“Digitale transformatie vraagt om een financial die bruggen slaat”

2 mei 2022
Onderwijs

Door digitalisering op te pakken en de brug te slaan tussen de verschillende financiële specialismen en de business, wil John Roo een nieuw niveau van finance neerzetten binnen zijn organisatie. De kennis uit de Executive Master in Finance & Control (EMFC) is hierbij voor hem onmisbaar. Roo is Digital Finance Transformation lead (AP/AR) bij Ahold Delhaize. Ter ere van het 25-jarig bestaan van de EMFC-opleiding, blikt Roo terug op zijn studietijd.

Met de masters Human Resource Management en Change Management met een minor IT, zou je Roo niet direct in het financevak verwachten. “Ik vind het stroomlijnen van interne bedrijfsprocessen heel interessant. Daar heb je zowel mensen als IT voor nodig, vandaar mijn studiekeuze. Gedurende mijn carrière ontdekte ik hoe belangrijk finance is. Het zit in alle bedrijfsprocessen verweven en is bepalend voor de strategische koers van organisaties.”

Daarom koos Roo in 2017 voor een overstap naar een finance en accounting transformation team bij Ahold Delhaize. In hetzelfde jaar startte hij met de EMFC. “Mijn functie is lastig uit te voeren als je de taal van de financial niet spreekt. Als ik het bijvoorbeeld heb over tax of IFRS-standaarden, dan moet ik wel weten hoe die eruit zien. De EMFC-opleiding hielp mij de verschillende financiële specialisaties te doorgronden die in mijn werk voorbij komen. Dat heb ik nodig om uit te kunnen werken hoe we processen het beste kunnen automatiseren.”

Digitale transformatie

Roo verwacht binnen finance enorme veranderingen door digitalisering. “Veel specialismen die nu in relatieve silos opereren zullen door digitalizatie toegankelijker zijn. Hierdoor is het makkelijker om data vanuit verschillende specialismen aan elkaar te linken en efficiënter te laten samenwerken. De technologie maakt het mogelijk om de verschillende specialisaties dichter bij elkaar te zetten. Maar als je niet oppast, gaat iedereen op zijn eigen manier digitaliseren en zit je over twintig jaar met een geheel dat niet op elkaar aansluit.”

Roo vindt het daarom van groot belang dat financials ‘digital savvy’ zijn en het grote plaatje overzien. “Wij financials moeten nu digitale vaardigheden oppakken en de brug tussen de specialisaties slaan. Bruggen bouwen kunnen we al, financials zijn prima in staat om het primaire bedrijfsproces door te vertalen in financiële cijfers en visa versa. Waarom dan niet binnen de diverse financiële bedrijfsprocessen? Dat vind ik zo goed aan de EMFC. Daar leer je bijvoorbeeld ook kijken naar wat er in de markt speelt en hoe verschillende disciplines zich tot elkaar verhouden. Dat is belangrijk, want geen enkel individueel proces zorgt ervoor dat een bedrijf successvol is. Het gaat om de samenhang.”

Leven lang leren

Wat neemt Roo mee uit zijn tijd aan Nyenrode? “Leren houdt nooit op, dat heb ik bij Nyenrode herontdekt. Ik dacht dat ik al best veel wist, ook met mijn IT-achtergrond. Maar binnen de postmaster ben ik erachter gekomen dat er een hele wereld in ieder vakspecialisme te ontdekken valt. Ik heb er zelfs een nieuwe hobby aan overgehouden, met dank aan Frans Schaepkens: op een duilerige zondagmiddag IFRS-standaarden doornemen. Die complexe standaarden uitpluizen en bedenken: wat betekent dit voor mij in de praktijk, daar kan ik me oneindig in verdiepen.”


Dit jaar vieren we het 25 jarige lustrum van de EMFC-opleiding aan Nyenrode. In het voorjaar van 1997 gingen de Koninklijke NIVRA en Universiteit Nyenrode van start met een post academische registercontrollers-opleiding en begonnen de studenten van lichting EMFC 1 aan deze mooie opleiding. Februari 2022 is lichting EMFC 26 alweer gestart. Deze mijlpaal laten we niet ongemerkt voorbij gaan: op 17 mei zetten wij de EMFC lustrum viering voort met een samengestelde alumni masterclass ‘The Sustainable AI game’ voor Controlling studenten en alumni. Tijdens deze masterclass worden er bruggen gebouwd en verbanden zichtbaar gemaakt tussen circulariteit en AI/data.

 

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.