Tentoonstelling Andy Warhol, The Business Artist

18 juni 2021
Community

Tot 15 september 2021 is op Nyenrode Business Universiteit de kunsttentoonstelling ‘Andy Warhol, The Business Artist’ te zien met 33 originele, door Warhol gesigneerde, zeefdrukken uit de collectie van alumnus Lodewijk den Hengst, beter bekend als radio dj Lex Harding. ‘Andy Warhol, The Business Artist’ is de vijftiende tentoonstelling van Art Fund Nyenrode. Nu de coronamaatregelen worden afgebouwd, biedt Art Fund Nyenrode op afspraak rondleidingen aan voor kleine groepen, waarbij de bezoekersrichtlijnen voor musea in acht moeten worden genomen.

Lex Harding bezit een groot aantal originele, door de kunstenaar gesigneerde, zeefdrukken van de New Yorkse kunstenaar Andy Warhol (1928-1987), één van de invloedrijkste en inventiefste Amerikaanse kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw. Als geen ander wist celebrity, superstar, artist en genius Warhol creativiteit aan ondernemerschap en commercie te koppelen.

De tentoonstelling toont een aantal van zijn meest iconische werken zoals Campbell’s soup en de gezichten van Marilyn Monroe en Koningin Beatrix. Ook zijn een aantal unieke Mick Jaggers aanwezig, naast beroemde portretten van Mao, Lenin, Grace Kelly, Elizabeth Taylor en Jane Fonda.

Radio DJ

Tijdens zijn studententijd aan het Nederlands Opleidings-Instituut voor het Buitenland (NOIB) sloot Lex Harding zich aan bij het Collegie tot de Omroep. In de zomer van 1966 kon hij zijn diploma in ontvangst nemen, waarna pionier Harding zijn carrière als diskjockey bij Veronica begon en aan de basis stond van Stichting Nederlandse Top 40. Naast dat programma presenteerde hij ook onder meer Countdown en Nederland Muziekland. Later was hij verbonden aan zenders als Radio 538, TMF en Slam! FM.

Kunstverzamelaar

Lex Hardings belangstelling voor PopArt is groot: “Ik zie mezelf als een verzamelaar, een liefhebber maar geen kenner.” Marloes Maasland, studente van de BSc in Business Administration, zocht hem thuis op en interviewde hem over zijn passie voor kunst.

Art Fund Nyenrode biedt geïnteresseerden uit de Nyenrode-community de mogelijkheid om in kleine groepen op afspraak de tentoonstelling te bekijken. Daarbij moeten de bezoekersrichtlijnen voor musea in acht worden genomen. Meer informatie is terug te vinden op de website van Art Fund Nyenrode.

Over de tentoonstelling is tevens een kleurrijke, 88 pagina’s tellende catalogus met teksten in het Nederlands en Engels verschenen. Die is voor 15 euro te koop bij Servicepoint op Nyenrode of (tegen 2,50 euro extra voor de verzendkosten) via de website van Art Fund Nyenrode.

Een aflevering van podcast De Museumclub geeft meer achtergrond bij de tentoonstelling. Art Fund Nyenrode heeft ook een aantal podcasts laten maken, waarin twee kunsthistorici uitleg geven bij specifieke werken in de tentoonstelling. 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.