Petri Hofsté opnieuw invloedrijkste commissaris van Nederland

17 december 2020
Over Nyenrode

Het liefst wilde ze architect worden, maar haar ‘traditionele’ omgeving leek dat niet geschikt voor een meisje. “Dat is ook meteen de laatste keer dat ik me als vrouw heb laten afraden om een mannenwereld in te stappen,” zegt Petri Hofsté, opnieuw de nummer 1 in de Top-100 Commissarissen van Management Scope. Vorig jaar schreef zij geschiedenis, als de eerste vrouw op nummer 1. Hofsté is commissaris bij de Rabobank, verzekeraar Achmea, familiebedrijf Pon en bodemonderzoeker Fugro. Ook is zij sinds januari 2020 voorzitter van de Foundation Board van Nyenrode Business Universiteit.

Hofsté kreeg er dit jaar geen nieuwe positie bij, maar haar goedgevulde en gevarieerde portefeuille scoort ook dit jaar de meeste punten op de lijst. Ook riep het magazine Hofsté voor het derde jaar op rij uit tot invloedrijkste vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven.

Patroon doorbroken

Als eerste vrouwelijke lijstaanvoerder heeft Hofsté een patroon doorbroken. “Dat vind ik wel bijzonder. Het laat ook mooi zien hoe we in Nederland nu meer diversiteit in de raden van commissarissen hebben gecreëerd. Ik zie om me heen dat er bij vacatures tegenwoordig veel meer gebruik wordt gemaakt van searchbureaus in plaats van de oude bekende netwerken. Dat leidt tot meer verrassende keuzes.”

Diversiteit

Diversiteit lijkt nog niet te gelden in de brede zin. Qua kleur, leeftijd en geaardheid, omdat raden nu vooral nog lijken te bestaan uit witte vijftigplussers. Hofsté: “Dat is waar. Eigenlijk ben je met vijftig jaar nog relatief jong. Dat komt ook doordat je een zekere ervaring mee moet brengen. Bij Achmea hebben we als raad weleens een training gehad met als doel de multiculturele diversiteit een stap verder te brengen. Dat was confronterend, want we kregen een spiegel voorgehouden met onze vooroordelen en het heersende hokjesdenken. Maar door je daar bewust van te worden, kan je met elkaar in gesprek. Nu moeten we het nog in de praktijk brengen. Dat staat wel op het programma, maar gaat niet van vandaag op morgen, omdat die plekken niet vaak vrij komen en bij veel raden de nadruk vooralsnog ligt op een goede man-vrouwverhouding.”

Over de Top-100 Commissarissen
Ieder jaar publiceert Management Scope de Top-100 Commissarissen. Dit jaar kwamen er 17 nieuwe commissarissen bij, twee meer dan vorig jaar. Onder de nieuwelingen bevinden zich 13 mannen en vier vrouwen. Daarmee komt het aantal vrouwen in de Top-100 Commissarissen op 40, een winst van twee ten opzichte van vorig jaar. Verkleuring van de boardroom is de volgende diversiteitshorde.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.