research Group (MARG) conferentie aan de Aston Business School, samen met prof. Elaine Harris (University of Roehampton) tussen 2017-2019. Daarnaast is hij met collega's in binnen- en buitenland betrokken bij diverse onderzoeksprojecten.

In 2023 heeft De Loo the best reviewer award ontvangen van het Accounting, Auditing & Accountability Journal.

Meest relevante publicaties