‘Het is een ervaring waarvan ik wil dat iedereen hem meemaakt’

Student Rodny Stolk over zijn BSc in Business Administration in Breukelen

2 oktober 2020
Community

Vogelliefhebber, golfer, bioloog, jeugdwaterschapper, bestuurder en gek op zijn geboorteeiland Texel, zo kan je Rodny Stolk het beste omschrijven. Hij droomde er jaren van om biologie te gaan studeren, maar in 5VWO veranderde dat. Biologie was zijn hobby, besturen en organiseren daar lag zijn ambitie.

Deze ambitie zat er al vroeg in. Op zijn 13e gaf hij op Texel een presentatie over duurzame energie in de categorie jongeren. Niet wetende dat hij de enige jongere was die zich had aangemeld. Hij gaf de presentatie voor 300 volwassenen en vond dit zo leuk dat hij zich opgaf voor een bestuursklas voor jongeren van de toekomst. Vanuit deze bestuursklas richtte hij met vier anderen het Jong Texelfonds op, waar hij nog steeds de voorzitter van is. Deze inspirerende ervaringen zorgden ervoor dat Rodny zich aanmeldde voor de BSc in Business Administration van Nyenrode Business Universiteit, waar hij wilde leren over besturen en organiseren.

Van eilandleven naar campusleven

Vanwege Nyenrode’s ondernemende reputatie kwam hij naar de open dag en daar was hij meteen verkocht. De persoonlijke gesprekken die hij die dag had, zorgden ervoor dat hij zich gehoord en gezien voelde, en zich niet een van de vele studenten voelde. Daarnaast spraken de LES-waarden (Leadership, Entrepeneurship en Stewardship) van Nyenrode hem erg aan. “Ik wilde koste wat het kost studeren aan Nyenrode.”

Om zijn droom te kunnen verwezenlijken vroeg hij een studiebeurs aan. Deze kreeg hij van alumni van jaargang 1976. “Deze scholarship betekent veel voor me. Het is voor mij heel waardevol  om van Nyenrode alumni waardering te krijgen voor de uitdagingen die ik zelf heb opgezocht en overwonnen. En dat ze bewondering hadden voor hetgeen ik al op mijn CV had staan. Het voelde als een bevestiging dat ik Nyenrode aankan en dat ik hier op de juiste plek ben. Door hun uitgesproken waardering ben ik anders gaan kijken naar mijn prestaties en talenten en ben ik me trots op wat ik al bereikt heb. Het is een geweldige kans die mijn leven heeft veranderd.”

September 2019 startte zijn opleiding. “Ik moest wennen aan het leven op de campus. Het studentenleven is intensief.” Rodny vindt Nyenrode erg leuk, maar over de campus heeft hij even twijfels gehad. Nu hij er eenmaal woont, ziet hij alleen maar grote voordelen. “Het is er altijd gezellig, je hebt met iedereen contact en je kan snel naar elkaar toelopen. Het voelt alsof je in een klein vriendendorp woont. De campus kan je in een bepaald opzicht wel vergelijken met Texel. Iedereen zwaait naar elkaar en zegt elkaar gedag. Dat is herkenbaar met het eiland, diezelfde sfeer vind je daar terug. Daardoor voel(de) ik me hier makkelijk thuis.”

Meerwaarde Nyenrode

“In de afgelopen periode heb ik veel geleerd over zelfreflectie. Ik heb geleerd een proactieve houding aan te nemen en terug te kijken op  wat je al bereikt hebt.” Tijdens het schrijven van zijn paper over   zijn vijf belangrijkste levensmomenten voor het vak persoonlijke ontwikkeling, zag hij in dat hij best trots kan zijn op wat hij nu al allemaal bereikt heeft.

Daarnaast leert hij veel van de perspectieven van medestudenten en van zijn studie. “De theorie van het ondernemen die tijdens mijn studie leer, kan ik gelijk toepassen op het Jong Texelfonds.” Rodny is nog altijd druk bezig met het fonds. Mede door het drukke studentenleven dat hij nu leidt, draagt hij zijn positie als voorzitter binnenkort wel over.

Toen hij in het voorjaar vanuit huis colleges volgde vanwege de corona restricties, was hij ook projectleider in het vogelinformatiecentrum op Texel. Hij maakte daarvoor een online versie van het Waddenvogel festival. In deze editie konden geïnteresseerden vanuit hun eigen huis kijken welke vogels er te spotten zijn, voor het goede doel. 

Durven dromen

Momenteel jaagt Rodny geen specifieke droom na. Hij wil ergens terecht komen waar hij een succesvolle business kan leiden.  “Voor de toekomst heb ik een grote droom. Op Texel wil ik graag een duurzame dierentuin openen waar volwassenen kunnen leren over duurzaamheid.” Rodny weet echter niet zeker of hij op korte termijn zal terugkeren naar Texel. Hij twijfelt of hij daar genoeg uitdaging gaat vinden met zijn huidige ambities. Afhankelijk van de kansen die er liggen, zal hij  ooit terugkeren naar zijn geliefde Texel.

Scholarship

De donateurs van Rodny's beurs zijn de alumni uit het jaar 1976. Rodny heeft veel contact met hen over de ervaringen die zij met Nyenrode hebben. Met een van de donateurs sprak hij over het werken bij een grote of juist kleine onderneming. “Ik zag me zelf altijd werken bij een klein bedrijf, omdat je op die manier iedereen binnen het bedrijf kent. Door het gesprek met zijn donateur veranderde zijn kijk hierop. Ook bij grote bedrijven is er persoonlijk contact, maar zal je voor jezelf een grens moeten stellen in hoe verre je iedereen wilt kennen.”

Rodny benadrukt dat hij het een unieke kans vindt dat hij een beurs heeft ontvangen. "Ik ben de alumni van 1976 hiervoor ontzettend dankbaar. Ik streef ernaar om in de toekomst zelf ook een scholarship beschikbaar te stellen voor toekomstige studenten die het nodig hebben."

Het Nyenrode Fonds

Wil je studenten zoals Rodny ondersteunen, dan kun je een donatie doen aan het Nyenrode Fonds op bankrekening NL11ABNA0566993201 (BIC ABNANL2A), ter attentie van Stichting Nyenrode Fonds, onder vermelding van ‘Studiefonds’. Jouw steun wordt enorm gewaardeerd!

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.