Derde Goudstikkerlezing over Art Loss Register in kasteel Nijenrode

12 december 2019
Community

Op 29 november kwamen 45 genodigden van Friends of Art Fund Nyenrode naar de Ridderzaal in het Kasteel om te luisteren naar de derde Goudstikkerlezing, die werd verzorgd door de oprichter van The Art Loss Register (ALR), Julian Radcliffe. 

The Art Loss Register is een privé-initiatief. Het register is in 1990 door Radcliffe gestart en wordt jaarlijks bijna een half miljoen keer geraadpleegd. Radcliffe schetste in zijn lezing de ontstaansgeschiedenis van ALR en de werkwijze. 

Daarna ging Amelie Ebbinghaus, directeur van de restitutie-afdeling van gestolen kunst, uitgebreid in op de medewerking die ALR heeft verleend bij enkele teruggevonden werken uit de collectie van Jacques Goudstikker (1897 – 1940), kunsthandelaar en voormalig kasteelheer van Nijenrode.

Jacques Goudstikker werd eigenaar van Nijenrode in 1930. Hij gebruikte het Kasteel als expositieruimte voor zijn kunsthandel. In 1940 overleed hij tijdens een vlucht voor de nazi’s, waardoor een vroegtijdig einde kwam aan zijn internationaal toonaangevende kunstcollectie. in de Tweede Wereldoorlog kwamen de meeste van zijn 1300 kunstwerken in handen kwamen van nazi-kopstukken als Adolf Hitler en Hermann Göring. 

Enkele honderden kunstwerken uit de omvangrijke Goudstikker-collectie zijn nog altijd niet achterhaald. De inspanningen van The Art Loss Register zullen onmisbaar blijven bij het terugvinden en terughalen van die geroofde kunst.
 
Art Fund Nyenrode
Art Fund Nyenrode is ruim vier jaar geleden opgericht door een aantal Nyenrode-alumni en stelt zich ten doel kunst van hoog niveau terug op Nyenrode te brengen, in de traditie van oud-kasteeleigenaar en kunsthandelaar Jacques Goudstikker. 
 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.