Alumni NOIB 1968 vereeuwigd op marmeren standbeeld bij Kasteel Nijenrode

4 maart 2019
Community

In de stralende zonneschijn werden de namen van alumni uit NOIB 1968 op dinsdag 26 februari vereeuwigd op het plein bij Kasteel Nijenrode. Ter ere van hun 50-jarig lustrum lieten zij een replica maken van de marmeren Nijenrode-haan uit 1777 die in 2001 licht beschadigd raakte bij een rugby-bacchanaal. Het beeld werd op zaterdag 1 december 2018 al onthuld, maar met de bevestiging van de messing bordjes is het beeld nu écht af.

Het idee ontstond bij een aantal alumni tijdens een rondleiding over het landgoed door Stichting Nyenrode Fonds. Vastbesloten het beeld te laten terugkeren naar zijn monumentale sokkel zamelden ze bijna 14.000 euro in onder hun jaargenoten. Stichting Nyenrode droeg 10.000 euro bij. Achterop het beeld is nu een messing plaatje bevestigd met alle namen van de alumni die hier financieel aan hebben bijgedragen.

Nijenrode-haan - bevestiging van de bordjes op 26 februari (1)Bordje met alle namen van de donateurs

Populaire plek voor groepsfoto’s

De Nijenrode-haan staat naast de ingang van het kasteel. Door het spierwitte marmer valt het beeld zeker op tegen de donkergroene achtergrond van de met klimop begroeide kasteelmuur, een populaire plek voor groepsfoto’s. Geïnteresseerden kunnen nu op een messing plaatje naast het beeld meer lezen over de geschiedenis, de ondergang én de terugkeer.

Nijenrode-haan - bevestiging van de bordjes op 26 februari (8)Van links naar rechts: Tom Roos (alumnus), Simone Daniëls (Manager Nyenrode Alumni VCV), Ton Broeckx (alumnus), Alex Hoogendoorn (Fondsenwerver Stichting Nyenrode Fonds) en Guido Vlug (Manager Real Estate & Landscaping)

Genootschap van de Haan

Tijdens de feestelijke onthulling op zaterdag 1 december riepen de heren het Genootschap van de Haan in het leven. Onder bezielende leiding van Ton Broeckx en Tom Roos komen ze jaarlijks samen op de eerste dag van december. De rest van het jaar is de haan ook niet eenzaam, want directeur van Stichting Nyenrode Fonds Tanja Visser is als Beschermvrouw van de Haan regelmatig bij het kasteel te vinden.

‘Met de Stichting Nyenrode Fonds aan dit mooie Haan-project werken heeft me een geweldige impuls gegeven,’ aldus Tom Roos. ‘Contacten met jaargenoten en Nyenrode Business Universiteit zijn weer helemaal opgebloeid!’

Ton Broeckx noemt het een ‘een ongeloofrijk rijke belevenis om te ervaren hoe diep een band van 50 jaar geleden nog aanwezig kan zijn onder je schoolmaten. Eens een Nyenrodiaan, altijd een Nyenrodiaan is wederom bewezen!’

Help jij mee het monumentale erfgoed te behouden? Landgoed Nijenrode telt 27 monumenten. Daarvan verkeren er tot op heden 15 in goede staat van onderhoud. Door financiële bijdragen van alumni en vermogensfondsen kan Stichting Nyenrode Fonds de monumenten restaureren. Lever ook een bijdrage! Uiteraard kan dat fiscaal aantrekkelijk.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.