Gerestaureerd monumentaal eendenhuis terug op landgoed Nijenrode

18 februari 2019
Over Nyenrode

In de zomer van 2018 begon de restauratie van de vijf monumenten uit het menageriecomplex, waarvoor Stichting Nyenrode Fonds subsidie kreeg van onder meer Provincie Utrecht. Dat complex bestaat uit een eendenkooi, duivenhokken en fazantenverblijf met volières, voederhuisje en speelprieel. De bijzondere culturele en historische waarde van de menagerie ligt niet alleen in de gebouwen maar met name in het gebruik ervan: het huisvesten van allerhande siervogels. Het eendenhuisje is als eerste gerestaureerd teruggekeerd naar het landgoed.

Stichting Nyenrode Fonds - Menagerie - Eendenhuisje voor restauratie, terugplaatsing 11 februari 2019 (2)

Kasteel Nijenrode is verreweg het bekendste monument dat het landgoed rijk is. Wat velen echter niet weten is dat het kasteel slechts één van de 27 rijksmonumenten is die landgoed Nijenrode telt. Het menageriecomplex op een eilandje op het landgoed is een verzameling van gebouwen met als doel het huisvesten van allerhande vogels.

Eendenhuis voor sierwatervogels

Het eendenhuis is uitgevoerd in fraaie panelen van knuppelhout. In het vijvertje en het met ijzeren hekdelen omheinde tuintje werden sierwatervogels gehouden. Het vijvertje werd voorzien van vers water via een buis naar de sloot die het eiland omgracht. Na de restauratie wordt de vijver weer omheind door het hekje en verwelkomen we weer siervogels.

Stichting Nyenrode Fonds - Menagerie - Eendenhuisje voor restauratie, terugplaatsing 11 februari 2019 (4)

Belle époque

De menagerie is aangelegd onder kasteeleigenaar Michiel Onnes (1878 - 1972). Die herstelde kasteel Nijenrode en het bijbehorende landgoed in het begin van de twintigste eeuw in oude stijl, na enkele decennia van verval.

Dit tijdsgewricht, dat bekend staat als de belle époque, was bij uitstek een periode waarin mensen wilden laten zien dat ze het goed voor elkaar hadden. Een mooie collectie exotische vogels paste goed bij de status van Onnes als kasteelheer. De Menagerie wordt nu weer in volle glorie hersteld en kan dan weer onderdak bieden aan een kleurrijke verzameling vogels, net als honderd jaar geleden.

De restauratie van het menageriecomplex is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Provincie Utrecht met Fonds Erfgoedparels, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting en Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn.
Landgoed Nijenrode telt 27 monumenten. Daarvan verkeren er tot op heden 15 in goede staat van onderhoud. Door financiële bijdragen van alumni en vermogensfondsen kan Stichting Nyenrode Fonds de monumenten restaureren. Wil jij ook bijdragen in het behoud van het monumentale erfgoed? Lees meer over fiscaal aantrekkelijk doneren.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.