'Ik heb nu beter inzicht in wie ik ben en wat mijn kwaliteiten zijn'

Nyenrode controllers ontwikkelen hun persoonlijke leiderschapskwaliteiten

15 juli 2015
Onderwijs

Afgelopen jaar is de eerste lichting controllingstudenten van Nyenrode officieel gestart aan de Personal Leadership Development Journey (PLDJ). Dit is een persoonlijk ontwikkelingstraject voor het professionaliseren van leiderschapskwaliteiten. De PLDJ loopt naast de ontwikkeling van vakkennis als een rode draad door zowel de Master of Science in Controlling als de Executive Master of Finance & Control heen.

De Personal Leadership Development Journey is gebaseerd op vier dimensies: ME – WE – WORK & WORLD. ‘ME’ staat voor jezelf. Wie ben ik en wat wil ik? ‘WE’ staat voor je omgang met de groep zoals collega’s, opdrachtgevers en leveranciers. Hoe communiceer ik? Hoe kom ik over? Weet ik impact te hebben, als dat nodig is? ‘WORK’ staat voor een opdracht die je jezelf moet geven in je werk. Bijvoorbeeld, anders omgaan met je baas of je project anders leiden. Ieder bepaalt zijn/haar eigen opdracht. In het onderdeel ‘WORLD’ staat de gedragscode van controllers en maatschappelijke verantwoordelijkheid centraal. De PLDJ is concreet gemaakt in verschillende werkvormen zoals masterclasses, intervisiesessies, persoonlijkheidstesten en workshops.

De PLDJ is ingevoerd vanuit een marktbehoefte. Uit onderzoek van Nyenrode onder afgestudeerde controllers blijkt dat een paar jaar na afstuderen de opgedane persoonlijke ontwikkeling net zo belangrijk wordt gevonden voor het werk als de via de vakken opgedane kennis en inzicht. Jan Bots, hoogleraar en directeur van de controllingopleidingen, vertelt: “Om op deze behoefte in te spelen geven we bij Nyenrode die persoonlijke ontwikkeling dan ook een belangrijke plaats in de opleiding. De vakken bepalen of je slaagt, maar de persoonlijke ontwikkeling bepaalt vervolgens waar en hoe ver je komt”.

Een jaar verder blijkt de PLDJ van de studenten duidelijk zijn vruchten af te werpen. “Door de PLDJ heb ik beter inzicht gekregen in wie ik ben. Het heeft mij bewuster gemaakt van mijn kwaliteiten en valkuilen. Het traject stimuleert je om nieuwe inzichten om te zetten in acties, wat mijn geval tot positieve resultaten heeft geleid,” aldus controllingstudent Frank Schepers.

Ook controllingstudent Avi Mangal ziet vooruitgang: “De workshop van Boom Chicago en de intervisies hebben ervoor gezorgd dat ik uit mijn comfortzone moest treden, wat nodig was om te groeien”.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.