Afstand bewaren om je team Lean te houden

13 juli 2020
Onderwijs

“Lean gaat niet vanzelf. Het enthousiasme van medewerkers kan wegebben wanneer het niet de verwachte vruchten afwerpt,” zegt Chris Oerlemans, oud-deelnemer aan van het Lean Leadership Program. “Als leidinggevende moet je van een afstand het enthousiasme warm houden, maar zien waar je team afslagen mist.” 

Oerlemans is directeur van Kloet Onderhoud, een bedrijf op het gebied van vastgoedonderhoud en –inrichting. Het bedrijf is al een tijd succesvol bezig met Lean. “We werken in teams met onder meer schilders, timmermannen, teamleiders, calculators en projectleiders, die voor het onderhoud van een groep panden zorgt. Iedereen bij ons is getraind in Lean. Ik weet zelf ook veel over Lean management, maar vond het lastig om het enthousiasme van teams vast te houden als ze bijvoorbeeld een idee presenteerden. Ik ging er te veel in mee, maar dan haal je het initiatief weg bij het team. Tijdens het programma leerde ik dat je je niet inhoudelijk moet bezighouden met dat proces, alleen met het proces zelf. Anders demotiveer je het team.”

Aangescherpte antennes

“Ik ken nu de belangrijkste valkuilen,” vertelt Oerlemans. “Mijn antennes zijn aangescherpt, waardoor ik bijvoorbeeld beter zie waarom een project niet goed loopt. Ik herken wat er gebeurt, maar kan ook afstand bewaren om teams Lean te houden.” Een van de besproken valkuilen was een echte eyeopener voor Oerlemans: “Als afdelingen individueel naar optimalisatie zoeken, is het mogelijk dat bij iedereen de targets verbeteren, maar dat het bedrijf als geheel het slechter doet. Ik heb veel verstand van bedrijfskundige processen, maar had nooit verwacht dat dat kan. Als je als directie de doelen niet goed doorzet naar teams, kan een verkeerde focus bij medewerkers ontstaan. Toewerken naar een jaardoel is namelijk voor elk team anders.

Lean is een bedrijfscultuur

Sparren met andere deelnemers vond Oerlemans heel inspirerend. “Niet alleen omdat je leert van collega-leidinggevenden en ideeën opdoet, maar ook omdat duidelijker wordt wat je al goed doet. Sommige deelnemers, mensen vanuit de financiële hoek, bleken nog niet overtuigd van Lean. In dat geval werkt Lean niet. Bij ons zijn ook de financiële mensen getraind in Lean. Daardoor is er een Lean-cultuur in het hele bedrijf. Lean is geen gereedschapskist met tools, maar een manier van omgaan met werk. Het is daarom belangrijk dat iedereen meedoet. Anders is het veel minder effectief.”

Oefenen met leidinggeven

“Het programma heeft voor mij duidelijker gemaakt welke rol je hebt als leidinggevende in Lean-trajecten. Daarbij hielp een rollenspel waarin een ‘medewerker’ met verschillende voorstellen kwam, van slechte tot goede. Zo konden we eigenlijk leren leidinggeven. We oefenden met aspecten van Lean management als: hoe stuur je medewerkers de goede kant op zonder dingen voor te zeggen en hen daarmee te demotiveren?”

Must voor leidinggevenden

“Ook al denk je veel te weten over Lean, door de verdieping heb je veel aan dit programma,” zegt Oerlemans over waarom hij het Lean Leadership Program aanraadt aan andere leidinggevenden. “Juist als je organisatie al bezig is met Lean, haal je er als leidinggevende het meeste uit. Het is een must voor iedere manager die verdere stappen wil zetten op dit gebied.”

Het Lean Leadership Program geeft inzicht in je nieuwe, coachende rol als leidinggevende in een Lean-omgeving. Je leert meer over het implementeren of doorontwikkelen van Lean in je organisatie en hoe het bijdraagt aan je organisatiedoelstellingen.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.