71e Dies Natalis: hoe maak je het verschil met leiderschap?

20 november 2017
Community

Op 20 november viert Nyenrode Business Universiteit haar verjaardag, de Dies Natalis. In 1946 is Nyenrode door bestuurders van Nederlandse multinationals opgericht. Tijdens deze 71e Dies stond het thema leiderschap centraal. Keynote-spreker was Bob Chapman, CEO van multinational Barry Wehmiller. Een bedrijf met 12.000 werknemers en 3 miljard dolar omzet. Chapman sprak op inspirerende wijze over zijn missie: Truly Human Leadership.

Remmelt Vetkamp, CFO bij Nyenrode, vertelde in zijn introductiespeech over de grondleggers van de universiteit en de toekomst met het nieuwe hoofdstuk genaamd ‘Amsterdam’. Ook legde hij de verbinding tussen Bob Chapman en de universiteit. De missie van Chapman sluit volgens Vetkamp naadloos aan op de kernwaarden van Nyenrode: Leadership, Entrepreneurship, Stewardship.

Werkgeluk

Bob Chapman ging tijdens zijn speech in op zijn droom rondom leiderschap: in plaats van het moment dat mensen zeggen ‘Thank God It’s Friday’, kijkt hij uit naar het moment dat mensen zeggen ‘Thank God It’s Monday’. In de VS is onderzocht dat de meeste hartaanvallen op maandagochtend plaatsvinden. Ziekte door stress moet beperkt worden, vindt Chapman. “Working should be fun!” Er is volgens Chapman een aantal cruciale aspecten aan leiderschap. Het gaat bij leiderschap om (h)erkenning en altijd kijken naar het goede in de mens. “Hoe wij leiderschap tonen beïnvloedt de persoonlijke gezondheid en sociale omgeving van degenen die we leiden.”

Het verschil maken

“De drie ergste managementwoorden”, zo vervolgt Chapman, “zijn management, supervisor en baas. En het is hoog tijd dat deze woorden vervangen worden in het bedrijfsleven door leiders, mentoren en coaches. Mensen laten zich niet managen. Met leiderschap en niet met management maak je het verschil.”

Vanwege het bijzondere feit dat Chapman in Nederland is, heeft Nyenrode ook voor studenten, alumni en relaties een college georganiseerd op de ochtend van de Dies. Tijdens dit college gingen Bob Chapman en prof. dr. Nick van Dam in op leiderschap en ‘ga doen wat je echt belangrijk vindt’ naar het gelijknamige boek van laatstgenoemde. Ook was er gelegenheid voor studenten om vragen te stellen: “Wat doet u als enkele van uw 12.000 werknemers niet in uw manier van leiderschap geloven?” Chapman zijn antwoord is duidelijk: “Focus op de mensen die het wel begrijpen en een positieve houding hebben. Heb respect voor het standpunt van de mensen die er niet achter staan, maar leg daar niet je focus.”

Toekomstgericht

Vanuit de Nieuwe Compagnie van Verre sprak Clay Bobeldijk, chairman of the LXXIIe Collegie der Heeren V en student MSc 25: “Bij Nyenrode word je gedwongen om een echte leider te worden. We leren de urgentie van om te leren leiden in plaats van managen.”

Miša Džoljić bevestigde de kern van de boodschap van Bob Chapman. “De missie van Nyenrode, ‘shaping responsible leaders’, gaat niet alleen over het nu maar ook over toekomstige generaties. En daarbij gaat het niet alleen om woorden, maar ook het daadwerkelijk laten zien en uitdragen van waar je in gelooft.”

Na de Dies Natalis vindt op 21 november het Leadership & Development event plaats op Nyenrode. Tijdens deze bijeenkomst gaat Bob Chapman samen met prof. dr. Nick van Dam in op de wisselwerking tussen mensgericht leiderschap en een goede bedrijfsstrategie. Deze dag wordt georganiseerd door EEOD Maatwerk voor tachtig L&D thought leaders en vakspecialisten.

Foto's L&D dag

Film college Truly Human Leadership Bob Chapman

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.