"Als het op mijn werk aankomt, hou ik mijn ego in mijn handtas."

Eredoctoraat Dr. Ngozi Okonjo-Iweala tijdens 76e verjaardag Nyenrode Business Universiteit

29 november 2022
Community

Na een jaar van feestelijkheden sloot Nyenrode Business Universiteit, tijdens haar 76e verjaardag, het lustrumjaar officieel af. In een met bloemen versierde Pfizer zaal werd de zogenoemde Dies Natalis gevierd. Prof. Dr. Désirée van Gorp reikte een eredoctoraat uit aan Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, Directeur-Generaal van de World Trade Organization (WTO).

Na een muzikaal opening door de studenten van het Koninklijk Conservatorium opende Prof. Dr. Koen Becking de bijeenkomst met een uitspraak van wijlen hoogleraar Paul de Blot: “Als je dankbaar bent, ben je altijd tevreden”. Becking refereerde naar vrede en vrijheid die niet altijd vanzelfsprekend is: “De oorlog in Oekraïne herinnert ons daar dagelijks aan”. Becking keek vooruit naar een nieuwe duurzame toekomst voor Nyenrode: “Het is onze ambitie om deze wereld beter achter te laten dan in hoe we haar gevonden hebben”.

Rolmodel voor vrouwen die impact willen maken

Het eredoctoraat werd uitgereikt door Prof. Dr. Désirée van Gorp. Van Gorp sprak vol lof haar laudatiospeech uit voor Dr. Ngozi Okonjo-Iweala: “Dr. Ngozi staat voor waar ze in gelooft. Haar moed en daadkracht blijkt uit haar strijd tegen corruptie als minister van financiën in Nigeria waarbij zij zich niet onderdruk liet zetten door haar tegenstanders. Zelfs niet toen deze haar moeder ontvoerden.”

Van Gorp omschrijft haar leiderschap aan de hand van een uitspaak die Dr. Ngozi eerder zelf deed: “Als het op mijn werk aankomt, hou ik mijn ego in mijn handtas.” Van Gorp riep de toehoorders op om dit voorbeeld vaker te volgen en bij een te kleine handtas, het ego thuis te laten.

In veel opzichten is Dr. Ngozi een rolmodel voor vrouwen die een positieve invloed in de wereld willen hebben. Van Gorp citeerde een van Dr. Ngozi’s uitspraken om de studenten van de toekomst te inspireren: "Als je een doel voor ogen hebt waar je voor wil gaan, streef dan naar het maximale, word een leider en maak ruimte terwijl je verder gaat".

Leiderschap voor kleine bedrijven en vrouwelijke leiders

De ondernemersgeest van Dr. Ngozi komt tot uiting bij het vinden van oplossingen voor de problemen die zij signaleert: “Zij gelooft in de economische kracht van vrouwen door hen te betrekken bij handel en projecten. In haar optiek is de beste manier om Afrikanen vandaag de dag te steunen en te helpen op eigen benen te staan door banen te creëren en zaken te doen in Afrika. De WTO helpt kleine bedrijven en vrouwelijke ondernemers om de regionale en internationale markt te veroveren”, aldus Van Gorp.

Dr. Ngozi trad in maart 2021 aan als Directeur-Generaal van de WTO: "Ik ben blij en verheugd dat ik de eerste vrouw en de eerste Afrikaan in deze functie ben. Maar ik zeg altijd tegen mensen: ik hoop dat ik de beste persoon ben om deze organisatie te leiden, niet de beste vrouw."

In haar eigen toespraak vertelt Dr. Ngozi over een van haar projecten waarbij zij samen met het ministerie van financiën de problematiek van corruptie en het fenomeen spookwerkers, personen die op de loonlijst staan maar niet voor de organisatie werken, aangepakt heeft.

Als Directeur-Generaal van de WTO wil Dr. Ngozi laten zien dat het mogelijk is om te veranderen. En dat de noodzaak om te veranderen bij jezelf begint. Ze sluit af met een doeltreffende uitspraak: “Alleen als je de bal schiet, heb je kans om te scoren.” 

Dr Ngozi  & Prof Désirée van Gorp @ Nyenrode
30ad67f7-b258-496f-b8dc-47d00093a14b
Dr Ngozi Dies Natalis
Désirée van Gorp
Dies Natalis
Muzikanten Dies Natalis
Dr Ngozi  speech Dies Natalis
Violist Dies Natalis
Dr Ngozi Dies Natalis uitreiking
Kappa Dies Natalis
Koen Becking Dies Natalis
Cortège Nyenrode Dies Natalis
Dr Ngozi  & Prof Désirée van Gorp @ Nyenrode
30ad67f7-b258-496f-b8dc-47d00093a14b
Dr Ngozi Dies Natalis
Désirée van Gorp
Dies Natalis
Muzikanten Dies Natalis
Dr Ngozi  speech Dies Natalis
Violist Dies Natalis
Dr Ngozi Dies Natalis uitreiking
Kappa Dies Natalis
Koen Becking Dies Natalis
Cortège Nyenrode Dies Natalis
Naar aanleiding van haar eredoctoraat is Dr. Ngozi Okonjo-Iweala geïnterviewd voor Nieuwsuur. Je kan dit interview hier terugkijken.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.