Digitaal onderwijs voor 100 miljoen kinderen

29 september 2017

Kinderen in Nederland kunnen iedere dag naar school. Maar dit geldt lang niet overal ter wereld. Er zijn 800 miljoen mensen wereldwijd die niet kunnen lezen en schrijven en niet of nauwelijks onderwijs hebben gehad. Prof. dr. Nick van Dam, Hoogleraar Corporate Learning and Development bij Nyenrode Business Universiteit, helpt kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar in ontwikkelingslanden bij het krijgen van onderwijs. Het televisieprogramma Lifestyle Experience besteedde aandacht aan dit thema.

“Gebrek aan onderwijs is een bron van veel problemen in de wereld”, zo stelt Van Dam. Hij werkt samen met stichtingen die ervoor zorgen dat scholen in ontwikkelingslanden toegang hebben tot computers. Door middel van het ontwikkelen van de digitale lessen helpt hij kinderen bij leren lezen, schrijven en rekenen.

Bereik vergoten
De hoogleraar ontwikkelt vakken als rekenen, taal, natuurkunde, computervaardigheden en gezondheid. Vervolgens worden de digitale lessen gratis aan deze scholen beschikbaar gesteld. Er staan al meer dan 700 digitale lessen in meerdere talen online en hij heeft daarmee tot nu toe 17 miljoen kinderen in 190 landen bereikt. “Het doel is echter meer dan 100 miljoen kinderen vakken te laten volgen. Dit kunnen we bereiken door meer lessen in meer talen te ontwikkelen.”

Voordelen
“Het voordeel van deze digitale werkvorm is dat iedere les maar één keer ontwikkeld hoeft te worden, maar vervolgens wel door een onbeperkt aantal kinderen gebruikt kan worden. Leerkrachten hebben tegelijkertijd de mogelijkheid om snel te ontdekken welk kind extra aandacht nodig heeft.”

De uitzending van Lifestyle Experience is op 24 september op RTL4 uitgezonden en wordt op zaterdag 30 september herhaald. Bekijk hier het hele filmpje van prof. dr. Nick van Dam:

Kijk op de website van Stichting e-learning for kids voor meer informatie over de digitale lessen van prof. dr. Nick van Dam.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.