‘Evolutie of revolutie?’

Impactcase van de maand: het benutten van de ware potentie van 5G

27 oktober 2021
Onderzoek

Op welke manier kan de doorontwikkeling van 5G het bedrijfsleven een voorsprong geven binnen Europa? De vijfde generatie mobiele netwerken geeft niet alleen de consumentenmarkt een impuls met een sneller netwerk, maar biedt vooral kansen voor de industrie om optimaal gebruik te maken van interconnectiviteit. Denk bijvoorbeeld aan e-Health, zelfrijdende auto’s of slimme apparaten in huis. Daarmee kan Europa een economische en productieve leiderschapsrol verwerven. Om de kans op succes te vergroten, bieden de uitrol van 2G en opvolgers 3G en 4G waardevolle lessen voor de toekomst die we ook kunnen toepassen op 5G. Dr. Ir. Wolter Lemstra onderzocht verschillende toekomstscenario’s voor 5G en hoe deze de kans op leiderschap voor Europa beïnvloeden.

“Om te voorkomen dat je links en rechts wordt ingehaald moet je een beeld van de toekomst ontwikkelen”, aldus Lemstra. Hij onderzocht de verschillende generaties mobiele technologie, de introductie ervan en de marktadaptatie die daarop volgde. Met zijn onderzoek wist hij relevante stakeholders te verbinden en leverde hij een belangrijke bijdrage aan het politieke debat over de toekomst van 5G.

Marktmomentum

Lemstra beschrijft in zijn onderzoek twee mogelijke toekomstscenario’s voor 5G. De eerste is “Evolutie” waarbij de ontwikkeling het patroon volgt van vorige generaties en gericht is op de consumentenmarkt. Het andere en uiterste scenario is “Revolutie”, waarbij sprake is van een duidelijke breuk met trends en volgens Lemstra het pad is naar leiderschap. Waarom? ‘Omdat het gebruik maakt van de mogelijkheden van gestandaardiseerde API's; Application Programming Interfaces die de toegang tot het 5G netwetwerk mogelijk maken voor zakelijke eindgebruikers om zelf diensten op het 5G netwerk te kunnen configureren. Dit wordt mogelijk gemaakt door netwerkvirtualisatie als de architecturale basis van 5G. Deze open en uniform toegepaste API's maken de toegang tot de markt mogelijk voor een groot aantal virtuele mobiele netwerkoperators die bepaalde verticale of economische sectoren bedienen met op maat gemaakte functies en kwaliteiten van diensten. Ze zorgen voor een marktmomentum dat leiderschap met 5G in Europa mogelijk maakt.

Impact

Lemstra voedde het debat door in zijn onderzoek technologische en marktontwikkeling te koppelen aan regulatie op Europees niveau. Dit deed hij door het schetsen van de scenario’s en het gebruik van cases. Ook gaf hij verschillende keynotes door heel Europa en wist zo aandacht te creëren voor de ware potentie van 5G. De eerste impact is zichtbaar in Japan, waar het ministerie van Communicatie aanbevelingen van het onderzoek gebruikte bij het maken van beleid. Daarnaast heeft het Europese Parlement een bijdrage van Lemstra opgenomen in de interactieve infographic die expert informatie over 5G voor een breed publiek toegankelijk maakt.

26 oktober 2021

Een impact case omvat een portfolio van onderzoek rondom een centraal thema, met een focus op het bereik en de impact van dat onderzoek. De impact cases zijn goed leesbaar voor een breed publiek, tonen aan hoe Nyenrode de verbinding met de praktijk versterkt en hoe faculteitsleden praktische oplossingen vinden voor relevante en actuele uitdagingen in de praktijk.

De impact cases zijn ingedeeld in de categorieën Leadership, Entrepreneurship, Stewardship en Educational.

Alle cases vind je hier.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.