Expositie ‘Diversiteit uit de negentiger jaren’ met werk uit KPN- collectie

Van mei t/m november 2018 is op Nyenrode Business Universiteit een expositie te zien met werk uit de kunstcollectie van KPN. Deze elfde tentoonstelling van Art Fund Nyenrode kent onder meer werk van Marina Abramovic, Rineke Dijkstra, Atelier van Lieshout, Hellen van Meene, Berend Strik en Carel Visser.

AFN  TT11 KPN cat. 02 G Assmann-180307_BRK--14 De KPN-verzameling bestrijkt werk van minstens vier kunstenaarsgeneraties, vooral uit Nederland. Voor deze expositie werd gekozen voor een selectie van werken uit de jaren ’90, omdat toen een nogal belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis van de kunst plaatsvond. Het autonome kunstwerk wordt doel op zich. De verbeelding is aan zet en met die verbeelding worden waarden als dubbelzinnigheid en meervoudige betekenis, associatie, het verhalende of poëtische, het theatrale, decoratieve, symbolische en het expressieve van belang. Figuratie wordt weer in ere hersteld en er mag weer naar de kunstgeschiedenis gekeken worden, evenals naar traditionele kunstenaarsmaterialen en ambachtelijke technieken.

Toegepaste kunst en vormgeving van KPN zijn nationaal en internationaal al vaker geëxposeerd. Werken uit de kunstcollectie van KPN zijn echter zelden te zien voor de buitenwereld.

Jan Kees de Jager, CFO van KPN, voormalig minister van financiën en tevens Nyenrode-alumnus, opende de tentoonstelling op dinsdag 8 mei.

 jan kees de jager

Bezoek

Omdat Nyenrode Business Universiteit een optimale, ongestoorde leeromgeving voor haar studenten en gasten wil waarborgen, is het niet mogelijk om het landgoed op ieder moment open te stellen voor externe bezoekers. Hierdoor is de tentoonstelling niet geopend voor bezoekers van buiten zonder relatie met de universiteit.

Studenten, alumni, medewerkers en gasten zijn uiteraard van harte uitgenodigd. Ook organiseert het Vechtstreekmuseum in Maarssen op een aantal dagen rondleidingen door de tuin van Nyenrode in combinatie met bezoek aan de tentoonstelling.

Bij de tentoonstelling hoort ook een catalogus, die te koop is voor 10 euro. De opbrengst komt ten goede aan toekomstige activiteiten van Art Fund Nyenrode.

collectie KPN Art Fund Nyenrode 

Over Art Fund Nyenrode

Art Fund Nyenrode is drie jaar geleden opgericht door een aantal Nyenrode-alumni. Het kunstfonds stelt zich ten doel kunst van hoog niveau terug op Nyenrode te brengen, in de traditie van oud-kasteeleigenaar en kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Aan Goudstikkers toonaangevende kunstcollectie kwam in 1940 een vroegtijdig einde. Goudstikker overleed toen tijdens een vlucht voor de nazi’s.

De exposities van Art Fund Nyenrode bestaan uit kunst uit de privé- en bedrijfskunstcollecties van Nyenrode-alumni of kunst die door kunstenaars met een Nyenrode-verleden is geschapen. Ook streeft Art Fund Nyenrode naar het in bezit of langdurige bruikleen verkrijgen van kunstwerken voor een Art Fund Nyenrode-collectie.

Eerdere tentoonstellingen van Art Fund Nyenrode

Stille denker | Explosieve schilder ­– schilderwerk van Kees van Bohemen uit de privécollectie van Nyenrode-alumnus en kunstverzamelaar Carel Paauwe (januari – april 2018)

Van Kelder tot Frankot – Een uit de hand gelopen hobby: selectie uit de privécollectie van Maarten en Tineke Bertrams (oktober – december 2017)

Kritische keuzes | Personal perspectives: selectie uit het artistieke werk van alumni Ad Rooymans en Rob Weddepohl (mei – september 2017)

Kunst in Opdracht: selectie van 58 werken uit de kunstcollectie van PostNL (januari – april 2017)

Women of the World – Cultural Diversity: overzicht van 10 jaar professionele fotografie door alumna Annelies Damen in 38 kunstwerken (oktober 2016 – januari 2017)

hArtslag: selectie door dertig mensen uit de Nyenrode-gemeenschap (tien studenten, tien alumni en tien medewerkers) van kunstwerken uit het online bestand van Kunst.nl. Kunst.nl is eigendom van Nyenrode-alumnus Bram Polak (juni – september 2016)

Nieuwe wegen/Challenges: selectie kunstwerken uit de privécollectie van alumnus Henk de Heus en zijn echtgenote Victoria de Heus-Zomer (december 2015 – april 2016)

Back at Nyenrode: schilderijen van alumnus/kunstenaar Diederik Stevens (september – november 2015)

Art & Cars: foto’s uit de bedrijfscollectie van alumnus en LeasePlan CEO Berno Kleinherenbrink (april – juni 2015)

A collection without concessions: Kunstwerken uit de privé-collectie van alumnus Herman Vaanholt (december 2014 – maart 2015)