Is 'vertical farming' de toekomst voor grote steden?

Nyenrode op bezoek bij GROWx in Amsterdam

2 oktober 2017
Community
Nyenrode gaat op 17 oktober met de alumni van het Modulair MBA-track Food & Innovation en andere geïnteresseerden op bezoek bij GROWx in Amsterdam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in vertical farming. Bij deze techniek worden leafy greens en micro greens, ook wel cresses, zoals peterselie, borage en venkel binnen verbouwd. De plantjes worden on demand gekweekt op een speciale indoor-boerderij. GROWx is een pionier op dit gebied, daarom nemen alumni van Nyenrode tijdens de Dutch Agri Food Week een kijkje in de keuken.

Producten on demand

Michel Visser, growth mangager bij GROWx, vertelt dat ze werken met de beste chefs van Amsterdam om de producten on demand voor hen te groeien.

Wij hebben hier een vertical farm van 250 vierkante meter, die volgend jaar naar 2.000 vierkante meter gaat. In die ruimte groeien we in vier verschillende lagen salades en cresses voor de chefs van restaurants en hotels in Amsterdam.’ Visser onderhoudt het contact met de restaurants en de klanten. Wat GROWx zo innovatief maakt? ‘GROWx gelooft erin dat de toekomst urban is’, zegt Visser.

Over tien, twintig jaar woont 80% van de mensen in een stad, wereldwijd. In steden moet je dan een infrastructuur voor voedsel hebben. Nu halen we dat nog van ver weg.

Groener transport en clean food

Hoewel vertical farming veel energie vraagt, wordt voor het leeuwendeel daarvan windenergie gebruikt. Visser: ‘Wij geloven erin dat we door vertical farming voedsel in en om de stad kunnen brengen, dus lokaal steden van voedsel voorzien. En dat op een schone manier.’ Zo gaat het transport van de onbespoten producten via de fiets of met elektrische auto’s. Het unieke aan deze manier van verbouwen is dat de greens en cresses binnen een uur in de keuken kunnen zijn. ‘Het transport is veel korter. Hoe korter een product onderweg is, hoe verser en dus lekkerder het blijft’, vertelt Visser. ‘En wij zorgen ervoor dat de hele supply chain veel neutraler wordt en minder afval produceert.’

Trend?

Vertical farming is een trend, weet ook Niek Nielen, alumnus van Nyenrode, ondernemer en commercieel manager bij MPS-ECAS. ‘Het is eigenlijk een heel nieuw businessmodel voor de productie van kruiden en groenten waarin je de hele logistieke keten naar de consument brengt. Dat is vooral voor de toekomst voor hele grote steden interessant en dus ook voor agri-food-alumni.’ Mensen denken momenteel steeds meer na over de oorsprong van hun voedsel, er komt meer vraag naar biologisch en ecologisch.

Ik ben gefascineerd door wat er bij GROWx gebeurt, dit moeten meer mensen zien. Ze kantelen de massaproductie naar consumentgestuurde productie.

Investeren en inspireren

Voor alumni die te maken hebben met logistiek, supply chains en productie is het bezoek aan GROWx erg interessant geeft Nielen aan. ‘GROWx is in Nederland gevestigd omdat hier veel kennis over tuinbouw zit, daardoor kan het beter worden uitgebouwd. Je ziet vertical farming al in New York boven een Wallmart. Dat is nu nog windowdressing, maar het neemt een vlucht.’ Het bedrijf is op zoek naar kapitaal en dat kan volgens Nielen door het bezoek aan GROWx een spin-off krijgen. ‘Door dit soort bedrijfsbezoeken komt informatie over nieuwe technieken in de branche verder en blijven professionals investeren en elkaar inspireren.’

Het bedrijfsbezoek bij GROWx 17 oktober is onderdeel van de Dutch Agri Food Week. Het bedrijfsbezoek zit helaas al helemaal vol. Mocht je interesse hebben voor soortgelijke events meld je toch aan dan houden wij jou op de hoogte.

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.