Expositie ‘Stille denker | Explosieve schilder’ met werk van Kees van Bohemen

11 januari 2018
Community

Van 11 januari t/m 23 april 2018 is op Nyenrode Business Universiteit een expositie te zien met werk van kunstschilder Kees van Bohemen (1928 - 1985). Deze tiende expositie van Art Fund Nyenrode toont werken uit de collectie van Nyenrode-alumnus en kunstverzamelaar Carel Paauwe en heeft als titel ‘Stille denker | Explosieve schilder’.

Kees van Bohemen - ‘Brands Hatch’  olieverf op doek  140 x 140 cm (1968)Kees van Bohemen (1928 - 1985) behoorde tot de meest succesvolle schilders van zijn tijd. Zijn oeuvre aan schilderijen, aquarellen en zeefdrukken kwam tot stand in de periode 1950 - 1985. Al vroeg geïnspireerd door Kandinsky ging hij in de jaren vijftig naar Parijs en werkte hij samen met Bram Bogart en Lotti van der Gaag, almede de oudere Corneille en Appel. Hij voelde zich aangetrokken tot het abstract expressionisme uit Amerika (De Kooning, Gorky) en streefde naar een ‘informele' manier om met verf en materiaal om te gaan. Omstreeks 1965 vond Van Bohemen definitief zijn eigen figuratief expressionistische stijl.
 
Nyenrode-alumnus en kunstverzamelaar Carel Paauwe kwam al vroeg met het werk van Kees van Bohemen in aanraking en werd bevriend met hem. Over de jaren bouwde hij zijn verzameling op, steeds zoekend naar topwerken uit elke specifieke periode of serie onderwerpen.

Carel Paauwe

Bezoek

Kees van Bohemen - 'Oudezijds’  aquarel en gouache op papier  70 x 55 cm  (1978)Omdat Nyenrode Business Universiteit een optimale, ongestoorde leeromgeving voor haar studenten en gasten wil waarborgen, is het niet mogelijk om het landgoed op ieder moment open te stellen voor externe bezoekers. Hierdoor is de tentoonstelling niet geopend voor bezoekers van buiten zonder relatie met de universiteit.
Studenten, alumni, medewerkers en gasten zijn uiteraard van harte uitgenodigd. Ook organiseert het Vechtstreekmuseum in Maarssen op een aantal dagen rondleidingen door de tuin van Nyenrode in combinatie met bezoek aan de tentoonstelling.

De catalogus, die behoort bij de tentoonstelling, is te koop voor 10,00 euro. De opbrengst komt ten goede aan toekomstige activiteiten van Art Fund Nyenrode.

Over Art Fund Nyenrode

Art Fund Nyenrode is drie jaar geleden opgericht door een aantal Nyenrode-alumni. Het kunstfonds stelt zich ten doel kunst van hoog niveau terug op Nyenrode te brengen, in de traditie van oud-kasteeleigenaar en kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Aan Goudstikkers toonaangevende kunstcollectie kwam in 1940 een vroegtijdig einde. Goudstikker overleed toen tijdens een vlucht voor de nazi’s.

De exposities van Art Fund Nyenrode bestaan uit kunst uit de privé- en bedrijfskunstcollecties van Nyenrode-alumni of kunst die door kunstenaars met een Nyenrode-verleden is geschapen. Ook streeft Art Fund Nyenrode naar het in bezit of langdurige bruikleen verkrijgen van kunstwerken voor een Nyenrode-kunstcollectie.

Leo van Os

Eerdere tentoonstellingen van Art Fund Nyenrode

Van Kelder tot Frankot – Een uit de hand gelopen hobby: selectie uit de privécollectie van Maarten en Tineke Bertrams (oktober – december 2017)

Kritische keuzes | Personal perspectives: selectie uit het artistieke werk van alumni Ad Rooymans en Rob Weddepohl (mei – september 2017)

Kunst in Opdracht: selectie van 58 werken uit de kunstcollectie van PostNL (januari – april 2017)

Women of the World – Cultural Diversity: overzicht van 10 jaar professionele fotografie door alumna Annelies Damen in 38 kunstwerken (oktober 2016 – januari 2017)

hArtslag: selectie door dertig mensen uit de Nyenrode-gemeenschap (tien studenten, tien alumni en tien medewerkers) van kunstwerken uit het online bestand van Kunst.nl. Kunst.nl is eigendom van Nyenrode-alumnus Bram Polak (juni – september 2016)

Nieuwe wegen/Challenges: selectie kunstwerken uit de privécollectie van alumnus Henk de Heus en zijn echtgenote Victoria de Heus-Zomer (december 2015 – april 2016)

Back at Nyenrode: schilderijen van alumnus/kunstenaar Diederik Stevens (september – november 2015)

Art & Cars: foto’s uit de bedrijfscollectie van alumnus en LeasePlan CEO Berno Kleinherenbrink (april – juni 2015)

A collection without concessions: Kunstwerken uit de privé-collectie van alumnus Herman Vaanholt (december 2014 – maart 2015)

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.