Expositie Art Fund Nyenrode: ‘Van Kelder tot Frankot - Een uit de hand gelopen hobby’

6 oktober 2017
Community

Van 6 oktober t/m 12 december 2017 is op Nyenrode Business Universiteit de expositie ‘Van Kelder tot Frankot - Een uit de hand gelopen hobby’ te zien met werk uit de privé-collectie van Maarten en Tineke Bertrams. Dit is de negende tentoonstelling die wordt georganiseerd Art Fund Nyenrode.

Alumnus Maarten Bertrams begon samen met zijn echtgenote Tineke vanaf begin tachtiger jaren kunstwerken te verzamelen van Hollandse meesters vervaardigd tussen 1910 tot 1980. Eerst voorzichtigjes, met vallen en opstaan, later vol lef en met kennis van zaken.

Roelof Frankot - Simultaan, olieverf op doek, 90 x 110 cm
Roelof Frankot - Simultaan, olieverf op doek, 90 x 110 cm

Samen met zijn echtgenote bouwde het echtpaar aan een gevarieerde collectie van ruim vijftig werken, puur op basis van persoonlijke smaak. Aanvankelijk gemakkelijk herkenbare onderwerpen als landschappen, stillevens, stads- en dorpsgezichten, naderhand steeds meer abstract expressionistisch werk. Het zwaartepunt in hun collectie wordt gevormd door werken van Toon Kelder en Roel Frankot, twee schilders met een interessant leven en een even boeiende ontwikkeling in hun oeuvre.

Bezoek

Omdat Nyenrode Business Universiteit een optimale, ongestoorde leeromgeving voor haar studenten en gasten wil waarborgen, is het niet mogelijk om het landgoed op ieder moment open te stellen voor externe bezoekers. Hierdoor is de tentoonstelling niet geopend voor bezoekers van buiten zonder relatie met de universiteit. Studenten, alumni, medewerkers en gasten zijn uiteraard van harte uitgenodigd. Ook organiseert het Vechtstreekmuseum in Maarssen op een aantal dagen rondleidingen door de tuin van Nyenrode in combinatie met bezoek aan de tentoonstelling. 

De catalogus, die behoort bij de tentoonstelling, is te koop voor 10,00 euro. De opbrengst komt ten goede aan toekomstige activiteiten van Art Fund Nyenrode.
 

Over Art Fund Nyenrode

Art Fund Nyenrode is 2,5 jaar geleden opgericht door een aantal Nyenrode-alumni. Het kunstfonds stelt zich ten doel kunst van hoog niveau terug op Nyenrode te brengen, in de traditie van oud-kasteeleigenaar en kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Aan Goudstikkers toonaangevende kunstcollectie kwam in 1940 een vroegtijdig einde. Goudstikker overleed toen tijdens een vlucht voor de nazi’s. De exposities van Art Fund Nyenrode bestaan uit kunst uit de privé- en bedrijfskunstcollecties van Nyenrode-alumni of kunst die door kunstenaars met een Nyenrode-verleden is geschapen. Ook streeft Art Fund Nyenrode naar het in bezit of langdurige bruikleen verkrijgen van kunstwerken voor een Nyenrode-kunstcollectie.
 
Eerdere tentoonstellingen van Art Fund Nyenrode:

‘Kritische keuzes | Personal perspectives: selectie uit het artistieke werk van alumni Ad Rooymans en Rob Weddepohl (mei tot en met september 2017)

Kunst in Opdracht: selectie van 58 werken uit de kunstcollectie van PostNL (januari – april 2017)

Women of the World – Cultural Diversity: overzicht van 10 jaar professionele fotografie door alumna Annelies Damen in 38 kunstwerken (oktober 2016 tot en met januari 2017)

HARTSLAG: selectie door dertig mensen uit de Nyenrode-gemeenschap (tien studenten, tien alumni en tien medewerkers) van kunstwerken uit het online bestand van Kunst.nl. Kunst.nl is eigendom van Nyenrode-alumnus Bram Polak (juni tot en met 18 september 2016)

Nieuwe wegen/Challenges: selectie kunstwerken uit de privécollectie van alumnus Henk de Heus en zijn echtgenote Victoria de Heus-Zomer (december 2015 – april 2016)

Back at Nyenrode: schilderijen van alumnus/kunstenaar Diederik Stevens (september – november 2015)

Art & Cars: foto’s uit de bedrijfscollectie van alumnus en LeasePlan CEO Berno Kleinherenbrink (april – juni 2015)

A collection without concessions: Kunstwerken uit de privé-collectie van alumnus Herman Vaanholt (december 2014 – maart 2015)

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.