De steen der wijzen?; uitnodiging tot dialoog!

28 september 2017
Onderzoek
Door: prof. dr. Leen Paape RA RO CIA

Met ingang van dit academisch jaar mag ik de voorzitter zijn van het Nyenrode Corporate Governance Instituut. Na bijna 10 jaar bestuurlijk actief te zijn geweest op Nyenrode ben ik per 1 september teruggetreden als Dean en lid van het College van Bestuur. Als hoogleraar Corporate Governance ga ik mij met volle overgave storten op de vraagstukken die op dit terrein spelen.

Gelukkig doe ik dat niet alleen, met alle collega’s die lid zijn van het NCGI hebben we een langere termijn onderzoeksagenda opgesteld. Met die agenda willen we onze positie als toonaangevend instituut verder versterken en daarmee onze samenleving én de instituties daarbinnen.

We gaan ons buigen over vier thema’s die passen bij het multidisciplinaire karakter van het NCGI:

1. De Board Agenda voor 2028; wat staat er dan op de agenda van het bestuur en haar toezichthouders?
2. Making Markets fit for Purpose; de vraag staat centraal hoe ‘markten’ een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ‘purpose’ van een onderneming waarbij de veronderstelling is dat dit de lange termijn waardecreatie ten goede zal komen;
3. Integrated Reporting; ondernemingen wordt gevraagd zich breder te verantwoorden dan alleen over de financiële cijfers. Frameworks zijn nog in ontwikkeling en de integratie van de meer kwalitatieve informatie in de reguliere verslaggeving is dan van belang;
4. Nieuwe Corporate Governance concepten; de wereld verandert snel mede dankzij de digitale transformatie. De vraag is dan of de huidige corporate governance mechanismes en structuren nog wel passend zijn?

Binnen het NCGI buigen zich vier werkgroepen over deze actuele thema’s. Academisch werk vergt goed onderzoek en dus tijd. Wij houden u als lezer graag regelmatig op de hoogte van de laatste inzichten en ideeën.

Schroomt u vooral ook niet ons te voorzien van uw feedback en advies. In de dialoog ontstaat meer inzicht en dat inzicht is hard nodig omdat de vraagstukken groot en complex zijn. Er is een breed gedeeld gevoel dat de wijze waarop corporate governance nu is geregeld, weliswaar verbeterd is ten opzichte van het recente verleden, maar er gaat nog steeds (te)veel mis. De steen der wijzen is nog niet gevonden en wij gaan samen een poging doen om hem te vinden. Dank voor uw vertrouwen en ik wens ons allen veel wijsheid in de nabije toekomst. U hoort nog van ons en wij graag van u!

Bron: nieuwsbrief Nyenrode Corporate Governance Instituut, september 2017.

Artikelen en columns gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief van het NCGI weerspiegelen niet per definitie een algemene visie van het NCGI maar worden door auteurs op persoonlijke titel geschreven. Wenst u te reageren dan kan dat naar ncgi@nyenrode.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws of de L.E.S. Nieuwsbrief voor nieuws over onze kernwaarden Leadership Entrepreneurship Stewardship.