Jan Bots - 'Jezelf opnieuw uitvinden'

Jezelf opnieuw uitvinden: over persoonlijke ontwikkeling

10 maart 2014

Deze week sprak ik een controller die als finance professional werkzaam is bij een grote zakelijke dienstverlener. Dat doet hij al zes jaar, zo vertelde hij. Hij had vier jaar geleden wat moeite gehad met zijn baas en was toen overgestapt naar een ander onderdeel van het bedrijf. Ruim een jaar later had de controller weer problemen met zijn (nieuwe) baas: hij kreeg een matige beoordeling en extra begeleiding van zijn baas. Hier zat hij niet op te wachten.

Moeilijke beslissing
Toen bedacht hij zich dat hij drie keuzes had:
(1) weg gaan; een andere baan zoeken;
(2) zich verzetten tegen die extra begeleiding wetende dat hij dat waarschijnlijk zou verliezen;
(3) bij zichzelf te rade gaan en kijken of en hoe hij zichzelf kon veranderen.
Hij besloot dat laatste te doen. Dat was geen gemakkelijk traject: veranderen terwijl je baas je als het ware ‘in je nek hijgt’. Het deed af en toe pijn als hij weer commentaar kreeg. Maar nu, twee jaar later, gaat het goed: hijzelf, zijn baas en zijn collega’s zijn tevreden. Hij is blij met de keuze voor de nieuwe aanpak die hij toen heeft gekozen waarmee  hij zichzelf ter discussie heeft gesteld en bijgesteld. Hij heeft zichzelf (en dan vooral zijn houding ten opzichte van zijn werk, collega’s en baas) opnieuw vormgegeven en uitgevonden.

Persoonlijke groei als voorwaarde
Waarom vind ik dit een mooi verhaal om te delen? Om drie redenen:
(1) omdat het laat zien dat ook het veranderen en leren ‘als persoon’ niet vanzelf gaat, dat het moeite kost en soms van ‘au’ gaat;
(2) omdat de voldoening naderhand groot is;
(3) omdat het illustreert dat je als finance professional – waarbij je al veel kennis hebt en deze ook goed kunt gebruiken – soms op het persoonlijke vlak nog veel moet leren.

Leren op het persoonlijke vlak is soms een voorwaarde voor verdere ontwikkeling of om überhaupt te kunnen voortgaan in de baan waarin je zit. En dan maakt het weinig uit hoe deskundig je bent en hoe veel kennis je hebt. Bij het op een hoger niveau gaan opereren gaat het in belangrijke mate om jou als persoon. Men neemt wel aan dat je de kennis en vakmatige inzichten hebt. Anders was je niet op je huidige plek gekomen. Maar voor een verdere groei gaat het om de ontwikkeling van jou als persoon. Ook die is dikwijls te ontwikkelen, zoals blijkt uit het verhaal van deze controller.

En jij? In hoeverre houd jij je bezig met je persoonlijke ontwikkeling?

 

Lees meer blogs van Jan Bots op:

Blogsite controlling

 

 

Nyenrode Nieuwsbrief

Nyenrode deelt kennis met nieuwsgierige professionals. Abonneer je op News@Nyenrode voor al het Nyenrodenieuws.