Alumni begeleiden controlling-studenten in persoonlijk ontwikkeltraject

"Ik krijg er energie van wanneer ik zie dat zij weer een stap vooruit maken"

22 december 2015

Dertig alumni van Nyenrode’s Master en Post Master Controlling kruipen vanaf dit studiejaar in de rol van mentor. De alumni begeleiden de huidige studenten in het intervisietraject dat onderdeel is van de Personal Leadership Development Journey.

Doel
De ‘Personal Leadership Development Journey’ (PLDJ) loopt als een rode draad door de controllersopleiding heen. Dit leiderschapsontwikkelingstraject heeft als doel om studenten, naast hun inhoudelijke kennis, te versterken in hun persoonlijk leiderschap. Nyenrode is namelijk van mening dat controllers hun impact kunnen vergroten als ze hun zelfbewustzijn en zelfinzicht vergroten.

Intervisie
Aan de PLDJ zijn verschillende werkvormen gekoppeld zoals workshops, een drijfveren-analyse en intervisie. Intervisie is een werkvorm waarbij de studenten in kleinere groepen onder begeleiding van een mentor leiderschapsvraagstukken bespreken, inzichten delen en elkaar van feedback voorzien. Op deze manier creëert Nyenrode ruimte voor reflectie op vraagstukken gerelateerd aan de eigen werkomgeving. De mentoren zijn alumni van de Nyenrode controllingopleidingen.

Van alumnus naar mentor
“Voor het mentorschap hebben we een oproep gedaan onder de alumni van de controllingopleidingen. Daar kwamen al vrij snel 30 enthousiaste aanmeldingen uit. Wie anders dan onze eigen alumni hebben de tools en tricks om de studenten te begeleiden in hun loopbaan!? Het is fantastisch dat onze alumni zo betrokken zijn in het opleiden van de studenten!” aldus Selma Spaas, Head of Controlling programs. Voor hun rol als mentor krijgen ze ter ondersteuning een training en mentorbijeenkomsten.

Energie
Een van die enthousiaste mentoren is alumna Marie-José de Heer: “Zelf heb ik veel geleerd van de Executive Master of Finance & Control en de persoonlijke ontwikkelingselementen die daar in zaten. Ik voel mij nu geroepen om mijn ervaringen te delen met de huidige studenten en bij te dragen aan hun persoonlijke ontwikkeling”.

Ook Gerrit van ’t Veen is enthousiast over het mentorschap: “Wat mij opvalt tijdens de intervisie is het enthousiasme en de gedrevenheid van de studenten. We bespreken ontwikkelpunten en vraagstukken waar ze tegenaan lopen in hun werk. De sfeer is heel open en ze proberen elkaar ook echt te helpen. Ik krijg er energie van wanneer ik zie dat zij weer een stap vooruit maken.”

Waarde mentorschap
Gerrit: “De mentorrol is ook voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling van nut. Ik leer bijvoorbeeld hoe je een setting kunt creëren waarbij studenten zich veilig voelen en zich durven te geven.” Marie-José beaamt dit: “Je krijgt als het ware een spiegel voorgehouden. Na ruim 20 jaar werkervaring heb ik toch een bepaalde communicatiestijl en manier van werken aangeleerd. Door te werken met verschillende studentengroepen leer ik om de zaken ook vanuit een ander perspectief te zien.”

Het intervisietraject is onderdeel van de Personal Leadership Development Journey. Een leiderschapstraject dat centraal staat in de Master of Science in Controlling en de Executive Master of Finance & Control van Nyenrode. Vraag hieronder de brochure aan of neem contact op met Iris Bakker-Terpstra via 0346-295 747.

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.